Di Weekend NYHETER

Mickan och Fredde på ny badort

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BADLIV I BADROCK. I den kommande Solsidanfilmen är familjen Schiller på semester i Torekov för att hälsa på Fredde Schillers pappa. Rollerna spelas av Josephine Bornebusch, Johan Rheborg, Elsa Bucht Wesslén, Sven Wollter och Leonardo Rojas Lundgren.

Foto: Linnea Rheborg

När humorserien Solsidan blir långfilm dyker Annika Falkengren, Rickard Båge och Michael Storåkers upp som badrocksstatister i Torekov, näringslivets badmecka.
Dessutom gör Sven Wollter och Henrik Schyffert nya roller i filmen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När Di kommer till Solsidans inspelningsplats i midsommartid känns den första december onekligen långt borta.

Det är då den nya långfilmen har premiär, men för filmteamet är tiden knapp. De har en inspelningsvecka kvar, sedan återstår allt efterarbete med klippning, färgsättning och ljudläggning.

Inspelningsplatsen för dagen är en gul tegelvilla i Enskede i södra Stockholm, som ska föreställa karaktärerna Alex och Annas retrobohemiska hem i Solsidan i Saltsjöbaden.

Bröderna Måns och Felix Herngren, som står för regin, tar en sen lunchpaus och slår sig ned i villans brunmurriga matsal. Felix Herngren är också en av seriens upphovsmän, och han spelar karaktären Alex.

”Det svåra med att ta steget till vita duken är att vi måste tillföra något utan att tappa känslan i tv-serien. Det här är faktiskt det tredje försöket vi gör med manus. De andra två har varit bra, men det här är det som fungerar bäst som långfilm”, säger han hest.

FAKTA
Solsidan blir långfilm

Budget: Runt 30 miljoner kronor.

Regissörer: Måns och Felix Herngren.

Manusförfattare: Jesper Harrie.

Huvudroller: Felix Herngren (Alex), Mia Skäringer (Anna), Johan Rheborg (Fredde), Josephine Bornebusch (Mickan), Henrik Dorsin (Ove) och Malin Cederbladh (Annette).

Tv-serien sändes i TV4 mellan 2010 och 2015.

Tv-serien har även visats i Norge, Finland och Belgien.

VISA MER

Veckan innan har teamet spelat in på stranden i Torekov på Bjärehalvön, och allt hojtande i den kalla vinden har satt sina spår på hans stämband.

Solsidan är en av TV4:s genom tiderna största succéer, med publikrekord på över 2,5 miljoner tittare för några avsnitt.

Serien har gått i fem säsonger och Felix Herngren tror att framgången främst beror på den höga igenkänningsfaktorn.

”En av de mest smickrande kommentarer jag har fått kom från en invandrarkille i 50-årsåldern som jobbade i en klackbar i ett köpcentrum i Kalmar, när jag var där för att fixa mina skor. Han sa att han älskar serien för att den är precis som hans liv. Att han känner igen sig visar att vi sätter fingret på något som är relevant för väldigt många människor, trots att serien utspelar sig i Saltsjöbadens övre medelklass”, säger han.

Måns Herngren, som kom in som medregissör i säsong tre, tycker att en av seriens styrkor är att den inte skriver folk på näsan genom att vara övertydlig.

”Egentligen är det motsatsen till vad Stikkan Andersson sa en gång: ’Folk är inte så dumma som man tror, de är dummare’. Det som slog mig när jag kom in i serien var att ni räknade med att folk är smartare än man tror.”

Relationsproblem, livspusslet, samtidsfenomen som sociala medier samt krockar mellan manligt och kvinnligt, liksom människor som är olika i största allmänhet, är några av de ingredienser som gör att de flesta känner igen sig.

Ett annat tema är människans eviga försök att hålla upp en tjusig fasad mot omvärlden, oavsett vilken miljö hon befinner sig i.

Schyffert gör upp med sig själv

”Vi skulle lätt ha kunnat skruva karaktärerna ett varv till i varje säsong, tills det bara blev sketchfigurer kvar. Men vi har varit angelägna om att behålla dem som människor av kött och blod, även om vi har skruvat dem ganska hårt”, säger Måns Herngren.

En ny karaktär i den kommande filmen är Freddes pappa, som spelas av Sven Wollter. Pappan är biståndsarbetare i Afrika, med ett sommarhus i Torekov.

När Fredde och hans fru Mickan kommer på besök i Torekov blir det uppenbart att den statusfixerade Fredde har en usel relation till sin pappa, som han är helt olik.

Fredde och Mickan får också stifta bekantskap med Torekovs oskrivna badregler.

”Om det står ett par tofflor på bryggan är det upptaget, och då får man inte gå ut där. Vi kunde inte låta bli att göra en grej av det”, säger Felix Herngren.

Många ur näringslivets jetset har sommarhus i Torekov, som är känt för sin sed att umgås i badrock. I filmen illustreras detta av den förra SEB-chefen Annika Falkengren, Mediaplanet-grundaren Richard Båge och styrelseproffset Michael Storåkers, som figurerar som sig själva.

En äventyrare som spelas av Henrik Schyffert är ännu en ny karaktär som gör entré i filmen. Äventyraren är en av Freddes gamla kolleger från finansbranschen, som numera reser jorden runt och lever livet. Efter en skilsmässa blir han tillsammans med en av seriens kvinnliga karaktärer.

”En skilsmässa är ett jobbigt och stort ämne som är aktuellt för väldigt många människor, men som har varit svårt att ta sig an i tv-seriens korta format. I långfilmen kan vi gå djupare och hantera det på ett bättre sätt”, säger Felix Herngren.

»Shame är framtidens tv«

Han stänger inte dörren för en eventuell fortsättning av Solsidan efter långfilmen.

”Efter säsong fem hade jag ganska låga förhoppningar om att få ihop det här gänget igen, men nu ser det ljusare ut. Alla verkar ha haft så otroligt kul under den här inspelningen att det kanske kan bli något igen.”

Händer det att du träffar Solsidanbor som känner sig förlöjligade av serien?

”Det finns några få som är riktigt uppretade, som saknar självdistans. Men 99 procent av dem jag träffar är positiva och förstår att handlingen skulle kunna utspela sig var som helst. Dessutom bor mina svärföräldrar där ute, och eftersom mitt sommarställe ligger i närheten är jag ofta där själv.”