Di Weekend NYHETER

Klassikern Tennstopet ska bjuda på mer

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

UTÖKAR. Christian Olsson och Kristofer Sandström ska bygga ut den anrika restaurangen Tennstopet samt fräscha upp den befintliga delen.

Joey Abrait

Legendariska Tennstopet stänger vid jul – men bara tillfälligt. När krogen öppnar igen i vår är det i renoverat skick och med en helt ny restaurangdel intill den gamla, Tennstopet Grill.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Tennstopet grundades på 1860-talet och har legat på nuvarande adress, i hörnet Dalagatan-Odengatan, sedan 1965. Då gick flytten från Vattugatan i de gamla Klarakvarteren som revs.

Nu väntar den största förändringen sedan dess. Krögarna Christian Olsson och Kristofer Sandström har tagit över en intilliggande lokal där de expanderar med en ny restaurangdel, en bakficka, under namnet Tennstopet Grill.

Utifrån sett skiljer en portuppgång, Odengatan 74, den gamla lokalen från den nya, men invändigt kommer det att finnas förbindelser mellan de båda restaurangdelarna.

Igenkänning är ett ledord, både vad gäller inredning och mat.

”60 procent eller eventuellt mer av menyn kommer att finnas på Grill också, där det även ska serveras rätter som är specifika för den delen av Tennstopet”, säger Christian Olsson.

FAKTA
Koncernen

Genom det helägda Stockholm Krogbolag driver Christian Olsson och Kristofer Sandström restaurangerna Vassa Eggen, Tako och Haga Bottega.

Stockholm Krogbolag äger 61 procent av dotterbolaget Klassiska Krogar i Stockholm, som i sin tur äger Tennstopet i Vasastaden och Kommendören på Östermalm.

Övriga delägare i Klassiska Krogar i Stockholm är den före detta socialdemokratiska kommunalpolitikern Mats Hulth och Joachim Kuylenstierna, som bland flera engagemang i restaurang- och hotellbranschen också varit med och finansierat stjärnkocken Filip Fasténs köp av Den Gyldene Freden.

VISA MER

”Det kan vara en helgrillad piggvar eller en hel bit sjötunga, grillade skaldjur och kött, så klart, ostron Rockefeller, gratinerade havskräftor och så vidare”, exemplifierar han.

För de grillade rätterna byggs ett nytt mindre kök i den nya delen som får plats för 70 matgäster, det vill säga hälften så många som den befintliga krogen när den är fylld till sista plats.

Som ett tecken i tiden med butiksdöd och en expanderande restaurangbransch kan man konstatera att det tidigare låg en herrekiperingsaffär i den lokal som byggs om till nya Tennstopet Grill.

Samtidigt moderniseras den gamla restaurangdelen. I samband med ett stambyte i fastigheten passar man på att installera ett helt nytt kök, bygga om toaletter och personalutrymmen.

”Vi kommer även att byta ut slitna mattor, klä om möbler och måla, men det blir så klart inga ombyggnationer”, säger Kristofer Sandström.

En hel del av interiören från den gamla restaurangen i Klara följde med vid flytten till Vasastaden på 1960-talet, glastaket i matsalen, en kalkelugn, skyltar och vissa inredningsdetaljer. Lokalen är förvisso inte k-märkt, men nåde den som vågar sig på att ändra något.

”Allt kommer att vara intakt när vi öppnar igen”, försäkrar Kristofer Sandström.

”Vi har bara lite svårt att veta var vi ska magasinera allting under byggtiden. Det finns mycket fin konst här, Peter Dahls målning ”Palermo” till exempel, som hänger i matsalen.”

Fine dining lyser upp i Norrköping

Tennstopet stänger dagen före julafton och beräknas öppna igen någon gång under april.

Det uppstod viss oro bland personal och stamgäster när de nya ägarna tog över i januari 2012. Den tidigare krögaren, Gunnar Ekdahl, hade drivit Tennstopet i 35 år. I och med att han 1976 köpte restaurangen av sin svärfar så hade han varit involverad i rörelsen ännu längre.

”Vi har mer och mer förstått att vår uppgift här är att förvalta. Det är ett kall att driva Tennstopet”, säger Kristofer Sandström.

Det sades att de nya krögarna betalade väldigt mycket pengar för krogen. Någon summa kom aldrig fram och inte heller nu lättar de på förlåten.

”Då var det väldigt mycket pengar, nu vet jag inte om det är så mycket längre. Men det är klart att det var en jätteinvestering för oss”, säger Kristofer Sandström.

Det förefaller ha varit en lyckad investering. I ett slag ökade omsättningen från 24 miljoner kronor 2011 till 39 miljoner kronor 2012, en nivå som varit stabil sedan dess. Rörelseresultatet har sedan förvärvet i genomsnitt uppgått till 5 Mkr årligen.

Den ökade försäljningen beror framför allt på att Tennstopet öppnades för lunch. En föryngring av gästerna har även det bidragit.

”Hit går gäster som är mellan 25 och 90 år. Det är så otrendigt att gå på Tennstopet att det nästan är trendigt”, säger Kristofer Sandström.

Omsättningen verkar mer eller mindre ha slagit i taket. En expansion i ny lokal var därför enda alternativet för att öka försäljningen ytterligare.

Årets affärskrog 2019: Segrare i Symbios

I somras fick Tennstopet en ny källarmästare och vd, Jimmie Rundqvist, med en rad kända krogar på sitt cv. När restaurangen öppnar igen till våren räknar krögarparet Christian Olsson och Kristofer Sandström, som varit kompanjoner i precis 20 år, att det är med samma personal.

”I servisen är det ingen som sagt upp sig sedan vi tog över. En väldigt kär medarbetare har tyvärr gått bort och en har gått i pension, i övrigt är styrkan intakt”, säger Christian Olsson”

Vilket får Kristofer Sandström att dra slutsatsen:

”Lite tycker de nog om oss.”

Den nya lokalen är under uppbyggnad.