Di Weekend NYHETER

»Mamma Mia« bakom kamerorna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VISAR BAKGRUNDEN. Ingmarie Halling, creative director och curator på ABBA-museet, initiativtagare till utställningen ”Mamma Mia Behind the movie magic” tillsammans med Björn Ulvaeus.

På lördagen den 6 april öppnar en ny interaktiv utställning om Mamma Mia-filmerna på ABBA-museet på Djurgården.  För första gången visas bakgrundsmaterial till de två filmer som dragit in över två miljarder kronor på biograferna. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Musikalen ”Mamma Mia”, som bygger på ABBA:s låtskatt, hade urpremiär i London 1999 och uppförs fortfarande i nya versioner på många ställen runt om i världen.

2008 kom storfilmen med samma namn med stjärnor som Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth och Stellan Skarsgård i ledande roller. Tio år senare, 2018, kom uppföljaren ”Mamma Mia Here we go again” där bland andra Cher tillkom i rollistan.

Den nya utställningen på ABBA-museet i Stockholm öppnar den 6 april på 20-årsdagen av urpremiären av musikalen, som dessutom är 45-årsjubileum för ABBA:s seger med ”Waterloo” i Eurovision Song Contest i Brighton 1974.

”Den nya utställningen är gjord med mycket hjärta och trovärdighet, vi bygger inga myter”, säger Ingmarie Halling, creative director och curator på ABBA-museet, som är initiativtagare till utställningen tillsammans med Björn Ulvaeus.  

”Vi vill visa på vardagslivet bakom kamerorna, därför heter utställningen ’Mamma Mia Behind the movie magic’. Vi visar kostymer, rekvisita, scenografi och filmklipp med skådisarna från inspelningarna som inte har visats tidigare. Vi har också gjort listor på alla som har jobbat med filmerna, ända ned på chaufförsnivå. I den första filmen handlar det om bortåt 200 namn, i den andra filmen är det ännu fler”, fortsätter Ingmarie Halling.

Manus och instagraminlägg som deltagarna har skickat ut från produktionerna visas också.

”Vi har till och med fått tag på korrespondens mellan den administrativa avdelningen och skådisarna som jag har tjatat till mig från kontoret i London. Det kan vara scheman som anger när var och en ska inställa sig i sminket, till exempel.”

Så vill Björn Ulvaeus omvandla Djurgården

Den första filmen är inspelad på några öar i Grekland, medan den andra är inspelad i Kroatien.

”Men det mesta är faktiskt inspelat i två studios i London. En av dem, Pinewood Studios, byggdes primärt för Bond-filmerna.”

Tror du att det kan bli en tredje Mamma Mia-film?

”Nej, det tror jag egentligen inte, men så sa folk efter den första filmen också.”

Ingmarie Halling tillhör det fåtal människor som har fått höra de två nya ABBA-låtar som spelades in förra året, men som ännu inte är släppta. De skulle ha kommit i vår, men släppet är uppskjutet till i höst. 

Hotell: Mamma mia, vilket läge mitt i visans stad

Låtarna heter ”I still have faith in you” och ”Don’t shut me down” där den ena är en ballad och den andra är mer av en upp tempo-låt. 

”Jag hade äran att få höra dem förra sommaren. Jag hoppas att de kommer så snart som möjligt, för de är helt underbara. Man känner igen ABBA-soundet, samtidigt som det låter väldigt mycket ABBA 2018. Dessutom sjunger Agneta och Annifrid bättre än någonsin. De har alltid sjungit bra, men nu låter de som ett vin som har mognat ytterligare”, säger Ingmarie Halling.