Di Weekend NYHETER

Koreograf tar hem årets Bindefeld-stipendium

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

LYSANDE FIXSTJÄRNA. Koreografen och regissören Alexander Ekman tar hem årets Bindefeld-stipendium.

Amanda Lindgren

Årets stipendium från Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen går till koreografen och regissören Alexander Ekman.  ”Han är en lysande fixstjärna och en av den internationella dansvärldens mest kända koreografer ” säger Micael Bindefeld. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Alexander Ekman får 500 000 kronor för att göra en filminstallation som undersöker begreppet vanmakt. Det blir en kombination av en filmvisning och livedans som uppförs på konsthallen Artipelag på Värmdö utanför Stockholm. 

”Jag försöker hitta en ny genre där jag även blandar in publiken som får någon form av instruktioner innan installationen börjar. Jag vill skapa en sorts happening där vi skapar verket tillsammans, där vi ser våra likheter mer än våra skillnader”, säger Alexander Ekman. 

”Hela syftet med verket är att väcka frågor och reflektioner så att vi aldrig låter Förintelsen hända igen”, säger fortsätter han. 

Inträdet kommer att vara gratis för skolungdomar och verket kommer att visas från och med den 23 oktober och hela november. Verket tas fram i samarbete med dramaturgen Carina Nildalen.   

Filminstallationen handlar varken om offren eller förövarna, utan om dem som tittar på utan att göra någonting. Verket undersöker frågan om det egna ansvaret när man blir vittne till omänsklighet och barbari, och hur man kan omvandla vanmakt till mod och civilkurage. 

FAKTA
Alexander Ekman

Ålder: 36 år.

Familj: Stor.

Bor: I Stockholm

Bakgrund: Utbildad på Operans balettelevskola 1994–2001. Anställd på Operan i Stockholm som 17-åring, sedan dansare på Nederlands Dans Theater II (NDT II) samt i Cullbergbaletten. Fick sitt genombrott som koreograf 2006 med ”The Swingle sisters”, sedan dess har hans verk satts upp av 45 olika danskompanier världen över, bland det mest spelade är ”Cacti” från 2010.

Verk för de stora operahusen: ”A swan lake” (Oslo, 2014), ”Midsommarnattsdröm” (Stockholm, 2015), ”Cow” (Dresden, 2016), ”Play” (Paris, 2017). Senast hyllad för ”Eskapist” på Operan.

VISA MER
FAKTA
Micael Bindefelds stiftelse – till minne av Förintelsen

Delar ut stipendier till kulturella projekt som har en vilja att berätta Förintelsens historier för nya generationer. I år delas stipendiet ut för sjätte gången.

Årets stipendium på 500 000 kronor går till koreografen och regissören Alexander Ekman. Utdelningen sker den 27 januari, på Förintelsens minnesdag, på Dramaten i Stockholm.

Alexander Ekmans filminstallation har premiär hösten 2020.

VISA MER

I år är det 75 år sedan Auschwitz befriades och det blir allt svårare att få vittnesmål från Förintelsens överlevare. Det gör att kunskapen om Förintelsen sjunker över hela världen.

”Därför är det oerhört viktigt att vi når ut med den här typen av projekt. Jag läste om en undersökning som gjorts bland skolungdomar där de fick höra namnen på ett antal koncentrationsläger. De flesta trodde att det var polska maträtter”, säger Micael Bindefeld.  

Det är första gången som stipendiet går till en koreograf. Tidigare år har det gått till två författare, två fotografer, en kompositör och en tv-filmare.

Stipendiesumman har i år ökat från 400 000 till 500 000 kronor. 

”Det beror dels på att vi har haft en skicklig förvaltning, dels på att vi har en fått en mängd donationer under året. Det har gjort att det bundna kapitalet har ökat, och därmed avkastningen”, säger Micael Bindefeld.