Hoppa till innehållet

Makten flyr österut

Peter Frankopan varnar för att fokuset i världen åter flyttar österut när handeln tar fart på de gamla sidenvägarna.

BLICKAR ÖSTERUT. Peter Frankopan jämför västvärlden med en åldring som inte längre utvecklas. I öst däremot, ser man framåt, menar han.
BLICKAR ÖSTERUT. Peter Frankopan jämför västvärlden med en åldring som inte längre utvecklas. I öst däremot, ser man framåt, menar han.Foto: Jesper Frisk

Kina president Xi Jinping vill ge nytt liv till de historiska sidenvägarna. Från öst till väst, en sjöväg och en landrutt. Det skulle ge bättre kommunikationer och vara lösningen på mycket av Kinas överkapacitet i industrin.

900 miljarder dollar, motsvarande 7 300 miljarder kronor, ska investeras i infrastruktur längs den antika handelsväg som en gång utgjorde civilisationen epicentrum. Summan kan jämföras med svenska BNP för 2016 som uppgick till 4 405 miljarder kronor.

Sedan president Jinping offentliggjorde sina planer 2013 har många världsledare uttryckt oro för den ökade geopolitiska makt som investeringarna skulle ge Kina. Men huruvida initiativet blir verklighet eller inte är ovidkommande för det faktum att det sker en maktförflyttning österut, menar Peter Frankopan, professor i bysantinsk historia vid universitet i Oxford. I sin bok Sidenvägarna, som nyligen kom ut på svenska, redogör han för hur utvecklingen pekar mot att länderna längs sidenvägen åter kommer att blomstra.

”I Kina har 800 miljoner människor kommit över fattigdomsgränsen de senaste 30 åren och BNP har gått upp 49 gånger sedan 1990. Detta medan vi i Europa har en mer eller mindre stagnerande ekonomi”, säger han.

Peter Frankopan jämför väst med en 85-åring som andas och lever, men inte längre utvecklas. Vår generation är den första i historisk tid som inte kan förvänta sig att våra barn kommer att få det bättre än oss själva. Europa blir allt mer splittrat – ett polariserat politiskt landskap med en försämrad förmåga att samarbeta länder emellan.

Peter Frankopan ger exempel som Brexit, folkomröstningen i Katalonien och växande högerextrema partier världsdelen över. En reaktion, menar han, på tuffare levnadsvillkor och en oro inför framtiden. I öst – i Kina, Centralasien och länderna kring Persiska viken – ser framtidsutsikterna annorlunda ut.

”I de här länderna är det ingen som försöker trycka på stoppknappen eller sträva efter en återgång till det förgångna. De ser framåt för de vet att livet kommer att bli bättre för deras barn. De har sett det ske över bara några generationer”, säger han.

Kinas nya sidenväg bygger på två vägar för att frakta varor i båda riktningar, men Peter Frankopan spår att väst inte kommer att ha mycket att erbjuda öst i gengäld.

”Alla drar fördel av ökad handel, men en oproportionerlig del går i slutändan till producenten. Vi i väst är konsumenter, utan att längre producera i någon större utsträckning. Det är problematiskt.”

Som doktor i historia ser Peter Frankopan tydliga symtom på ett Europa som inte mår bra. Överkonsumtion, hög skuldsättning, ilska över migration och rika personer som lever som det inte fanns en morgondag är samma situation som Romarriket befann sig i innan dess fall.

Boken Sidenvägarna problematiserar västvärldens narcissistiska syn på länder som Afghanistan, Uzbekistan, Iran, Syrien, Kazakstan och Kina.

Han har gjort det till sin livsuppgift att kompensera för bristfälliga historielektioner som lämnat stora luckor gällande regionens influens och vikt i civilisationens utveckling. I dag nås vi främst av nyheter från öst om krig och konflikt. Freden är känslig, håller Peter Frankopan med om, men ser en ljus framtid i och med att handeln tar fart igen längs de gamla sidenvägarna.

”Oroligheterna som vi ser nu i Mellanöstern och Centralasien är födslovärkar för en ny era. Varje framgångsrik företagsledare vet att för lyckade affärer krävs att handelspartnerna förstår varandra. Det viktigaste blir en bra affär, då spelar skilda åsikter om religion och sexuell läggning mindre roll.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera