Di Weekend NYHETER

Kreativ ensamvarg utan publik

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Inför första maj svarar LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson på Di Weekends 21 snabba frågor

Petronelle Halvorsen

För första gången i historien är alla demonstationståg på första maj inställda. LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kallar sig yrkesdemonstrant – han har tågat i 50 år. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Hur ska du fira första maj nu när alla demonstrationståg är inställda?

”Jag ska framföra talet via nätet tillsammans med statsminister Stefan Löven. Det blir svårt, jag ­behöver publik för att komma i gång. Jag är inte van att tala till en kamera.”

De första demonstrationerna i Sverige anordnades 1890. Inte någon gång sedan dess har de ställts in. Hur känns det att det inte ­kunna tåga i år?

”Det känns för jävligt på alla sätt. Det har demonstrerats under världskrig och andra stora kriser. Men många äldre brukar gå i demonstrations­tågen, så det är rätt att ställa in.” 

Hur gammal var du första gången du demonstrerade på första maj? 

”Det är ett av mina första minnen. Det var ­hemma i Kosta tillsammans med min pappa, som höll mig i handen, och jag var 4–5 år gammal.”

Har du något starkt minne från något ­spe­ciellt tillfälle? 

”I Växjö i slutet av 1980-talet ingick jag i en ­kom-­mitté som skulle godkänna alla plakat. Då kom det en gubbe med ett plakat där det stod att man ­skulle ge finansminister Kjell-Olof Feldt sparken för att han var nyliberal. Vi sa nej, gubben gick och kom tillbaka med ett nytt plakat där det stod: ’Sträng var bra’. Det kunde vi inte gärna säga nej till.” 

Vilken betydelse har första maj nu för tiden?

”Betydelsen är stor skulle jag säga, det är trots allt ett par hundra tusen människor som vanligtvis går ut och demonstrerar. Det är ett tillfälle då ­arbetarrörelsen mobiliserar och en fin tradition.”

FAKTA
Karl-Petter Thorwaldsson

Ålder: 55 år.

Familj: Sambo Carina. Två egna vuxna barn och ett vuxet bonusbarn.

Bor: I ett hus i skogen på gränsen mellan Södermanland och Öster­götland. Under arbets­-veckorna i en övernattningslägenhet på Södermalm i Stockholm.

Bakgrund: Glasbruk, värdshus, akvarieaffär, metallverkstad, metall­ombudsman. SSU-­ordförande 1990–1995, ordförande för ABF 2004–2012 och ordförande för LO 2012–2020.

Tjänar: 1,3 miljoner per år. ”Det motsvarar tre ­­­och en halv industri­arbetarlöner.”

Fritid: Vistas i naturen, odlar, fiskar, plockar svamp, gräver, hackar och ”ägnar sig åt fysiskt arbete för omväxlings skull.”

VISA MER
Du har meddelat att du avgår som LO:s ­ordförande vid nästa kongress, i juni, som blir digital. Vad ska du göra därefter?

”Tre saker vet jag. Jag fortsätter som ordförande i Folksam och Fair Trade Sweden och har knappt fyra år kvar som vice ordförande i ITUC, International Trade Union Confederation.”

Vilken har varit din djupaste kris under åren som LO-ordföranden?

”Avtalsrörelsen 2016 då förbunden vägrade gå med på samordning och vi riskerade att kvinnornas löner skulle öka mindre än männens. Jag och Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, ­bestämde att vi bakom ryggen på LO:s styrelse skulle försöka göra upp med Svenskt Näringsliv.” 

Du ska skriva en platsannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?

”Orädd, kreativ ensamvarg söker sin flock.” 

Vad är du riktigt bra på? 

”Jag är en ganska duktig odlare, det gäller både grönsaker och biodling.”

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, ­vilket skulle det vara?

”Av alla slags arbetsplatser jag besökt är det två jag gillar bäst. Det ena är tung industri, stålverk och pappersbruk, det andra är äldreboende. På dessa platser känner jag mig hemma.”

IF Metall-basen redo för strid Om du fick resa tillbaka i tiden, vilken historisk händelse skulle du vilja vara med om?

”Fredsdagen den 7 maj 1945 när firandet i Stockholm antog sydländska former, som det heter i en journalfilm som jag googlade fram.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?

”När någon övernitisk chef använder vi-form om allt som ska ske och säger ’nu ska vi…’.

Vad gör dig ursinnig?

”Översitteri är det värsta jag vet.”

Vad är moral för dig?

”Jag brukar göra ett test. Jag tänker mig ett klubbmöte och frågar mig själv: ’Om jag nu gjort det här, kan jag då stå här och berätta det för alla medlemmar? Känner jag att jag skulle det, ja, då är det något jag kan stå för.”

Vilken talang skulle du vilja ha?

”Vara en bättre flugfiskare. Det är den finaste ­formen av fiske. Men jag trasslar hela tiden in mig.”

Vilka uttryck använder du för mycket?

”Jag svär år helvete för mycket. Det är min ­pappas fel. Han lärde mig en massa svordomar i ung ­ålder.” 

Vilken är din största extravagans?

”Jag och min sambo Carina byggde förra året ett uterum till vårt hus i skogen, där vi kan ha våra växter i en tempererad miljö.”

Dold talang: sju sorters volter Vilken bok har betytt mest för dig?

”Vilhelm Mobergs utvandrarserie. Ljuder ­socken, som Karl Oskar och Kristina utvandrade från, ­ligger 17 kilometer från mitt barndomshem.” 

Om du var allsmäktig för en dag, vad skulle du ändra på först?

”Jag skulle förlänga april och maj, så att dessa båda ljuvliga månader utgjorde halva året.”

Vilket är ditt bästa livsråd till andra?

”Staka ut dina egna mål, följ inte bara med strömmen.” 

Till sist: Vad gör du i helgen?

”Valborgsmässoafton går åt till att läsa in första maj-talet. Sedan tänker jag koppla av med att en sista gång plantera om mina tomater.”