Di Weekend NYHETER

Millenniums nästa stjärna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

NY MIKAEL BLOMKVIST. Sverrir Gudnason gör rollen som den grävande journalisten i senaste filmen i Millenniumserien.

Amanda Lindgren

Ett liv i Sverige och få spela i både internationella och svenska filmroller är en drömkombination för Sveriges senaste skådespelarexport Sverrir Gudnason. Nu är han tillbaka på vita duken som Mikael Blomkvist i den senaste filmen i Millenniumserien.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Efter succén med ”Borg” är skådespelaren Sverrir Gudnason tillbaka – den här gången som journalisten Mikael Blomkvist i den amerikansk-svenska produktionen ”The Girl in the Spider’s Web”. Filmen är den andra i Stieg Larssons Millenniumserie att bli en Hollywoodproduktion. 

Den här gången är det däremot David Lagercrantz första bidrag till serien, ”Det som inte dödar oss”, som hamnar på duken. Boken kom ut 2015 och hittills har den sålts i 600 000 exemplar i Sverige. Hela Millenniumserien har sålt i 99 miljoner exemplar världen över, vilket gör den till Sveriges största litteraturframgång någonsin. 

”Det var nytt för mig att vara med i ett sådant stort projekt. Det var annorlunda jämfört med mindre produktioner på det sättet att det tar ganska mycket tid. Det är mycket väntan på att få spela in sina scener, ibland kunde det ta flera dagar”. 

Tidskriften Millennium har fått nya ägare. Elaka tungor hävdar att tiden har sprungit ifrån Mikael Blomkvist och han funderar på om han borde göra något annat. Samtidigt blir det dags för Blomkvist och Lisbeth Salanders vägar att ännu en gång korsas. 

Tre år utan en skymt av Lisbeth Salander möts paret igen och Blomkvist dras in i ett nytt äventyr som kantas av kampen om att ta tillbaka den världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten som Salander blev fråntagen i en våldsam kupp. 

I letandet får de reda på att personerna bakom kuppen har en mer personlig koppling till Salander än de hade kunnat ana. Alla pusselbitar finns för Mikael Blomkvist att ännu en gång komponera en story om den mytomspunna Lisbeth Salander. 

FAKTA
Sverrir Gudnason

Ålder: 40 år

Bakgrund: Född i Sverige, men uppvuxen på Island till 12 års ålder.

Karriär: Det stora genombrottet som skådespelare kom 2007 i Peter Birros tv-serie ”Upp till kamp”. Spelade aspiranten Pontus i tolv Wallanderfilmer. Framträdande roller i bland annat ”Call Girl”, ”Små citroner gula”, ”Gentlemen” och ”Borg”.

Priser: Två guldbaggar, en för bästa manliga huvudroll för ”Flugparken” 2015 och en för bästa manliga biroll i ”Monica Z” 2014.

VISA MER

Förutom Sverrir Gudnason finns kända namn som Claire Foy, Stephen Merchant och svenska Mikael Persbrandt med på rollistan. 

”Hela casten var väldigt fina människor. Claire är ju en grym skådis, men också en väldigt jordnära och härlig människa.”

Med en budget på 43 miljoner dollar, motsvarande drygt 380 miljoner kronor har den uruguayanske nykomlingen Fede Alvarez tagit över som regissör från David Fincher, som regisserade den första filmen i serien, ”The Girl with the Dragon Tattoo”, där Daniel Craig och Rooney Mara spelade huvudrollerna.

I fyra månader spelades filmen, som utspelar sig i Stockholm, in främst i studios i Berlin, men också i områden kring Nacka och Södermalm.

”För att göra filmen svenskklingande hade vi en övergripande skandinavisk dialekt och där fick vi hjälpa till en del, vilket var roligt. För den kulturella delen kunde de också fråga ’är det normalt att göra så här?”’. 

Regissören fick upp ögonen för Gudnason efter fjolårets succé med filmen Borg och de möttes upp för ett möte i Bryssel, där han då arbetade med en annan produktion. 

”Det kändes självklart att jag skulle säga ja. Det var ett projekt som var större än vad jag någonsin hade blivit erbjuden. Sedan kändes det också kul att få göra en svensk historia fast internationellt.”

Från att porträttera en välkänd person som Björn Borg till att spela en annan välkänd fast fiktiv roll som Mikael Blomkvist kändes för Gudnason inte som en så stor skillnad. I stället handlade det om att hitta sig själv i rollen, menar han. 

”Roller byter ju skådespelare hela tiden. Hamlet till exempel, har spelats på teatrar runt om i världen i flera hundra år. Det kommer ju alltid att vara något annat eftersom det är jag, men båda skådespelarna som spelat Mikael Blomkvist innan mig gjorde ett otroligt bra jobb.”

Trots sina internationella framgångar finns inga planer på att ta flyttlasset och ansluta sig till det gäng av svenska skådespelare som bor i Hollywood.

”Jag bor ju i Stockholm och har barn, så det är svårt för mig att flytta och jag är inte intresserad av det heller. Men om jag får åka iväg ibland och filma så är det ju helt perfekt.” 

Vad har du för drömroll?

”Jag har ingen drömroll. Jag tror inte att det skulle gå då. Jag vill absolut inte sluta göra svensk film, men jag skulle absolut vilja göra mer internationella projekt i Europa. Isländsk film till exempel vill jag gärna göra! De är väldigt kreativa och gör bra film för att vara ett så litet land.”