Di Weekend NYHETER

Klarna-grundares stiftelse öppnar hubb i Rwanda

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Ambitionen är att i Kigali bygga Östafrikas första hubb för entreprenörskap”, säger Norrsken Foundations vd Erik Engellau-Nilsson.

Jesper Frisk

Norrsken Foundation vill öppna hubbar i upp till 25 länder. Startskottet går av i Kigali, där man öppnar den första hubben utanför Stockholm. ”Vi ser Rwanda som en idealisk plats”, säger Fredrika Wessman, head of african expansion på Norrsken Foundation. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

För ett år sedan kunde Di Digital rapportera om Klarna-grundaren Niklas Adalberths stifelse Norrsken Foundation, hade siktet inställt på att öppna techhubbar utomlands. 

Nu har det första kontraktet skrivits på, och man har köpt en gammal belgisk skola i Rwandas huvudstad Kigali.

”När Norrsken startade för tre år sedan var ambitionen att skapa ett bra ekosystem för impact-bolag i Stockholm. Det tycker vi att vi har bidragit med till viss del. Men Stockholm hade redan innan Norrsken ett bra ekosystem för entreprenörer och finansiering. Vad händer om vi vänder oss till marknader där man inte kommit lika långt?”, säger Norrsken Foundations vd Erik Engellau-Nilsson.  

Att det första landet blir just Rwanda är ingen slump. Landet har, jämfört med många andra länder i området, en bra infrastruktur. Dessutom slåss man inte med samma problem kring korruption som grannländerna, och internetuppkopplingen är pålitlig. 

”Vi ser Rwanda som en idealisk plats för att nå entreprenörer i hela Östafrika. Rwanda är enligt många bedömningar lättare att göra affärer i än i Frankrike och i USA och mer jämställt än Danmark, men framför allt så har befolkningen ett enormt framåtdriv”, säger Fredrika Wessman, head of african expansion på Norrsken Foundation. 

Målet är att Rwanda ska bli nyckeln som öppnar upp möjligheterna även för länderna omkring. Erik Engellau-Nilsson hoppas på en ringarna på vattnet-effekt.

Rwanda blir stiftelsens första utlandsexpansion, men på längre sikt har man ambitionen att expandera till 25 städer på 10 år. 

Rwanda: från tragedi till afrikansk tech-hub

”Nu ska vi lära och förstå hur vi kan göra skillnad, i stället för att gissa från Stockholm. Det är mycket vi inte vet än, säger Erik Engellau-Nilsson. 

I skolan som Norrsken förvärvat byggs det upp en plats liknande den man har i de gamla Spårvägshallarna i Stockholm. Nästa steg blir att ta in en arkitekt- och designbyrå som ska få fram den rätta miljön. 

”Ambitionen är att i Kigali bygga Östafrikas första hubb för entreprenörskap, säger Erik Engellau-Nilsson.

Går allt som det ska kommer man kunna öppna inom två år. 

Pengarna man finansierar expansionen med kommer enkom från Norrsken Foundations ficka, där grundaren Niklas Adalberth hittills har lagt in 700 miljoner kronor. Fortsätter allt enligt planen kommer man dock behöva hitta sponsorer för att finansiera expansionen. 

Vägvisare i guldsits

Just nu tittar man på London, Berlin, Sydafrika och Ghana.

Norrsken Foundation har sedan tidigare investerat i matsvinnsappen Karma, Kognity som jobbar med digitala läroböcker och Welcomeapp som kopplar ihop nyanlända med svenskar.