Di Weekend NYHETER

Krögarna byter miljö och meny

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SATSAR NYTT. Kristofer Sandström och Christian Olsson har sålt Boquerian. En matsuccé som i fjol omsatt nära 78 miljoner kronor. Nu öppnar de den asieninspirerade rastaurangen Tako i Alexandra Charles gamla nattklubbslokaler i Stockholm.

Oskar Omne

Ägarduon bakom restaurang Vassa eggen har i smyg sålt tapaskrogen Boquerian i Mood-gallerian. Men det blir ingen slö sommar för krögarna.
Till hösten öppnar de nytt – i Alexandra Charles gamla nattklubbslokal.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

När en ny galleria skulle öppna i centrala Stockholm 2012 fick Christian Olsson och Kristofer Sandström frågan om de ville öppna en restaurang. Då drev de redan den populära restaurangen Vassa eggen, som några år tidigare hade förvandlats till steak house, och kafékedjan Albert & Jack’s. Men till Mood-gallerian bestämde de sig för att satsa på tapas, feststämning och sin egen tolkning av det spanska köket.

”Boquerian var vår största restaurangsatsning hittills och ingen visste hur det skulle gå eftersom det hade varit en död yta i staden länge. Det var lite som att kasta sig ut för en klippa”, säger Kristofer Sandström.

Men redan första dagen var restaurangen populär och så fortsatte det. Under de fem åren duon ägt Boquerian har den varit ett dragplåster in till gallerian. Ofta beskrivs den som shoppingpalatsets lönsammaste restaurang.

I fjol omsatte Boquerian 77,6 miljoner kronor och hade ett resultat på 6,4 miljoner kronor. Men trots succén har ägarna nu, i smyg, sålt restaurangen.

Varför sälja nu?

”Det är väl när man är på topp man ska sälja”, skämtar Kristofer Sandström och fortsätter:

”Nej men, vi hade tidigt intressenter som tyckte att det var ett bra koncept. Första gången tackade vi nej. Men sedan sjönk det in och nu kände vi oss redo att släppa.”

Hur mycket Boquerian såldes för vill de inte avslöja. Men att de fick ”väldigt bra betalt” var en faktor som fick dem att bestämma sig.

”Det vi kan säga är en av de större restaurangaffärerna som har gjorts, vilket gjorde beslutet att sälja mycket lättare”, säger Christian Olsson.

Ny ägare är Sürer Restauranger AB, som bland annat driver krogarna Pelikan på Södermalm, Agaton i Gamla stan och Blå Porten, som just nu är stängt för renovering i samband med konsthallen Liljevalchs ombyggnation. Tanken är att Boquerian ska fortsätta drivas som tapasrestaurang.

Krogtest: Tako i Stockholm

Men Boquerian är inte den enda försäljning duon hunnit med i år. Tidigare sålde de kafékedjan Albert & Jack’s till olika fastighetsägare, som öppnat ny verksamhet i lokalerna. Det första fiket som de öppnade på Engelbrektsgatan i Stockholm, drivs dock vidare med samma namn av en tidigare anställd.

”Albert och Jack är namnen på våra två äldsta söner så det känns lite personligt och roligt att det kan fortsätta vidare”, säger Kristofer Sandström.

Christian Olsson och Kristofer Sandström träffades när de båda gjorde lumpen som kockar för snart 25 år sedan. Redan då pratade de om att starta restaurang ihop, men det dröjde till 1999 innan deras första gemensamma projekt Vassa eggen öppnade. De senaste åren har krögarna också tagit över driften av klassiska Tennstopet och öppnat Kommendören. Nu kan de även avslöja att de kommer att öppna en ny restaurang till hösten i en välkänd lokal.

”Vi har tagit över Alexandra Charles anrika gamla nattklubbslokal där vi kommer att öppna en restaurang som heter Tako, där vi ska tolka det asiatiska köket. Det blir lite koreanskt, japanskt och festligt, men elegant”, säger Kristofer Sandström.

Lokalen ligger bara ett stenkast från Vassa eggen på Birger Jarlsgatan, i den källare där Sveriges första internationella diskotek Alexandra’s tillbringade sina sista år på 1980-talet. Därefter har ett tiotal olika nattklubbar hållit till i lokalerna, nu senast Pure.

Blir det dans på Tako också?

Duo ska ge pizzan ny position

”Nej, absolut inte, nattklubbscenen ser annorlunda ut i dag.”

Temat för inredningen kommer att vara inspirerat av Alice i underlandet och det tidigare dansgolvet kommer att förvandlas till restaurang med sittplats för 180 personer. På menyn kommer det att finnas både mellanrätter och större rätter. Priset kommer att ligga ”snäppet över mellanläget”. Mycket vikt kommer också att läggas på att ha en hög servicenivå.

”Vi tror att många gäster som var med på Alexandras tid kommer att tycka att det är kul att komma tillbaka och känna igen sig”, säger Christian Olsson.