Di Weekend NYHETER

Klassisk jullunch lockar näringslivet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HÖGT I TAK. Svenska Handelskammarens jullunch hålls på det viktorianska hotellet The Landmark i London.

lucafarinelli.co.uk

På fredagen – två dagar före första advent – bjuder Svenska Handelskammaren i London in till jullunch.
Närmare 500 medlemmar och gäster väntas delta i den årliga traditionen som lockar representanter från hela svenska näringslivet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den Svenska Handelskammaren i London etablerades redan 1906 vilket gör den till Sveriges äldsta utanför landet. Den anses också vara Londons mest aktiva utländska handelskammare.

Organisationen representerar sammanlagt runt 400 företag i 50 branscher.

Sedan 60 år tillbaka arrangerar handelskammaren en årlig jullunch för dess medlemmar. Under fredagen har det återigen blivit dags för jullunchen, som för sjätte året i rad tar plats på det viktorianska hotellet The Landmark i London. Där kommer storföretag som SAS, Atlas Copco, SEB, Handelsbanken, Astra Zeneca och Saab vara representerade.

Jan Olsson, Nordenchef på Deutsche Bank, är sedan i somras ordförande för handelskammaren. Enligt honom är lunchen inte bara ett tillfälle att äta svensk julmat. Det är också en utmärkt möjlighet att knyta nya kontakter.

”Det här är ett mycket viktigt evenemang. Det är inte ofta man kan träffa flera hundra medlemmar på samma gång. I grund och botten är det en affärslunch mer än något annat”, säger han.

Utöver traditionell svensk julmat kommer de närmare 500 matgästerna bjudas på flera tal och även ett luciatåg.

Handelskammarens vd Ulla Nilsson menar att lunchen troligtvis är den största svenska jullunchen utanför landets gränser och en av årets höjdpunkter.

Tillsammans med Jan Olsson är hon en av talarna under middagen. Hon kommer bland annat adressera de oroliga brexitförhandlingarna, som i december går in i en kritisk period.

”Det är ett stort orosmoment för våra medlemmar och det märker man. Det påverkar så klart även investeringarna vilket inte är bra. Som vi ser det kommer den brittiska marknaden fortsatt vara en av Sveriges största exportmarknader, men man vill ha klara besked om hur det kommer bli”, säger Ulla Nilsson.

Hur är tongångarna i London just nu?
”Det beror på om man röstade för att lämna EU eller inte. Många är negativa men det finns också de som vill ha tillbaka sin suveränitet, vilket jag tror betyder mer för britterna än vad vi svenskar anar.”

Bar med uppsving