Di Weekend NYHETER

Med vardagen i centrum

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

LÄSARFAVORIT. Tessa Hadleys romandebuterade 2002, men själv beskriver hon sina första böcker som att hon inte hade hittat sin röst än. Nu är hon aktuell med boken ”Syskonen”.

Banfa Jawla

Den brittiska författaren Tessa Hadley har blivit hyllad för sin roman ”Syskonen”. Själv kallar hon sina första böcker för misslyckanden och tycker att Ingmar Bergman på sätt och vis var en feminist.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Hadley vet vad som händer inom människor och har en psykologisk insikt som är sällsynt. Hon är en av vår tids främsta författare.”

Orden kommer från den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie och pryder bokomslaget till ”Syskonen.” Hon är en av många som sällar sig till skaran som hyllar den brittiska författaren Tessa Hadley. The Times beskrev henne i en intervju förra året som ”litteraturens Justin Bieber för medelålders kvinnliga läsare”.

”Jag har varit en läsare sedan jag var liten egentligen, och drömde alltid om en annan värld. Jag var blyg och hade tidigt en idé om att vilja hitta på och skriva böcker som inte fanns. ”

I dag är Tessa Hadley 62 år och har publicerat sex böcker och tre novellsamlingar. Hon skriver regelbundet i New Yorker, är litteraturkritiker i The Guardian och undervisar på Bath Spa University sedan 20 år tillbaka. Men det var inte förrän hon gick en skrivarkurs på samma universitet och andra fick läsa hennes berättelser, som allting lossnade.

”Det var ett långt gap av att misslyckas och inte skriva något bra. Det var hemska år, jag försökte skriva om gruvstrejken i Storbritannien eller politiska fångar i Nya Kaledonien. Jag skrev 4–5 romaner. Jag visste att det inte var bra. Jag fejkade kan man säga. När jag tittar tillbaka nu så ser jag att jag försökte skriva som dem jag inspirerades av. Jag minns när allt föll på plats, och jag hittade mitt sätt att skriva.”

Tessa Hadley debuterade som 46-åring och ”Syskonen” är hennes första roman som översatts till svenska. ”Syskonen” handlar om fyra syskon som sammanstrålar i sin barndoms sommarstuga i Kington på den brittiska landsbygden, där deras morfar var kyrkoherde och där deras avlidna mamma växte upp.

FAKTA
Tessa Hadley

Ålder: 62 år.

Familj: Gift. Tre barn, tre bonusbarn och åtta barnbarn.

Bor: I en lägenhet i London.

Bibliografi: Debuterade 2002 med ”Accidents at home”.

Gör: Författare och lärare i kreativt skrivande på Bath Spa University.

Läser just nu: Natalia Ginzburg.

Aktuell: Med romanen ”Syskonen” (Wahlström & Widstrand) som nyligen översatts till svenska. I februari ges hennes nya roman Late in the day ut i England, och släpps i Sverige augusti 2019.

VISA MER

Under tre veckor ska de tre systrarna och brodern bestämma om de ska behålla huset eller om det ska säljas. Med sig har de barn och nya partners. Nutid möter det förflutna och Tessa Hadley undersöker karaktärernas inre liv och relationer till varandra.

”Det finns en trend att författare är globala och försöker ta sig an stora, globala ämnen, vilket inte är så konstigt i osäkra tider som dessa. Det är något udda att skriva om det dagliga livet i dag”, säger Tessa Hadley och fortsätter:

»Med Hitler i rummet kunde jag inte skriva längre«

”Det finns en oändlighet av historier i vardagen. De flesta konstformerna handlar om familjer, relationer och konflikter. Det är själva kärnan i livet. Det svåra är att skriva om klimatförändringar eller globala orättvisor i en roman.”

Tessa Hadleys författarstil beskrivs ofta som enkel och subtil, men med en särpräglad psykologisk finess. I en av scenerna i ”Syskonen” råkar systern Harriet se hur hennes bror Roland och hans fru Pilar har sex och hon kan inte låta bli att fortsätta kolla.

”Det var precis som i en Ingmar Bergman-film. Jag gillar hans lite mer psykologiska filmer. Scener ur ett äktenskap är väldigt, väldigt viktig för mig. Det är en av de bästa beskrivningarna av en kvinna i en relation. Liv Ullmans karaktär är så komplett. Jag vet att Ingmar Bergman har fått mycket kritik för alla sina relationer, sin otrohet och så vidare. Men i sitt filmskapande är han en feminist. En revolutionär.”

Alice Munro är en annan favorit, en författare som Tessa Hadley ofta jämförs med.

”Jag älskar henne, hennes enkelhet och hur hon beskriver det vanliga livet, men som sedan utvecklar sig till dramatiska händelser.”

»Svårast med att skriva är att sitta still och skriva« Hur ser du på din egen framtid som författare?

”Framtiden är inte oändlig. Jag vet inte, jag är ju 62 och jag tror inte att författare fortsätter hur länge som helst. Det är en stor grej att hålla en hel roman i huvudet. Jag vill skriva så länge jag kan och sedan kunna ge upp det med elegans. Jag är väldigt glad att kunna sälja nog att kunna leva av det här, det är ovanligt i dag. Att vara jättekänd kanske skulle göra en dum i huvudet och fåfäng.”

”Jag skrev 4–5 romaner. Jag visste att det inte var bra. Jag fejkade kan man säga.”

Tessa Hadley, författarinna