Di Weekend NYHETER

Lyx på naturens villkor

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ÖVERVÄLDIGANDE. ”Jag har haft gäster som gråtit på isen. En kall, klar januarikväll när det är helt tyst här och norrskenet spelar på himlen påverkas människor”, säger Lennart Pittja.

Jesper Frisk

Det kan låta motsägelsefullt, men Sápmi Nature Camp är ett lyxhotell helt på naturens villkor. Sedan hotellet slog upp sina tältkåtor har resenärer från hela världen hittat till skogen mellan Gällivare och Jokkmokk, där den hållbara turismen vuxit fram ur samisk kultur.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den långa vägen till Ritsem kantas av vatten, skog och fjäll. Årligen lockar den fjällvandrare och fiskeentusiaster, men de två senaste åren har en ny turistkategori sällat sig till besöksskaran. Trots att inga skyltar pekar in mot den enkla grusvägen har människor från hela världen hittat just hit till Sápmi Nature Camp – ett lyxboende på naturens villkor.

”Kom in, så får ni se hur det ser ut”, säger Lennart Pittja, och drar isär tältduken på en av de fem kåtorna.

En brasa har värmt upp tältrummet som är möblerat med en stor, bekväm dubbelsäng och de två karmstolarna är täckta av renskinnsfällar.

”Här kan man bo när det är 34 minusgrader. Det har jag provat, även om det är bekvämare när det är mer normala minus 15.”

Just vintersäsongen är den tid på året han har flest gäster – som mest tio per natt. Många kommer för att uppleva norrskenet och den samiska kulturen. Lennart Pittja är själv uppvuxen i en renskötarfamilj och har arrangerat vandringsturer och guidade besök hit till sin samebys marker sedan 90-talet. Men för två år sedan bestämde han sig för att ta den samiska turismen ett steg längre.

”Jag ville ge en djupare förståelse än vad en entimmesvandring ger och då var boendet ett bra sätt att göra det på. Det var också viktigt för mig att inte förstöra mer renbetesland och då är tältkåtan ett bra alternativ. Den passar ihop med naturen och är möjlig att flytta.”

Av den anledningen finns inte heller någon el eller rinnande vatten på boendet. Vatten hämtar man i den närliggande älven, duscha får man göra i bastun, på sensommaren får gästerna själva plocka sina blåbär till frukosten och får man napp kan fisken tillagas i rökeriet på gården.

”För många utländska besökare blir det här en väldigt exotisk upplevelse, men för mig blir det ett sätt att berätta om hur mitt folk överlevt här i 6 000 år och gjort det i samlevnad med naturen.”

Kallbad – svårslagen eufori

Att skapa större förståelse för klimatförändringarna är en viktig drivkraft för Lennart Pittja, liksom att samtidigt slå hål på stereotyper. För gästerna förklarar han exempelvis att kolten, som hänger i köket, är en högtidsdräkt. Därför kommer han inte att bära den när de är där. Men de får gärna prova kaffeost och torkat renkött i kaffet, ett urgammalt knep för samer att få i sig mineraler.

Att bo i tält på ett lyxigare sätt kallas för ”glamping”, en kombination av glamour och camping, som har vuxit de senaste åren. En natt för två på Sápmi Nature Camp kostar omkring 8 000 kronor, och då ingår förutom boendet en samisk värd, måltider, hyra av utrustning och aktiviteter. Det innebär att Lennart Pittja kunnat höja prisnivån för den samiska turismen, vilket han är stolt över. Men det finns också utmaningar med att hålla en standard som passar människor vana att bo på femstjärniga hotell – inte minst när de flesta aldrig tidigare har sett ett utedass.

”Men där handlar det om att utbilda gästerna. De flesta förstår varför vi har valt att ha det så, och ser det som en del i konceptet.”

Ett bevis är att vissa gäster redan varit tillbaka tre gånger. Samtidigt har utmärkelserna haglat över Sápmi Nature Camp sedan starten. National Geographic har utsett boendet till en av de 21 platser i världen man ska bo på om man bryr sig om planeten och tidigare i år fick man pris för Bästa svenska ekoturism vid Grand Travel Awards.

”Men stoltast är jag över att ha skapat en reseanledning hit, som visar att det går att bygga småskaliga, hållbara och personliga destinationer. Jag är övertygad om att liknande koncept går att bygga på många fler platser i Sverige.”

Okänd turistmagnet kinesernas favorit

Att Sápmi Nature Camp skulle konkurrera om samma kunder som de redan etablerade lyxdestinationerna i regionen, slår han ifrån sig.

”Tvärtom. Att vi alla finns skapar starkare reseanledningar, och många som kommer hit kombinerar det med att bo på Ice hotel och Tree hotel, vilket gör att man får ganska olika upplevelser på en vecka.”

Vilka upplevelser tror du att gästerna tar med sig härifrån?

”Jag har haft gäster som gråtit på isen. En kall, klar januarikväll när det är helt tyst här och norrskenet spelar på himlen påverkas människor. Det är häftigt att bidra till sådant de kommer att minnas resten av sina liv.”