Di Weekend NYHETER

Klassiska plagg för framtiden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EXPANDERAR. Behnaz Aram blir chefsdesigner för A day’s marchs nya satsning på damkläder. ”Vi försöker hela tiden komma framåt”, säger vd:n Marcus Gårdö.

Jesper Frisk

Med en hög tillväxttakt och namnkunniga investerare expanderar svenska klädmärket A day’s march. Nu lanserar de damkläder och rekryterar designern Behnaz Aram från & Other stories. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

A day’s march startades för sex år sedan av Marcus Gårdö, Pelle Lundquist och Stefan Pagréus. Affärsmodellen bygger på direktförsäljning till konsument, det vill säga ingen försäljning genom varuhus eller andras butiker, utan enbart egna kanaler. Just nu har de sex egna butiker i Stockholm, Köpenhamn och London, och egen e-handel.

E-handeln står för ungefär 50 procent av försäljningen. Sverige och Storbritannien är de största marknaderna, följt av de nordiska länderna, Tyskland och USA.  

”Vi tyckte att det saknades ett varumärke som erbjöd tidlösa plagg i hög kvalitet till vettiga priser. Att göra det direkt till konsumenten, utan återförsäljare, var ett sätt för oss att skapa ett modernt varumärke som vi helt och hållet har kontroll över”, säger vd Marcus Gårdö.

”Vi ville göra uppdaterade klassiska plagg som håller länge, motsatsen till fast fashion. Sedan dess har vi utvecklat vårt hållbarhetsarbete. Vi är inte perfekta men försöker hela tiden komma framåt, vara transparenta och kunna svara på frågor både från våra kunder och anställda”, fortsätter han.

A day’s march tog tidigt in investerare. Förutom grundarna ägs bolaget i dag av Michael Storåkers, som även är styrelseordförande, Evolution Gaming-grundaren Fredrik Österberg, JNE Invest, Fabian Hielte, Johannes Hobohm, Max Hobohm och Mölna Spar. 

Grundaren Pelle Lundquist är kreativ chef för herrsidan och Stefan Pagréus, som även är Behnaz Arams sambo, har för närvarande en rådgivande, kreativ roll.    

FAKTA
A day’s march

Omsättning (2019): 56 Mkr.

Resultat efter skatt: –2,3 Mkr.

Antal anställda: 24.

Butiker: Sex stycken, varav en i Köpenhamn och en i London.

VISA MER

A day’s march har sedan start haft en tillväxttakt på mellan 40–100 procent per år och omsatte 56 Mkr förra året. Prognosen för i år är enligt Marcus Gårdö försäljning på 80 Mkr, där e-handeln utgör ungefär 50 procent.

Hur har ni påverkats av corona?

”Butikerna i London och Köpenhamn var stängda under två månader, vilket såklart påverkade oss. Men sedan tog e-handeln rejäl fart, vilket har kompenserat. I dag är vi faktiskt tillbaka på de tillväxtnivåer vi hade innan”, säger Marcus Gårdö.

»Second hand är framtiden«

A day’s march började med skjortor och har sedan dess utvecklat sortimentet allt eftersom. Priserna rör sig i mellansegmentet, en t-shirt går för runt 350 kronor. 

”Vi har dagligen fått propåer om att skapa samma plagg till dam. Vi lägger stort fokus på produkten och kollar inte på trender. Det känns modernt, och varför skulle inte det konceptet fungera på damsidan?”, säger Marcus Gårdö.

I början av oktober lanseras den första damkollektionen, som kommer bestå av 40 olika plagg. Vissa butiker kommer få ett litet sortiment av damkollektionen till en början, och även utbyggnad av butikerna kan bli aktuellt.

Arbetet leds av Behnaz Aram som är utsedd till ny kreativ chef. 

”Jag älskar tänket. Jag tycker att varumärket är väldigt inkluderande, i allt från produktion till konsument, till personal och hållbarhet och det jobbar vi ständigt på att förbättra. Helhetstänket är väldigt ödmjukt, men det är rätt kaxigt av tre personer som inte kan kläder att lyckas”, säger Behnaz Aram.

Hon kommer närmast som rollen som konceptdesigner på H&M:s märke & Other Stories, där hon var med sedan starten 2012. Behnaz Aram var innan dess designchef på Whyred mellan 2006 och 2011 och har också drivit ett märke under eget namn. 

De gör hemdesign för människans bästa vän

”Det jag har saknat är den här intima, nära relationen med produktionen. Jag har saknat att ha kontakt med tygleverantörer och fabriken. Sedan tycker jag att det A day’s march står för, en dagsmarsch, det är så starkt. Det är en dagsmarsch för den moderna kvinnan, för det positiva, att det som man jobbar på ska bli bättre.”

Vad kommer det bli för typ av dammode?

”Det blir dina måste ha-plagg i garderoben. Bästa kashmiren, den nya kostymen, bästa jeansen. Tanken är att det är plagg som du ska ha så länge som möjligt i hållbara material, i neutrala färger.”

Behnaz Aram, som är utbildad i mode vid London College of Fashion och Middlesex University, arbetar även som kostymör för olika teater- och operauppsättningar. Hon har bland annat gjort kostymer för Kungliga Operan, Riksteatern och Norrlandsoperan. 

”Jag kommer fortsätta med det, jag gillar mixen mellan det kommersiella och det kreativa”, säger hon.