Hoppa till innehållet

Konstsamlaren säljer livsverk

Charterkungen Hans Erik Börjeson säljer sin stora konstsamling som visats på konsthallen i Tällberg.
Över 50 verk av bland andra Zorn, Kylberg, Bauer och Carl Larsson går under klubban på Bukowskis.
”Jag hoppas naturligtvis att intresset för samlingen och auktionen kommer att vara stort men viktigast är att verken hittar bra nya hem och fortsätter sprida glädje hos kommande ägare”, säger Hans Erik Börjeson.

SÄLJER SAMLING. ”Pengarna ska satsas på kulturell verksamhet”, säger Hans Erik Börjeson, här mellan två målningar av Carl Kylberg som går under klubban i juni.
SÄLJER SAMLING. ”Pengarna ska satsas på kulturell verksamhet”, säger Hans Erik Börjeson, här mellan två målningar av Carl Kylberg som går under klubban i juni.Foto: Amanda Lindgren

Di kan nu avslöja vad som blir vårens stora skräll i auktions-Sverige. De 53 konstverken med ett samlat utrop på drygt 27 miljoner kronor bjuds ut på en kvällsauktion den 7 juni under Bukowskis Important Spring Sale. Ytterligare 61 nummer säljs online. Totalt handlar det om 114 målningar, skulpturer, grafiska blad och keramik som visats på Börjesons privata konsthall Greenverket i Tällberg.

Hans Erik Börjeson är en av Sveriges största konstsamlare och det är ett livsverk som snart skingras. Ett av flera livsverk kanske man ska tillägga. Han började som entreprenör i resebranschen 1950, när han 22 år gammal jobbade som guide i Paris och över en natt bestämde sig för att starta eget. Det blev början på HEB-Resor som tog charterkonceptet till Sverige. När Hans Erik Börjeson sålde resebyrån 1971, strax innan oljekrisen, var han
sedan länge ekonomiskt oberoende.

Han hade då börjat bygga på nästa livsverk kring Green Hotel i Tällberg vid Siljan som rustades upp och expanderade. Där lät han också uppföra en konsthall.

Hans Erik Börjeson föddes i en konstnärsfamilj så intresset kom med modersmjölken. Runt 1950 började han och hustrun Maria köpa konst.

”Jag skulle säga att vi genom åren troligtvis förvärvat drygt 200 verk, alltifrån måleri, grafik och skulptur. Samlingen innehåller konstverk av konstnärer verksamma under olika decennier från olika nationaliteter.”

Hans Erik Börjeson berättar att vänskapen med konstnärer som Marc Chagall och Pablo Picasso varit berikande när han nu nyss fyllda 91 år ser tillbaka på sitt liv.

”Flera av dem du nämner blev genom mitt konstintresse även mina vänner och jag har tillbringat många somrar i Saint-Jeannet, där både Pablo och Marc arbetade med att ta motiv. Flera verk ur samlingen är gåvor från konstnärerna själva. Jag minns särskilt våra söndagsluncher på torget i den lilla byn, där vi samlades med våra familjer. I Frankrike delar man som bekant aldrig på notan och när det blev Pablos tur betalade han alltid med en check vilket var mycket ovanligt på den tiden. Det sägs att samtliga låstes in i ett bankfack, då han redan då var en stor konstnär och signaturen mer värdefull än checken i sig. ”

Huvudnumret på auktionen i juni är dock ett verk av Sveriges dyraste konstnär, Anders Zorn:

”Fiskmarknad i St Ives”. Det är en akvarell utförd 1888 i England. Utropet är 18 Mkr.
Ett annat toppnummer blir Carl Larssons akvarell ”Brita, en katt och en smörgås” som fått ett utrop på 3,5 Mkr.

Det samlade utropet är 30 Mkr, inräknat de 61 verk som går på nätauktion. Pengar var tidigt en viktig drivkraft hos Hans Erik Börjeson, men han har inte räknat på vad konsten kostat.

”Vi har alltid samlat konst av kärlek till konsten och aldrig köpt konst som en investering.”

Vilket verk blir svårast att skiljas ifrån?
”Jag har inga svårigheter att skiljas från konsten på det sättet. Jag hoppas att konstverken kommer till glädje för de nya ägarna och att fler får njuta av dessa verk. Jag har heller aldrig favoriserat ett särskilt verk, de har alla påverkat mig på sitt alldeles egna sätt och har haft stor betydelse för mig. Parallellt med litteraturen där William Saroyan och Vilhelm Moberg betytt mest för mig.”

Du är ju entreprenör – har du redan nu några tankar kring hur du ska sätta pengarna från försäljningen i arbete?

”Absolut. Pengarna skall satsas på kulturell verksamhet. Min entusiasm och kärlek till trakten är oförändrad efter alla dessa år och konsten har varit ett sätt för mig att ge tillbaka. Siljanstrand är mitt senaste bidrag till trakten och är en kulturgård i dess rätta bemärkelse. Den äldsta timmerbyggnaden är från 1332 och ett av Sveriges bäst bevarade timmerhus från den tiden. Gården har både ett dramatiskt förflutet och ligger enormt vackert med Siljan som kryper in nästan in under takåsarna och sprider en bedövande skönhet.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera