Di Weekend NYHETER

»Många tror att jag är en antifeministisk överklasskärring«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BLICKAR BAKÅT. Chic lit-veteranen Denise Rudberg bryter ny mark i sin författarkarriär med den historiska romanen ”Det första chiffret”. Den utspelar sig i 1940-talets Stockholm och kretsar kring tre unga kvinnor som arbetar med signalspaning.

Joey Abrait

Denise Rudberg är en av Sveriges mest framgångsrika författare med flera miljoner sålda exemplar. Nu byter hon spår och släpper sin första historiska roman som utspelar sig under andra världskriget. Manuset skickade hon in under pseudonym.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Sedan debuten 2000 har Denise Rudberg släppt ett trettiotal böcker, sålt över tre miljoner exemplar och kallats för en pionjär inom genren chick lit. 

Redan vid debuten hamnade Denise Rudberg på löpsedlarna med rubriken ”Hon avslöjar Östermalms överklass”.

”Jag har blivit inbakad i facket överklass, jag skrattade så mycket när jag såg den löpsedeln. Jag är barn till två portvakter och uppvuxen i innerstan, men jag är inte född in i överklassen och kommer aldrig tillhöra den. Många har nog fördomar om att jag är en antifeministisk överklasskärring.”

På senare år är det hennes så kallade ”Elegant crime”-serie, med förundersökningsledaren Marianne Jidhoff i spetsen, som har blivit storsäljare och fått en trogen följarskara. Kriminalhistorierna utspelar sig i Stockholms överklassmiljö.

”Fördelen är att jag har inget som jag behöver förhålla mig till, eftersom jag inte kommer från en finansfamilj. Jag har bara haft en stark drivkraft från början. I dag får nog många författare sig att de per automatik ska bli framgångsrika. Det är väl också för att de har sett sådana författare som mig, Camilla Läckberg eller Viveca Sten till exempel.”

FAKTA
Denise Rudberg

Ålder: 47 år.

Bor: På Östermalm i Stockholm.

Familj: Förlovad med Henrik Blomquist, vd på investmentbolaget Bure. Två barn och två bonusbarn.

Bakgrund: Elitgymnast, aerobicsinstruktör och friskvårdskonsulent, började läsa till idrottsledare. Studerade film och dramaturgi i New York. Debuterade med romanen ”Väninnan” år 2000. Har skrivit ett tjugotal romaner, en kokbok och en träningsbok.

Aktuell: Med romanen ”Det första chiffret”, som släpps i dagarna på förlaget Forum.

VISA MER
Hur länge har du kunnat försörja dig på dina böcker?

”Jag hade gett ut tio böcker innan det började rulla på. För de flesta tar det sju till tio böcker. Samtidigt kan man inte räkna med att försörja sig på sina böcker, det är ingen mänsklig rättighet. Men jag har kunnat påverka mitt inkomstflöde. Plötsligt måste jag betala mer i skatt, och då har det bara varit att skriva en bok till.”

Inför sin nya bok har Denise Rudberg tagit på sig vad hon kallar för historiehatten. ”Det första chiffret” (Forum), utspelar sig i 1940-talets Stockholm, mitt under det pågående andra världskriget. Romanen är den första i en kommande serie och kretsar kring tre unga kvinnor som arbetar med signalspaning för att knäcka tyskarnas kryptering på den första signalspaningsstationen på Karlaplan. Historiska händelser blandas med fiktivt drama. 

”Jag ville lyfta kvinnorna i historien. Jag har saknat det i historieböckerna, den kvinnliga världen. Det är så många män som tycker att historia är deras intresse. Jag är en historienörd men har inte velat erkänna det för mig själv.”

Karaktärerna bygger delvis på Denise Rudbergs egen farmor och mormor. Hennes biologiska mormor kom som flykting från Estland och hade en fallenhet för matematik. Farmodern började arbeta på flygvapnet 1939 och Denise Rudberg hängde ofta med på jobbet. 

”Hon har varit en jäkligt ball förebild för mig, hon arbetade i väldigt manliga miljöer. Hon hade långt rött hår och blev tillsagd av en general att hon var tvungen klippa av det, killarna på ekonomiavdelningen kan inte sköta sitt jobb. I boken har jag med den scenen, men ger henne upprättelse genom att hon vägrar klippa det istället. Jag har tagit fragment av berättelser som de berättat för mig och skapat historiska superhjältar.”

När Denise Rudberg var klar med sitt manus valde hon dessutom att skicka in det under pseudonym till flera förlag.

”Jag kände att det var något helt annat än det jag tidigare skrivit. Jag ville att det skulle stå för sig själv och att mitt förlag inte skulle välja mig bara för att det är jag och paketera det som vanligt. Det roliga var att ingen listade ut vem som hade skrivit. De gissade på Jan Mårtensson, Jan Guillou, Maj Sjöwall och Ernst Brunner.”

Varje titel som Denise Rudberg har släppt har i snitt sålt 150 000 exemplar. Förra året omsatte hennes bolag drygt 6 miljoner kronor.  

”Jag hade enskild firma tidigare, vilket var en katastrof. För mig var det jättebra med ett aktiebolag, det har jag sedan två år tillbaka. De två senaste åren är mina rekordår.”

Vad har gjort att du har lyckats?

”Tajmning. Jag har entreprenörsanda och är bra på att förhandla. Om jag har bestämt mig för att det ska bli på ett visst sätt, då blir det så. En del av framgången är också att jag varit produktiv. Myten om att en författare ska värka fram något, det är bullshit. Det var bara en ursäkt förr för att kunna dricka mycket absint.”