Di Weekend NYHETER

Länderna som finns bara på låtsas

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PRINSEN AV SEALAND. Michael Bates är statschef i Sealand, som grundades av hans far Roy Bates.

Jonatan Jacobsson

Vad har väktaren på ett havs-fort i Nordsjön gemensamt med invånarna i en konstnärsby i Italien och 150 personer på ett årligt lajv i Roskildefjorden?
Allihop är medborgare i låtsasländer – i september släpps en bok om åtta av dessa märkliga ministater.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det krävs ingenting för att grunda en mikronation. Ingenting mer än en vilja. Ibland handlar det om viljan att skapa ett bättre samhälle – ibland om viljan att kunna dela ut roliga titlar och klä sig i paraduniformer. Oavsett vilket så har alla världens hundratals mikronationer en sak gemensamt: de är inte riktiga länder. Ett annat ord som används för att beskriva fenomenet är ”skenstater” – eller helt enkelt ”låtsasländer”.

I boken Mikronationer – på besök i hemgjorda länder reser författaren och journalisten Johan Joelsson tillsammans med fotografen och barndomsvännen Jonatan Jacobsson till åtta av världens mikronationer för att skildra berättelser bakom dessa. Joelsson beskriver det som en stundtals surrealistisk upplevelse - som att ramla ner i en parallell värld.

”De här åtta mikronationer som vi har besökt är väldigt olika och det har bidragit till en intressant process. Från 150 personer på en ö i Roskildefjorden som samlas i en vecka i ett surrealistiskt lajvspel till en konstnärsby i Italien där folk arbetar och skapar. Det är en väldigt färgsprakande, bisarr och allt annat än fyrkantig värld så man blev ju överraskad och omskakad hela tiden”, säger Johan Joelsson.

En av de kanske mest uppmärksammade mikronationerna i världen är Sealand vid Storbritanniens ostkust och som grundades 1967 av Paddy Roy Bates. Sealand består endast av ett havsfort, stor som en tennisplan, mitt ute i Nordsjön. Där utnämnde den före detta krigsveteranen Roy Bates sig själv till statschef och antog titeln ”prins Roy Bates”. Runt millennieskiftet investerade riskkapitalister från San Francisco i Sealand. Planen var att erbjuda serverplats offshore till företag som ville komma runt nationella datalagar – men projektet föll och i dag finns inga liknande projekt på Sealand.

Trots att majoriteten av den så kallade kungafamiljen i dag bor i Storbritannien måste det alltid finnas minst en som bor på ön för att försvara den. Därför bor en nära vän till familjen på Sealand i dag. Det kan låta överdrivet, men fortet har faktiskt blivit utsatt för ett misslyckat kuppförsök i slutet av 1970-talet – och snart tar tredje generationen Bates över styret.

FAKTA
Det här är mikronationer

En mikronation är en självutnämnd stat, ofta grundat av privatpersoner, som inte är erkänt av övriga världens länder eller officiella organisationer.
Nationen har inte folkrättslig status.
Ofta är syftet med en mikronation konstnärligt eller grundat i politiskt missnöje.

VISA MER

I Sverige har vi sedan 1996 haft mikronationen Ladonien, grundad av konstnären Lars Vilks. Ladonien används främst för just konstnärliga syften och har bland annat ”förklarat krig” mot Sverige tre gånger på grund av att Sverige inte velat erkänna dess självständighet.
Elleore, en ö belägen i Roskildefjorden, grundades 1944 av en grupp lärare från Köpenhamn. I dag bor ingen där förutom under en sommarvecka då de som har medborgarskap samlas på ön. Trots att det är svårt att som utomstående få besöka Elleore fick Johan Joelsson och Jonatan Jacobsson till slut en inbjudan.

”Det var ju väldigt speciellt för man vet inte vad som är fiktion och vad som är verklighet. De agerar som i ett stort lajv där de har skapat en fiktiv historia som alla utgår från. Där tappade man helt greppet och visste inte vad som var vad”, säger Johan Joelsson.

Vissa mikronationer utfärdar sina egna pass och frimärken och trots att dessa givetvis är obrukbara kan samlare betala stora pengar för dem på sajter som Ebay. Det går även att köpa adliga titlar på exempelvis Sealand. Johan Joelsson menar att många mikronationer är framgångsrika på den typen av saker, men har det betydligt svårare med de tyngre samhällsfundamenten.

”Många är väldigt duktiga på att plocka upp de lätta attributen. Som att designa en flagga, komponera en nationalsång eller trycka upp frimärken. Men när det kommer till bärande välfärdsmodeller finns det mycket i övrigt att önska, om man ska uttrycka det milt.”
Men kanske håller det på att ändras. Genom historien har det nämligen varit vanligt att grunda mikrostater av egocentriska skäl, men författaren menar att det numer snarare handlar om andra saker.

”Fenomenet är i förändring. I dag är det många mikronationer som startar av sociala skäl. De brinner för hållbarhets- eller HBTQ-frågor och många har ett socialt patos på något sätt. Det speglar väl samtiden och tendenser i samhället i stort”, säger Johan Joelsson.
Sealand firar i år 50, stundtals dramatiska, år. Vad driver egentligen kungafamiljen Bates att fortsätta projektet trots att de flesta i familjen inte ens bor där längre? Johan Joelsson förklarar:

”Jag frågade prins Michael på Sealand vad hans drivkraft är och han svarade med en retorisk motfråga: ’Ja, varför bestiger folk berg?’. Man bestämmer sig för något och då får man fullfölja projektet. Det är oerhört imponerande med deras driv och det är ju beundransvärt att de fortsätter.”