Di Weekend NYHETER

Lockande laxfiske i norra Sverige

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Allt fler laxar släpps tillbaka i vattnet.

Foto: Mostphotos

Att fånga en stor lax i en fors är en dröm för många sportfiskare. Men det är inte säkert att fisken hamnar på tallriken. Allt oftare släpps bytet tillbaka i vattnet.

”De ekologiska och etiska aspekterna blir allt viktigare inom sportfisket”, säger Lasse Hallberg, chefredaktör på Flugfiske i Norden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Efter en kall maj i Norr- och Västerbotten börjar laxfiskesäsongen komma i gång på allvar. Laxens vandring norrut i älvarna har inletts och når sin kulmen i juli. Faktum är att chansen att fånga en lax är bättre än på många, många år.

Förra året passerade nära 100 000 laxar räknaren i forsen Kattilakoski i Torneälven. Det är en historiskt mycket hög siffra och gör gränsälven till ett laxvatten som står sig väl i en internationell jämförelse.

”Det finns bara någon enstaka laxälv i Ryssland och Norge som är lika bra, säger Lars Munk, en rutinerad sportfiskare som arbetar på destinationsbolaget ”Heart of Lapland” med att locka fisketurister till östra Norrbotten.”

En viktig orsak till att laxen ökat de senaste åren är att laxfisket i Bottenviken har reglerats hårdare.

Medvetenheten bland sportfiskarna är också större. En av de stora trenderna bland sportfiskare är att etiska och ekologiska avvägningar tar större plats.

Så kallat ”catch and release”-fiske blir allt mer populärt, menar Lasse Hallberg chefredaktör på facktidningen Flugfiske i Norden.

”Man mäter och väger fisken och tar en bild. Sedan sätter man tillbaka fisken. Det är upplevelsen som är det viktigaste.”

För att göra det lättare att släppa tillbaka bytet har många börjat fiska med hullingfria flugor.

Kräsna sportfiskare söker sig i allt högre utsträckning till vatten med vilt bestånd. Outbyggda älvar och restaurerade vattendrag lockar fiskarna.

”Biotopvård och återrestaurering är jättehett”, säger Lasse Hallberg.

Förutom i Torneälven finns det gott om lax i flera andra älvar. På många håll har arten kommit tillbaka efter att ha varit borta länge. I Råne älv i Norrbotten vandrar nu ungefär 3 000 laxar per år. När flugfiskelegendaren Gunnar Westrin, som skrivit en lång rad böcker om fiske, flyttade till området fanns ingen lax alls i älven.

»Vi måste lära oss av tidigare misstag«

”Jag minns i början på 1980-talet när en lax dök upp så var det sensation”, säger han.

Turismen kring laxfisket har däremot inte riktigt hängt med. Kunskapen om den goda tillgången på lax är låg i södra Sverige. Det finns inte heller samma infrastruktur med boende, transporter och guider som det gör i Norge och Finland.

”Vi jobbar som en helt ny aktör på marknaden. Vi måste berätta att vi finns. Vi har helt fantastiska fiskevatten, men har ingen tradition av att vara en fiskedestination”, säger Lars Munk.

Flera entreprenörer upplever att intresset för att fiska lax i svenska älvar är större internationellt än i hemlandet.

”Den svenska marknaden är väldigt sval. Vi har jobbat hårt med att marknadsföra oss under vintern, men det är tungrott”, säger Tim Eriksson på Camp Onka.

Det är en anläggning Lainio älv, nära byn Kangos, som lockar sina gäster med fiskeguider och vatten där man slipper att trängas. Fisket kombineras med exklusivt boende på närbelägna Pinetree Lodge.

Gästerna kommer framför allt från Storbritannien, men det har även kommit så långväga gäster som från Argentina. Det handlar både om privatgäster och företag som representerar.

Fastighetschef mot strömmen

”Nästa säsong har vi framför allt ha britter och italienare här. Förutom fisket uppskattar de utländska gästerna ensligheten och tystnaden”, säger Tim Eriksson.

Nu satsas det på många håll i Norrbotten på laxfisket. I fiskemeckat Jockfall vid Kalixälven har ägarna till turistanläggningen inför årets säsong investerat sex miljoner kronor på fler bäddar för att kunna möta en ökad efterfrågan bland sportfiskare.

Just boendet är ett problem på många håll i älvdalarna. Hotell och campingar har på senare år främst varit flyktingboenden.

”Jag tror att vi bara är i början av något stort. Fortsätter laxen gå upp kommer de norrbottniska älvarna vara ledande inom några år”, säger Tim Eriksson.