Di Weekend NYHETER

Magnus Hedman tillbaka med nya mål

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KUNDKONTAKT. I somras lanserade Magnus Hedmans bolag Béret Scandinavia franska alkoholfria viner på den svenska marknaden.

Jonas Eng

Från firad keeper i landslaget till narkoman och kölhalad i media. För Magnus Hedman blev vardagen efter fotbollen ett stort mörker. I dag har han ett konkret nykterhetsdatum och nya mål i sikte – som serieentreprenör med alkoholfria viner och dna-försäljning i fokus.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På ett lager i Länna står Magnus Hedman och fäster etiketter på ett stort parti vinflaskor.

”När jag startar bolag vill jag göra allt från grunden för att kunna förstå mig på hela processen”, förklarar han.

Sedan några månader tillbaka är Magnus Hedman vd för nystartade Béret Scandinavia, som i samarbete med dryckesföretaget Umida i somras lanserade franska alkoholfria viner på den svenska marknaden.

”Jag skulle aldrig satsa på en produkt som har alkohol i sig, inte ens 0,2 procent, men här har jag hittat något som jag kan stå för”, säger han.

Den 20 november 2017 blev Magnus Hedman fri från sin alkoholism, det är åtminstone det nykterhetsdatum som han har i bakhuvudet när han fyra gånger i veckan går på tolvstegsmöten.

”Sjukdomen är progressiv, men för mig är tolvstegsprogrammet och att hjälpa andra i sitt tillfrisknande min medicin. Det och företagandet.”

För Magnus Hedman har de senaste tio åren varit omtumlande. Medier från hela världen har rapporterat om den före detta stjärnkeeperns kamp mot droger, alkohol, svarta hål och självmordstankar.

”När livet var som värst blev jag halshuggen av media och var ständigt jagad av paparazzis utanför mitt hus i Sigtuna. Det var en vidrig tid, men samtidigt var jag inte man nog att förstå mina misstag eller att jag de facto var narkoman. Jag levde i förnekelse och kände mig uttittad vart jag än gick.”

2012 släppte Magnus Hedman självbiografin ”När ljuset släcks”, en bok där han berättade om hur det är att gå från att ha allt – familj, status, arbete och pengar – till att förlora allt.

”Just att jag till slut vågade dela med mig, att jag orkade tömma ryggsäcken, betydde väldigt mycket. Sedan dess har jag försökt skapa en 2.0-version av mig själv. Jag vet att jag inte kan slåss mot en beroendesjukdom, jag har ingen suck, men jag vet att det finns sätt som hjälper mig att tillfriskna från den.”

I dag har Magnus Hedman fått rätsida på livet. Han säger sig ta en dag i taget, att det är extra viktigt att han följer sina rutiner och att han gärna jobbar hårt men framförallt balanserat.

Doktorerna som blev te-tillverkare

Efter att ha extraknäckt som fotbollsexpert i tv och föreläst en del har han de senaste åren hittat hem i näringslivets korridorer. I dag driver han, utöver sin PR-chefsroll för Better You, flera företag.

”I början som entreprenör var jag väldigt självcentrerad. Jag körde mitt race och lyssnade inte på andra, för inte fan hade han eller hon spelat för 90 000 åskådare... I dag har jag insett att ensam inte är stark, att man faktiskt måste ta hjälp för att komma någonvart.”

I vintras skapade ett av Magnus Hedmans företag – X Superior Code – rubriker när de började sälja trumpinnar med dna från trummisen Mickey Dee och tuber med förre AIK-spelaren Nils-Eric Johanssons dna.

”Det är 2000-talets autograf”, menar Magnus Hedman.

”Från början var tanken att det skulle vara limiterat, men jag vill snarare bredda konceptet. Det finns en stor marknad för fotbollslag som vill sätta dna-batchar på sina matchtröjor. Få golfspelare skulle tacka nej till att testa en driver med Tiger Woods dna i klubbladet. Men man skulle även kunna väva in dna i förlovningsringar så att man har sin partners dna mot kroppen genom hela livet.”

I år, berättar Magnus Hedman, är det dags att ta nästa steg i dna-försäljningen.

”Tanken är att vi ska göra det till en licensprodukt, likt Gore-Tex, och skala upp bolaget.”

Parallellt med det går alltså mycket tid åt att sälja in det nya dryckesmärket i höst.

Grymt, Grimes

”Det blir mycket fotarbete från min sida nu i början. Jag kommer göra allt från att fästa etiketter till att åka ut till butikerna och ’dema’.”

Saknar du fotbollen?

”Klart att det finns stunder, speciellt under stora mästerskap. Men det är rätt skönt att slippa få tips av de som med saltkar och pepparkvarnar ville visa hur vi skulle formera oss på hörnor”, säger Magnus Hedman med ett leende.

Med företagandet, påpekar han, har han på sätt och vis hittat hem.

”Jag har alltid velat ha något som är större än jag själv, företag som tickar även när jag inte där. Det känns som att jag är på rätt väg nu.”