Hoppa till innehållet

»Min design ska ge självkänsla«

Di Weekend ställde sex frågor till Naim Josefi, modeskapare vars visning är först ut på Fashion Week Stockholm på söndag.

Naim Josefi, modeskapare.
Naim Josefi, modeskapare.

Du öppnar Fashion Week Stockholm – hur känns det?
”Väldigt spännande, pirrigt och härligt! Det är så klart stor press eftersom det är mycket fokus på första visningen. Men vi har kontroll på läget.”

Vad kommer publiken att få se?
”Kollektionen Gangs markerar övergången från haute couture till ready-to-wear i mitt skapande och består av eleganta, skräddade denimplagg där en del har ett laserprintat geometriskt mönster. Färgskalan är monokrom i blått, grått, vitt och svart. Dessutom kommer jag att visa en haute couture-klänning med paljetter som är gjorda av färgat stål. Det är nog mitt mest ambitiösa teknikprojekt hittills.”

Var kommer inspirationen ifrån?
”Kollektionen är en hyllning till Yves Saint Laurents ’The Mondrian Collection’ från 1965 där han markerade ett nytt område i modevärlden genom att förvandla den svåråtkomliga haute couturen till enkla, bärbara ready-to-wear plagg. Under skaparprocessen tänkte jag också mycket på filmen ’Gangs of New York’, och vill att min design ska medföra en starkare självkänsla i den tuffa värld vi lever i.”

Du inspireras också av teknologi, och för några år sedan gjorde du till exempel 3D-printade skor som lånades av artisten Lady Gaga. Vad driver dig att prova nytt?
”Mitt stora intresse för vetenskap och teknik. Jag fascineras av fraktaler som är ett självlikformigt mönster och som vanligtvis skapas genom olika matematiska transformationer som upprepas ett stort antal gånger. Det är grunden i mitt designspråk. Teknologi hjälper mig att förverkliga komplexa idéer och koncept. I den nya kollektionen har till exempel lasertekniken inte bara skapat snygga mönster, utan fyller också en hållbarhetsfunktion då man genom den sparar 80 procent av vattenförbrukningen vid tvätt av plaggen.”

En trend inom modeindustrin är ”se nu, köp nu”, och direkt efter din visning kommer sex av plaggen att gå att köpa. Varför vill du prova detta?
”I dagens kommunikation går allt så snabbt och man längtar direkt efter designen eller plagget man har sett på en visning. Jag tillägnar de sex plaggen som kommer finnas till försäljning direkt till alla som vill vara först med det allra senaste!”

Under modeveckan visas höstens kollektioner, men hur ska man klä sig i vår?
”Genuint, och välja stil efter sin personlighet. Vi lever i en tid med stor mångfald och oändliga modeval och jag vill bidra till stark, personlig stil.”

Innehåll från OmilonAnnons

Mer tid för patienterna när läkare väljer tal framför skrift

Nicolay Moulin, vd på Omilon.
Nicolay Moulin, vd på Omilon.

Administration äter upp timmar för vårdpersonalen, som tvingas ägna mindre tid åt att möta och vårda patienter. Enligt Omilon stavas lösningen taligenkänning och AI.

Personalen inom svensk primärvård ägnar endast en tredjedel av arbetstiden åt direkt patientarbete. Resten av timmarna läggs på olika former av administration, visar en studie från Linköpings universitet*. En stor del av problemet ligger i att de administrativa uppgifterna tar längre tid än nödvändigt, menar Nicolay Moulin som är vd på Omilon.

– Vi vet att tal-till-text är 2–3 gånger mer effektivt än att skriva. Att använda rösten för att mejla och göra journalanteckningar innebär alltså en stor tidsbesparing för stressad vårdpersonal, förklarar han.

”Fungerar inom några minuter”

Skandinaviska Omilon har arbetat med taligenkänning för användning inom vården i snart 20 år. Deras lösning är ett tal-till-text-program som kopplas ihop med journalsystemet. Med hjälp av AI lär sig programmet användarens specifika ord och uttryck. Enligt Omilon innebär nyttjande av deras lösning att dokumentationens kvalitet ökar med 36 procent.

– För några år sedan var användaren själv tvungen att träna upp programvaran, vilket kunde ta flera timmar. Nu har taligenkänningen blivit så bra att den fungerar inom några minuter. För läkaren innebär det att hen direkt kan börja använda lösningen under patientsamtal. I stället för att sitta och skriva in vad patienten säger, kan läkaren vara helt närvarande under mötet, eftersom all information registreras automatiskt, säger Nicolay Moulin. 

Potential för patientvänliga journaler

Nicolay Moulin ser potential för att med hjälp av tal-till-text och AI skapa patientvänliga journaler, där medicinska begrepp som ”manifest luxation” översätts till ”axel har hoppat ur led”, för ökad förståelse och delaktighet. AI kan också effektivisera administrationen kring kodning av diagnoser, underlag som behövs vid politiska beslut till exempel.

– Dessa tjänster kommer naturligt ur användningen av det vi erbjuder. De skandinaviska länderna är kända för att vara bra på att utnyttja digital teknik, men andra länder flåsar oss i nacken och utnyttjar verktygen bättre än vad vi historiskt gjort. Med hjälp av AI kan vi i Skandinavien ”uppa vårt game”, säger Nicolay Moulin. 

*Källa: Linköpings universitet, Institutionen för medicin och hälsa. 

Nyfiken på Omilons lösning? Läs mer här.  

Om Omilon 

Omilon är en av Skandinaviens ledande leverantörer av AI-baserad taligenkänning till hälso- och sjukvården. Företagets teknologi Connect kan installeras i befintliga journalsystem för sömlös integration av taligenkänning och andra dokumentationshjälpmedel.

 

Mer från Omilon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Omilon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera