Di Weekend NYHETER

Krogtest: Hemtrevligt för sötsugna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bergamott-glass med myntacrumble, mandel, citronkräm och kaffirlime.

Petronelle Halvorsen

Närodlat, bohemiskt och lite ojämnt. Nyöppnade restaurangen Doma på Östermalm tänjer på gränserna mellan krog och hem, och lyckas på en liten yta servera stora upplevelser.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När Di Weekend besöker Doma är det fortfarande svårt att få ett bord, coronaviruset har ännu inte slagit till med full kraft mot restaurangnäringen.

Doma var en framgångssaga i det lilla redan innan krogen öppnade, då konditorn Dorotea Malmegård och hennes man Viktor Lejon börjat servera mat i det egna hemmet. Upplägget blev snabbt både populärt och fullbokat. Vem vill inte ­komma hem till en chefskonditor känd från tv och hennes kökschef till man?

När verksamheten i februari flyttade hem­ifrån, till ett tidigare tryckeri på Nybro­gatan i Stockholm, var förvänt­ningarna därför högt ställda. Inled­ningen är också lysande, av flera skäl. Restau­rangen stoltserar med egen odling på ­Ingarö utanför Stockholm, och vid våra besök besök finns fortfarande ­mycket av höstens skörd på menyn.

Delar av den ingår redan till fördrinken. Rabarber finns både som saft till barnen, som känner sig varmt välkomna, och i en frisk margarita med saltkant som genast gör succé. En vacker vinbärsnegroni pryds av röda vinbär från Ingarö. Svart trumpetsvamp, pepparrot och plommon är några andra exempel på lokalt odlade råvaror som återfinns i menyn.

Restaurangen ligger i samma hus som krögarparets bostad – och hemtrevlig­heten finns kvar. Matsalen är liten, och påfallande mysig. Bredvid oss äter ett ­större sällskap middag, och över oss ­svävar ett dussin ballonger – barnsligt, ­informellt och annorlunda.

”Så här vill jag att det ska kännas ­hemma hos mig”, säger en hänförd middagsgäst.

FAKTA
Doma, Stockholm

Totalbetyg: 19 poäng

Mat: 8 poäng

Miljö: 4 poäng

Service: 3 poäng

Prisvärt: 4 poäng

Öppettider: Ons–lör: 17:00–23:00, sön 16:00–22:00.

Priser: Mindre rätter kostar från 130 till 760 kronor, men det högsta priset är en stor portion kaviar. Huvudrätt: 195–290 kronor. Dessert 95–145. ­

Antal platser: 45.

Köksmästare: Dorotea Malmegård och Viktor Lejon. De har båda arbetat på ­Operakällaren, samt på stjärnkrogar som ­Gotham Bar & Grill och Daniel i New York.

Adress: Nybrogatan 48.

Telefon: 08-684 292 82.

Webbplats: doma.se.

Senast testad:

VISA MER

Ännu bättre blir humöret när en skål svarvad potatis landar på bordet – en ­finare variant av chips som serveras med pepparrotsdipp. Tillsammans med ­heminlagda pickles och en annan sorts chips, den här gången av jordärtskocka, gör Domas lilla kök – som vi ser rakt in ifrån bordet – starka intryck redan före förrätterna.

Upphetsade blir vi också över de söt­potatisblinier som ackompanjerar kaviaren i en minnesvärd förrätt. Pumpanuggets i curryremoulad utgör däremot en mild ­besvikelse, och vittnar om en viss ojämnhet i köket. Men innan vi återkommer dit väntar flera praktverk.

Uppsluppet häng med spansk hetta

Även förrätten Kalixlöjrom smakar suveränt, trevligt serverad tillsammans med en vacker pepparotsgrädde och vackert dekorerad med rödlök. På ett plättlägg i miniatyr serveras en originell och snurrad rå­raka – en liten rundel av potatis.

Huvudrätterna är bra, men håller inte samma klass som resten av upplevelsen. Restaurantens egengjorda ravioli med rotselleri, jordärtskocka och svartrot smakar om möjligt ännu godare än vad det låter. Dovhjortsadel är ett annat starkt kort bland huvudrätterna. Smakerna är härliga och kompositionen värmande. Inte minst är köttet mört och i härlig harmoni med en ­utmärkt svartvinbärssky. En värmare i ­vintern, som vi gärna återvänder till.

Fantastiska desserter

Fiskrätterna känns däremot inte lika bra, många ingredienser har fått samsas på en liten tallrik och resultatet blir inte så ­minnesvärt som tilltugg och övriga rätter. Röding med havskräfta och fänkål blir en smärre besvikelse, tallriken känns fullproppad och smaken håller inte lika hög klass som tidigare rätter.

När desserten kommer in så är å andra sidan allt förlåtet. Alla efterrätter vi provar, vid ett flertal besök, får oss att vifta med ­armarna och humma lite för högljutt.

En glass med bergamott-smak får oss att dra på smilbanden . Det är en vacker dessert, med en citronkräm i den vita glassen – ­vilket får oss att tänka på ett ägg.

Krogtest: Mister French vid Skeppsbron

En annan dessert med det anspråkslösa namnet ”Varm kolasås” är minst lika upp­hetsande, om än bäst lämpad för den mer sötsugna. Pekannötter skapar ett härligt knaprigt motstånd när skeden blandar dessa med vaniljglass och små bitar av rödvinbärsgranité. Som namnet antyder inramat av en nyligen påhälld och smältande god kolasås.

Svajigt med stor potential

Restaurangen är ny, charmig och inbju­dande. Att kök och servis känns lite osäkert är ett vanligt problem för färska krogar. Om huvudrätterna kan nå samma nivå som förrätter och desserter, så kommer Doma snart att vara en strålande tillgång på Stockholms krogkarta. På denna korg serveras stundtals fantastiska smakupplevelser i ett charmigt, smått bohemiskt och påfallande hemtrevligt virrvarr. Di Weekend ser fram emot ett snart återbesök.