Di Weekend NYHETER

Konstpris förenar vänner i döden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HANS T DAHLSKOG / TT

Ett nytt konstpris till unga talanger till minne av konstnären Erland Cullberg har instiftats. Priset har grundats och finansierats av Erlands bröder, Staffan och Johan Cullberg, och kommer att förvaltas av Erlands framlidna vän Evert Lundqvists stiftelse. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Priset, Erland Cullbergs stipendiefond för unga konstnärer, har fått sitt första ekonomiska tillskott från Erlands två bröder: Staffan Cullberg som tidigare varit vd för Statens konstråd och Johan Cullberg som är professor och nestor i psykologi. Gemensamt har de skänkt en miljon kronor som beräknas finansiera stipendiet under tio år. Priset ska delas ut till unga konstnärer och vinnarna väljs ut av en styrelse med erfarna konstnärer. Nu letar stiftelsen efter nya donatorer för att priset ska fortsätta delas ut även efter tio år har förlöpt. 

”Alla som är intresserade av att hjälpa unga människor som är i början av sin karriär är välkomna att slå sig samman med oss”, säger konstnären Dan Wolgers som är med i styrelsen för Evert Lundqvists stiftelse. 

Erland Cullberg och Evert Lundqvist träffades under 1950-talet på Kungliga Konsthögskolan, där Erland var elev och Evert hans lärare. De utvecklade en nära vänskap och höll kontakten ändå till Evert Lundqvists död 1994. När nu Erland Cullbergs pris instiftas, sju år efter konstnärens död, kommer det att hinsides förena vännerna. 

”Jag tror att vi har fått förtroendet att förvalta priset och utse vinnarna från bröderna Cullberg eftersom Evert och Erland stod varandra nära. Jag hoppas dessutom att beslutet fattats med bakgrund av att vi är en stiftelse och står helt fria att agera efter våra egna regler. Erland uppskattade det och det tror jag även att hans bröder gör, säger Dan Wolgers. 

Vinnaren av priset kommer att tilldelas 100 000 kronor och ställer under tre månader ut sina verk på Drottningholm. Där finns Evert Lundqvists ateljé, som förvaltats av stiftelsen och lämnats orörd sedan hans död. 

Årets vinnare är fortfarande hemlig, men förberedelserna inför vernissagen den 19 maj är i full gång. Förhoppningen kring första prisutdelningen är höga och målbilden klar: att stärka unga konstnärer i dagens hårdnande konstklimat. 

”Vi försöker skapa en atmosfär som ska vara helt fristående från konstvärldens alla regler. Det är tufft för unga konstnärer där ute och de behöver den frihet som priset kan ge dem”, säger Dan Wolgers.