Di Weekend NYHETER

Konstchefen hoppas på storpublik

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VERKEN PÅ PLATS. Mårten Castenfors, Liljevalchs chef, är redo att öppna Vårsalongen.

Claudio Bresciani/TT

Sex frågor till Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall där Vårsalongen öppnade den 10 januari och pågår till den 22 mars.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Hur skiljer sig årets Vårsalong jämfört med fjolårets?

”Det är fler deltagare, totalt 170 deltagare jämfört med 130 förra året. Verken får sitt utrymme men känslan är mer koncentrerad.”

Hur skulle du beskriva den övergripande stämningen?

”Det finns en känsla av vemod och sorg. Det handlar mycket om relationer och närhet i verken. Men det sticker också iväg med något humoristiskt och tokigt.”

Dan Wolgers kreativa drömboende på Gotland Varför är det så?

”Det kan bero på att Lars Lerin är en vemodig gosse. Jag är det också. Sedan är nog Bea Szenfeld också en vemodig tös. Juryn har antagligen satt sin prägel på stämningsläget.”

Var det svårt att välja ut verken?

”Jag har aldrig haft det så enkelt som i år. Både Lars Lerin och Bea Szenfeld var suveräna i att bedöma kvaliteten. Vi fnissade och hade skojigt. Det gick enkelt.”

Siktar på 2 040 meter över havet Vilket är ditt favoritverk?

”Jag brukar aldrig svara på det. Men det finns en suddig bild på Gunnar Ekelöf på en segelbåt av Michael Hjortén. Det finns en obegriplighet i fotot som jag tycker är spännande. Jag förstår inte varför bilden är tagen och i vilket sammanhang.”

Vad krävs för att du ska känna att årets Vårsalong är lyckad?

”Jag känner att verken sitter bra. Jag tror att publiken kommer vara nöjd. Det är klart att om jag inte får minst 100 000 besökare börjar jag gråta. Om Vårsalongen går åt helvete faller hela Liljevalchs.”