Di Weekend NYHETER

Kunglig sängkomfort

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KOMFORT. Jonny Stridh och Sören Stridh, ägare av Bed Comfort i Härryda, är sängmakare som bygger bekväma sängar för både slott och koja i sin sängfabrik.

Jack Mikrut

Sängmakarna Jonny Stridh och Sören Stridh tillverkar drömsängar i begränsad upplaga för både kungligheter och vanligt folk. Hantverket har funnits i familjen i tre generationer. ”Det måste få ta tid när något är handgjort”, säger Jonny Stridh, vd för Bed Comfort.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Nära Landvetter flygplats och riksväg 40 mellan Göteborg och Borås hittar man familjen Stridhs lilla sängfabrik.

”Vi tillverkar bara på beställning, vi lägger inget på lager”, säger Jonny Stridh, sängmakare och vd för familjeföretaget Bed Comfort som han driver tillsammans med pappa Sören Stridh.

I anslutning till fabriken finns utställningslokalen med företagets egna sängmodeller med namn som Comfort Hotel, Comfort Palace och Comfort Continental. Dessa kan dessutom förses med företagets egenutvecklade förvaringslösningar.

”Vi är flexibla i vår tillverkning så kunden kan själv bestämma exempelvis mått och klädsel på både säng och gavel. Har man eget tyg som man vill att sängen ska vara klädd i så använder vi det. Vi gör också olika designlösningar för exempelvis hotell”, säger Jonny Stridh.

”En säng är som ett par skor: passar vissa, men inte andra.”

FAKTA
Bed Comfort i Härryda

Ort: Härryda.

Verksamhet: Tillverkar och säljer det egna sängmärket Bed Comfort.

Grundat: 1984.

Omsättning 2016: 3,3 Mkr

Antal anställda: Två.

Ägare: Jonny Stridh och Sören Stridh.

Övrigt: Familjen Stridh har varit sängmakare i tre generationer, med start i Mölndals kråka 1947.

VISA MER

Vid symaskinen i verkstaden syr Jonny Stridh vant ett bäddmadrassöverdrag. De flesta arbetsmomenten i tillverkningen av sängar, bäddmadrasser och sänggavlar utförs manuellt.

”Masstillverkning är jag inte intresserad av, jag vill inte ha den stressen i mitt arbete. Det passar mig att arbeta med ett hantverk som får ta tid och där jag är stolt över resultatet. Dessutom vill jag också leva och hinna med familjen.”

All tillverkning sker här på plats, alltifrån sängarnas träkonstruktioner till sömnaden som tar mest tid.

”Vissa verktyg och maskiner som vi utvecklat själva behövs även om det mesta är handgjort”, säger Sören Stridh, sängmakare i över sextio år.

Med webbshop och annonskampanjer har företaget ökat synligheten för sitt varumärke de senaste åren men det flesta kunder kommer ändå via muntliga rekommendationer.

”95 procent av våra kunder kommer på rekommendation från tidigare kunder. Så det tror vi betyder att vi har nöjda kunder”, säger han.

Så var det även när hovets husgerådskammare kontaktade sängmakarduon för första gången i samband med kungens 50-årsdag, för mer än tjugo år sedan.

”Vi hade levererat sängmadrasser till en möbelutställning i Carl Malmstens butik i Stockholm som invigdes av drottning Silvia, strax efter fick vi samtal och första ordern från Husgerådskammaren”, berättar Jonny Stridh.

Sedan dess har företaget kontinuerligt levererat sängar till hovet när behovet har funnits. Bed Comforts dubbelsängar har levererats till annexet på Drottningholms slott där prins Daniel bodde efter förlovningen med kronprinsessan Victoria, fyra av samma sort levererades senare också till kronprinsessparets hem på Haga slott.

Även prinsessan Madeleine och maken Chris O’Neill har fått leverans från den lilla sängfabriken i skogen i Härryda.

”Det är sängar ur vårt vanliga sortiment, men tyget förser Husgerådskammaren oss med. Vem som använder sängarna vet vi inte, sådant frågar man inte. Men vi är stolta över förtroendet och att kungahuset stödjer småskalig svensk produktion”, säger Sören Stridh.

Det var Sörens pappa som 1947 startade sängtillverkning som en sidoverksamhet till sin möbeltapetseringsverkstad. Sören Stridh, som är andra generationen sängmakare, kommer ihåg den första säng han byggde.

”Jag byggde min först säng 1956, på den tiden tillverkade vi för enskilda möbelhandlare i Göteborg”, säger Sören Stridh.

När han startade Bed Comfort 1984 var det bäddat för tredje generationen i företaget.

”Jag tvekade aldrig att börja i familjeföretaget, för mig fanns inget annat jag hellre ville göra”, säger Jonny Stridh.

Under många år var företaget leverantör till möbelhandlare. Detta förändrades vid millennieskiftet och fokus blev i stället på varumärket.

”Min bror slutade i företaget och jag hade inte lust att köra på som vanligt. Då tog vi beslutet att enbart satsa på vårt eget varumärke och bli vår egen återförsäljare. Det var då vi också byggde till utställningslokalen”, säger Jonny Stridh.

Lusten i arbetet kom tillbaka. Dessutom ökade efterfrågan med nya trender som möbeltyg på sängar i stället för madrasstyg och tygklädda sänggavlar. Sängens status höjdes och blev en viktig del i inredningen av ett hem.

Och Jonny Stridh hoppas att det blir en fjärde generation sängmakare i familjen.

”Jag gör vad jag kan för att mina barn ska vilja arbeta i företaget i framtiden”, säger Jonny Stridh.