Di Weekend NYHETER

Lillebrorsan i Uppsala tar upp kampen med Bukowskis

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

NYA LOKALER. Magnus Bexhed, vd på Uppsala Auktionskammare. 

Jack Mikrut

Uppsala Auktionskammare tar upp konkurrensen på allvar med Bukowskis och Stockholms Auktionsverk. Nu kommer alla de större auktionerna att förläggas i Stockholm. Samtidigt rekryteras ny personal.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Även om Uppsala Auktionskammare stadigt tagit marknadsandelar har auktionshuset länge beskrivits som lillebrorsan på auktionsmarknaden. Konkurrenten Bukowskis omsättning för 2019 ligger på 405 miljoner kronor vilket kan jämföras med Uppsalas 264 miljoner kronor. Bukowskis stoltserade med 54 miljonnoteringar jämfört med 30 miljonnoteringar för Uppsala Auktionskammare under förra året. 

Nu tar auktionshuset upp konkurrensen på allvar med Bukowskis. De internationella kvalitetsauktionerna, det vill säga de större auktionerna, kommer med start denna vår att hållas i Stockholm. 

”Fram tills nu har vi haft förhandsvisning i Stockholm med utvalda objekt, men sedan har auktionen ägt rum i Uppsala. Nu kommer samtliga objekt visas i Stockholm och auktioneras ut i Stockholm”, säger Magnus Bexhed, vd på Uppsala Auktionskammare. 

Varför gör ni denna förändring?

”Vi gör det här eftersom det känns strategiskt rätt. Stockholm är en huvudmarknad för svensk konst, design och antikviteter. Då anser vi att vi ska ligga på bästa adress i Stockholm”. 

För att kunna visa all konst i Stockholm kommer auktionshuset utöka sina lokaler på Nybrogatan 20 i huvudstaden. Lokalytan kommer öka från dagens 250 till 450 kvadratmeter. Uppsala Auktionskammare kommer också att dela upp sin internationella kvalitetsauktion i två auktioner: en för modern och samtida konst och en för den äldre så kallad klassiska konsten.

”Vi kommer inte att kunna visa alla 1 200 föremål samtidigt, därför delar upp vi upp auktionerna på detta sätt. Vi följer också den internationella normen där praxis är att dela upp auktionerna efter olika segment”, säger Magnus Bexhed.

Invigningen sker i början av maj i samband med visningen av auktionerna för modern och samtida konst. Och förändringen för också med sig nyanställningar. 

Bukowskis växlar upp – säljer mäklararmen

”Vi måste nu anställa en intendent med ansvar för Stockholmskontoret och ytterligare en assistent”.

Vd:n understryker under intervjun att huvudkontoret fortsatt ligger i det gamla riksbankshuset i Uppsala, som även rymmer viktig lageryta. De mindre auktionerna ändrar inte heller adress. 

Var kommer du själv sitta?

”Jag sitter ingenstans, varken nu eller i framtiden. Jag är ute hos kund hela tiden. Men det är klart att vi får nu en ökad närvaro i Stockholm. Vi tar steget mot Stockholm”, säger Magnus Bexhed. 

Stockholms Auktionsverk som för bara några år sedan var Sveriges ledande fortsätter att arbeta i motvind med lägre klubbade priser. Men något förvärv av den krisande konkurrenten är inte aktuell, enligt Bexhed.

”Vi vill fortsätta växa organiskt.”

Unik samling på auktion

Strategin med fysiska auktioner, även för de billigare konstverken, ligger fast. 

”Vi har slagauktioner för all konst eftersom vi tror på den modellen. Genom slagauktioner undviker vi också ångerrätten”, säger vd:n.

Är ni inte oroliga för att tappa viktiga kunder i Uppsala?

”Vi har många kunder i Uppsala, men de åker också ofta till Stockholm”.