Hoppa till innehållet

Måns Möller tog priset

Komikern Måns Möllers stiftelse vinner Årets Mångfaldsbragd. För arbetet med att hjälpa barn med autism, adhd och asperger att idrotta belönas Viggo Foundation med 100 000 kronor.

VINNARE. Ergin Özdemir, grundrare av Årets Mångfaldsbragd, tillsammans med årets vinnare Måns Möller och hans stiftelse Viggo Foundation.
VINNARE. Ergin Özdemir, grundrare av Årets Mångfaldsbragd, tillsammans med årets vinnare Måns Möller och hans stiftelse Viggo Foundation.Foto: Foto: Dan lepp

Måns Möller fick idén till Viggo Foundation när hans son Viggo, som har autism och lätt utvecklingsstörning, inte fick vara med i skidskolan. Skidlärarna sa att de inte hade kompetens nog för att ta hand om honom.

”Jag blev så förbannad. Men i stället för att gnälla får man göra något. De här barnen har hamnat mellan stolarna och behöver mer stöd, en egen plats och ett eget sammanhang”, säger han.

Under två och ett halvt år har stiftelsen samlat in pengar för att hjälpa idrottsföreningar att starta lag och träningar för barn med neuropsykiatriska funktionsvariationer. Måns Möller träffar många föräldrar som har låtit sina barn prova många olika sporter, men det har inte fungerat. Via Viggo Foundation får flera föräldrar se sina barn fungera bra och ha kul i ett idrottssammanhang.

”Föräldrarna är nästan gladare än barnen. Det största för mig är att se Viggo springa i mål, få en medalj och vara med sina kompisar. Det är en ynnest.”

Priset Årets Mångfaldsbragd är grundat av Ergin Özdemir, föreläsare och förespråkare av mångfald, och hyllar en person eller organisation som satsar på att inkludera olika människor. Pengarna kommer från intäkterna från hans föreläsningar.

”Det finns människor som gör fantastiska insatser i vårt land och en dag om året vill jag att de ska få uppmärksamhet och lite pengar”, säger Ergin Özdemir, som inte har några krav på vad de 100 000 kronorna ska användas till.

Viggo Foundation ska donera hälften av prispengarna till Aktivis, som hjälper barn i behov av stöd att idrotta. Enligt Ergin Özdemir var juryn helt enig om att Viggo Foundation skulle stå som vinnare.

”Jag blev kär i tanken. Jag känner igen frustrationen när ens barn är utanför och när man ser barnens glädje blir man blödig. Det här är en självklar insats.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera