Di Weekend NYHETER

Lapa latte med jamare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hanna Franz n

På lördagen öppnar Sveriges första kattkafé i det anrika konditoriet Valands gamla lokaler i Vasastan i Stockholm. ”Vi vill skapa något som är bra för både människor och djur”, säger Jon Bäcklund, som är en av ägarna. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När vi närmar oss Java Whiskers kafé står flera personer och trycker näsan mot skyltfönstret, där katten Nelson ligger bekvämt tillbakalutad och lojt tittar på den uppståndelse han skapar ute på gatan. 

Tillsammans med de fem syskonen Birk, Bruno, Bodil, Barbie och Björn har han flyttat in på kaféet och när premiärdagen är inne kommer ytterligare tre katter att vara på plats.

Tanken är att gästerna ska kombinera kaffe och kakor med en stunds gosande med djuren, som kommer från Solgläntans hem för föräldralösa katter.

”Syftet med verksamheten är att katterna ska adopteras och få nya permanenta hem. Om man är intresserad förmedlar vi kontakten med Solgläntans katthem, som avgör om man är lämplig som ägare till någon av våra katter. Det finns omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige i dag, så det här behövs verkligen”, säger Jon Bäcklund, samtidigt som den högljutt spinnande katten Björn hoppar upp i soffan och börja buffa och nafsa på mina anteckningspapper. 

Idén med kattkaféer kommer ursprungligen från Taiwan. Störst är fenomenet i Japan, där det finns ett 50-tal kattkaféer bara i Tokyo. I Japan kan man även hitta kaféer med ugglor, igelkottar, kaniner och reptiler. För att hämta inspiration har Java Whiskers delägare rest runt och tittat på kattkaféer i USA, Italien, Frankrike, Holland, England och Rumänien. 

Rent praktiskt går det till så att man löser en biljett för en timme på Java Whiskers. Det kostar 150 kronor att boka på nätet och 160 kronor om man bokar på plats, och högst 20 personer får vara i lokalen samtidigt. Den som vill kan köpa med sig en fika, en smörgås eller en sallad in till katterna.

Den första helgen är redan fullbokad eftersom förhandsintresset har varit enormt.

”Vi har redan kunder som har anmält intresse för att adoptera via sociala medier, trots att vi inte ens har öppnat än”, säger Jon Bäcklund.

Om man inte vill gå in till katterna kan man stanna kvar och fika i entrén, där man kan titta på katterna genom en glasvägg. 

Man får inte mata katterna och man får heller inte ta med sig egna katter till kaféet. 

”Våra katter är friska, vaccinerade och kastrerade och känner varandra väl. Därför vill vi inte blanda dem med okända katter.”

Java Whiskers samarbetar med disputerad etolog som är specialiserad på katters beteende i grupp, och en veterinär är knuten till kaféet. Verksamheten kräver också tillstånd från Länsstyrelsen.

Enligt reglerna ska katterna ha möjlighet att klättra högt upp, och de har särskilda klösväggar och prång att gömma sig i. Om de vill vara för sig själva kan de gå undan i ett eget rum, dit de tar sig genom ett hål i väggen i kaféet. Där har de egna sovplatser, toalett och ett klätterträd att leka i.

”Katter har stark integritet så det är viktigt att de själva kan välja hur mycket de vill träffa våra besökare, säger Jon Bäcklund. 

Om det nya kattcaféet går bra kan de tre delägarna Jon Bäcklund, Tobias Larsson och Joakim Wessman tänka sig att öppna fler. Sedan tidigare driver de redan trampolinparkskedjan Yoump, som finns på sju platser i Sverige. 

”Den gemensamma nämnaren för trampolinparkerna och kattkafeét är att det är saker som är bra för människors hälsa och välmående”, säger Jon Bäcklund.