Di Weekend NYHETER

Knapert med svenskt i Cannes

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tidigare år har svenska regissörer som Ruben Östlund och Roy Andersson firat triumfer i Cannes, men i år inskränker sig den svenska medverkan till två kortfilmer.

Thibault Camus/AP

Svensk film är inne i svacka. På den prestigefyllad Cannesfestivalen inskränker sig den svenska medverkan till två kortfilmer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I dag startar den 69:e filmfestivalen i Cannes. Öppningsfilmen är "Café Society" – en historia om filmindustrin i Hollywod på 1930-talet, med Jesse Eisenberg och Kristen Stewart i huvudrollerna och i regi av Woody Allen.

Cannesfestivalen klassas ofta som den mest prestigefyllda i världen, men också mycket Europafokuserad – det är här Lars Von Trier, Michael Haneke och Jacques Audiards filmer vinner guldpalmen före de annars ofta dominerande Hollywoodnamnen.

Tidigare år har svenska regissörer som Ruben Östlund och Roy Andersson firat triumfer i Cannes, men i år inskränker sig den svenska medverkan till två kortfilmer, som är utvalda till huvudtävlan i kortfilmssektionen: "Fight on a Swedish beach" av Simon Vahle, utbildad på Akademin Valand, och "Madre" av Simón Mesa Soto, vars kortfilm Leidi vann Guldpalmen för två år sedan.
 
Ett annat svenskt inslag är att producenten Frida Bargo från B-Reel ("Tjuvheder", "Den allvarsamma leken") är utsedd av Svenska Filminstitutet att företräda Sverige i projektet Producers on the Move. Frida Bargo ska producera den kommande internationella filmen "Euphoria", regisserad av Lisa Langseth och med Alicia Vikander och Eva Green i huvudrollerna.

Efter ett uselt bioår för svensk film i fjol – hade det inte varit för miljonfilmen  "En man som heter Ove" hade det blivit ett av de sämsta åren någonsin publikmässigt – är det lite nedslående att inga svenska långfilmer visas i Cannes. I huvudkategorin finns i stället i år bland andra "Moi, Daniel Blake" av Ken Loach, "Juste la fin du monde" av Xavier Dolan, "The Neon Demon" av Nicolas Winding Refn och "The last face" av Sean Penn.

Festivalen pågår mellan den 11 maj till 22 maj.