Di Weekend NYHETER

»Klimatpsykologi« ska guida företagsledare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amanda Lindgren

Att sopsortera lindrar inte klimatångest och gör heller ingen större skillnad. Nu kommer boken ”Klimatpsykologi”, som ska guida företagsledare, hemmapappor, barn, politiker och alla andra till kollektiv handlingskraft. ”Tiden är inne för att vara modig. Det gäller alla, oavsett position”, säger psykologen och medförfattaren Kata Nylén.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Varför händer så lite, trots att vi vet så mycket om klimatförändringar, och är så duktiga på att välja ekologiskt, återvinna, skippa flygresor och förbjuda plastsugrör? Varför har vi så svårt att hörsamma Greta Thunbergs uppmaning ”I want you to panic”?

Det är kärnfrågan i boken ”Klimatpsykologi”, som blivit så hajpad inför utgivningen den 25 oktober att de tre författarna Kali Andersson, Frida Hylander och Kata Nylén tvingas dela upp intervjuerna sinsemellan.

Kata Nylén är organisationspsykolog som även arbetar på Magelungen, en organisation som arbetar med skola och behandling för barn i behov, med preventiva insatser för barn.

”Det kan låta långt från klimatpsykologi, men det är ju barnen som ska leva i det som klimatförändringarna leder till”, säger hon.

Det var när Kata Nylén själv var gravid med sitt första barn för åtta år sedan som hon drabbades av riktig klimatångest.

FAKTA
Klimatpsykologi

Författare: Kali Andersson, Kata Nylén och Frida Hylander.

Förlag: Natur & Kultur.

Utkommer: Den 25 oktober.

VISA MER

”Tidigare var mitt engagemang ganska lågt, men under föräldraledigheten snöade jag in på mina egna små beteenden, som tygblöjor och plastfri vardag. Men själva frustrationen blev jag aldrig av med.”

När hon därefter specialiserade sig som organisationspsykolog väcktes intresset för hur hon skulle kunna bidra mer storskaligt till klimatfrågan. Just när det gäller människors reaktioner på klimatproblemen har det nämligen visat sig att vanlig psykologi inte alltid är applicerbar.

Vad är problemet då, varför händer inte mer?

”När det gäller klimatförändringar trillar vi ned i några olika tankefällor. Vi utgår från att människor ska vara rationella, och om vi bara informerar och skriver en policy som bestämmer hur folk ska agera, så gör de det. Men vi är sociala varelser som värderar cred högre än att göra det som är rätt. Och vi hatar att bli av med saker som vi har vant oss vid”, säger Kata Nylén.

Ytterligare ett problem är det så kallade effektglappet. Vi har goda intentioner med vår sopsortering, men överskattar effekten av den.

”Det gäller både på individbasis bland folk som tvättar håret i bikarbonat, och bland de som har makt, till exempel förbudet mot sugrör. Tanken är god, men effekten är för liten. Man försöker lösa krisen utan att ändra på de system som behöver förändras.”

Anders Borg: Fel väg för Moderaterna Men vad ska jag säga när barnen ifrågasätter att vi äter vegetariskt ibland av klimatskäl?

”Säg till dem att om de vill ha kött så måste de också skriva ett brev till någon politiker. De här småsakerna i vardagen är också viktiga, inte minst för att du själv ska må bättre. Folk är lite rädda för att vara alarmistiska idag, men vi måste börja våga prata om de stora förändringarna som krävs, annars ror vi inte det här i land.”

Tillsammans med psykologerna Kali Andersson och Frida Hylander bildade Kata Nylén våren 2018 Klimatpsykologerna, som är ett varumärke där de gemensamt driver frågan om psykologins roll i klimatarbetet. Både genom boken, som ges ut på Natur & Kultur, men också genom att föreläsa, erbjuda terapi och svara på frågor från journalister, myndigheter och allmänheten.

”Vi trodde att det skulle gå trögt, men sedan kom den varma sommaren och vi fick plötsligt jättemycket förfrågningar, och det har ökat exponentiellt. Under den här tiden har vi uttalat oss om allt från flygskam till hur man får till storskaliga beteendeförändringar”, säger Kata Nylén.

Och det är just de strukturella förändringarna som måste till.

”Vi behöver bli mer kollektivistiska, få lagar som hjälper oss ut ur de strukturer som håller fast våra beteenden. Nationalekonomer har ett jätteviktigt jobb framför sig, ihop med psykologer, diplomater, journalister. Vad man kan göra beror på vilken position man har i samhället. Individer måste fundera på hur man kan bli en mer aktiv medborgare och de med makt måste bli modigare.”

Det där gör mig nervös. Om hela svenska folket måste bli aktivister kommer det ju inte att gå?

”Det är en del av problemet, att det är lätt att kasta in handduken. Men det handlar inte om att göra en femårsplan, utan att varje dag tänka utifrån den position man har, och ta arbetet framåt. Om vi kan få den lilla gruppen högaktiva att bli lite större kommer de att påverka normerna för den stora gruppen som bryr sig, men som idag inte gör så mycket. Vi kan inte lägga energi på dem som redan är aktiva motståndare. Och det är helt meningslöst att kasta skit på dem som inte gör tillräckligt.”

»Stickning en metafor för livet«

Boken är skriven för en ovanligt bred målgrupp – alla.

”Vi känner att vi har något viktigt att bidra med i debatten, från individer till FN-nivå, om psykologins roll i klimatarbetet.”

Hur är det med din klimatångest i dag?

”Jag bär alltid med mig en obehaglig känsla. Hur stark den är beror på andra faktorer, men jag accepterar och välkomnar den. Det är inte konstigt att jag är orolig. För min del är den också kopplad till skuldkänslor över att jag är så privilegierad, vilket i sin tur påverkar andra människor negativt.”