Di Weekend NYHETER

Kunglig medalj till revoltören

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KRONA PÅ VERKET. Ann-Marie Skarp, vd för Piratförlaget, är en av mottagarna av näringslivsmedaljen. ”Piratförlagets framgångar beror på alla anställda och våra författare, så medaljen är till oss allihop”, säger hon.

Foto: Jesper Frisk

I dag, tisdag delar kronprinsessan Victoria och anrika Kungliga patriotiska sällskapet ut sju näringslivsmedaljer till lika många svenska framstående entreprenörer. Bland dem finns i år Klarnas Sebastian Siematkowski, Rangsells Erik Sellberg och Piratförlagets Ann-Marie Skarp.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Jag kan givetvis inte ta åt mig enskild ära för Piratförlagets framgångar, verksamheten beror helt på alla anställda och våra författare, så medaljen är till oss allihop”, konstaterar Ann-Marie Skarp, vd och en av förlagets grundare.

För 18 år sedan omdanade Piratförlaget hela den svenska bokbranschen och skapade ett nytt sätt att driva förlag, bland annat genom ett annat ersättningssystem där författarna fick mer betalt. Nu, 2017, är förlaget en självklar del av branschen och Ann-Marie Skarp ska tillsammans med de andra entreprenörerna få sina medaljer från Kronprinsessan Victoria under en ceremoni på Riddarhuset i Stockholm i kväll. Tal ska hållas av FN:s speciella sändebud för Syrien, Staffan de Mistura. De som får medalj ska äga företaget helt eller delvis, ha drivit det minst i tio år och ha en bra ekonomi och omsättning.

”Medalj är ju inte precis något man går och funderar på såhär på 2010-talet, så detta var verkligen inte något jag var förberedd på. Samtalet kom som en jättestor överraskning. Men jag är stolt och känner verkligen att vi är i hedervärt sällskap”, säger Ann-Marie Skarp.

Piratförlaget omsatte under 2016 81 miljoner kronor och gjorde en vinst på 7,4 Mkr.

”Det är nära all-time high, vi hade en enormt framgångsrik utgivning under den här perioden med bland annat Martina Haags och Jans senaste romaner”, säger Ann-Marie Skarp och syftar på Haags ”Det är något som inte stämmer” och maken Jan Guillous sjätte del i romanserien Det stora århundradet.

”Vi har gått med vinst varje år. Däremot kan omsättningen variera mellan 50 och 80 miljoner kronor, vi har inte lagt en bestämd omsättning utan vi klarar att skifta med samma omkostnader.”

FAKTA
Kungliga patriotiska sällskapet

Grundades på 1760-talet, då med namnet ”Svenska Patriotiska Sällskapet till konsters, slöjders och rikets näringars uppmuntran”, blev kungligt 1772 och har sedan dess hetat Kungliga patriotiska sällskapet.

Sällskapet stöder samhällsinsatser ”i enlighet med traditioner från frihetstiden” och förvaltar två fonder, Understödsfonden och Fredrik Björns donationsfond. Båda stöder forskning och sociala ändamål.

Ordförande för sällskapet är i dag Erik Norberg, kabinettskammarherre, vice ordförande Christina von Arbin, och ständig sekreterare Marianne Reuterskiöld.

Delar varje år ut en näringslivsmedalj till upp till tio entreprenörer.

VISA MER
FAKTA
De får också näringslivsmedaljer:
  • Erik Sellberg, Rangsells. Bransch: Avfallshantering och återvinning. Huvudkontor: Sollentuna.
  • Sebastian Siemiatkowski, Klarna. Bransch: Betalningssystem. Huvudkontor: Stockholm.
  • Krister Olsson, Balticgruppen. Bransch: Konglomerat. Huvudkontor: Umeå.
  • Tobias Lindfors, Student consulting. Bransch: Rekryterings- och bemanningsföretag. Huvudkontor: Luleå.
  • Gunvor Munck, Smålandslogistik. Bransch: Transporter. Huvudkontor: Nybro.
  • Anders Johansson, AJ produkter. Bransch: Tillverkar kontors- och lagerinredning samt industriprodukter. Huvudkontor: Halmstad.
VISA MER

Vad hade du önskat att du hade vetat när ni startade eget förlag?

”Jag hade 25 års förlagserfarenhet men hade ingen som helst kunskap om momsredovisning, lagervärderingar eller andra handgripliga företagsmässiga kunskaper. De funktionerna hade andra koll på när jag jobbade på ett stort förlag. Det tog ett år innan jag kunde arbeta främst som förläggare igen.”

Försäljningen av ljudböcker har ökat markant på senare år, vilket är en stor förändring i bokbranschen. Hur stor är den för er?

”De tryckta böckerna är vår huvudverksamhet, men de strömmade ljudböckerna står för nära 20 procent av vår omsättning i dag. Vi såg ju att det var på väg att bli väldigt stort, men jag tror ändå att många i branschen blev förvånade över hur fort det gick. En del titlar fungerar bättre än andra som ljudböcker, som spänningslitteratur och böcker som det finns flera av i en serie. Det är en rolig utveckling eftersom den ger böckerna längre livslängd.”

Hur mycket pirater känner ni er nu när ni till och med får medalj av kronprinsessan Victoria?

”Vi känner oss som en självklar del av den svenska bokbranschen, men vi känner oss också väldigt fria. Vi kan manövrera snabbt, behöver inte anpassa oss efter andra och kan kosta på oss att testa nya saker. Nu för några månader sedan överraskade vi bokbranschen med att arrangera en fest för alla våra konkurrenter på Hotel Diplomat, med efterfest på vårt förlag. Det var jätteroligt. Vi är en så liten bransch i Sverige och vi värnar alla om boken. Vi vill ha en bra atmosfär i branschen.”

I Piratförlagets kommande utgivning finns bland annat Per Schlingmanns bok om politikernas spel på Almedalsveckan, Mikael Niemis första roman på fem år och Pascal Engmans thrillerdebut.

Trots den tjusiga utnämningen är dock vare sig Ann-Marie Skarp, eller hennes make och sällskap till prisutdelningen, Jan Guillou, några rojalister.

”Haha, verkligen inte. Kungafamiljen gör ett utmärkt jobb, men att de ska vara statschef håller jag inte med om.”

Inte heller är det säkert att pristagaren kommer att hålla klädkoden som är frack och långklänning.

”Nej du, jag tar det jag har och som jag är bekväm i.”