Hoppa till innehållet

Kinesisk orgie i brylkräm

Att vara chef är stressande. Men att vara ledare för ett helt land – med ekonomiska problem, växande sjukvårdsköer och terrorattacker – borde vara nog för att göra vem som helst gråhårig. Men inte i Kina.
Det skriver Johan Nylander i en krönika.

”Se bara på den mästerliga svarta hjälm som president Xi Jinping bär – den fulländade fläskkotlettfrillan”, skriver Johan Nylander.
”Se bara på den mästerliga svarta hjälm som president Xi Jinping bär – den fulländade fläskkotlettfrillan”, skriver Johan Nylander.Foto: TT

Blicka ut över den pågående partikongressen i Peking och du kommer inte se ett enda grått hår. Vad man i stället möter är ett hav av svartfärgade backslicks. Se bara på den mästerliga svarta hjälm som president Xi Jinping bär – den fulländade fläskkotlettfrillan.

Frisyren har alltid varit ett politiskt maktmedel i Kina. Kontrollera håret, kontrollera samhället. När manchuerna tog makten 1644 uppmanades alla att raka huvudet; endast rebeller hade långt hår. Den klassiska flätade hårpiskan som var populär vid slutet av Qing-dynastin förbjöds när Sun Yat-sen tog makten 1912. Under Maos Zedongs kulturrevolution svartlistades alla ”kapitalistfrisyrer”, som permanent.

I dagens megakapitalistiska Kina kan man dock se alla möjliga håruppsättningar – från svallande schampodoftande vågor till ruffiga tuppkammar – för att visa på ens nyvunna, om dock begränsade, individualism. Men inom partiet och näringslivets toppskikt är frisyren fortfarande stelt homogen.

Så varför väljer alla svart back-slick? För att få svar kontaktade jag kändisfrisören Marvin Lin på hårstudion Shhh Group i Hongkong som stylat kinesiska makthavare i över 20 år. Nio av tio kinesiska politiker färgar håret, säger hon. Men det är inte bara för att se unga, mäktiga och rika ut. De vill också se snygga ut. Tänk dig Brad Pitt, säger hon. Hans hår matchar hans ögon och ögonbryn. Xi Jinping vill se lika naturlig ut. Och under toppmötet är det viktigt att alla förefaller unisona.

Men när jag blickar ut över partikongressen kan jag inte låta bli att tänka att alla delegater i hemlighet drömmer om att vara rockabillyraggare och sakta glida fram i en öppen Cadillac med Elvis på bandaren – och en burk brylkräm redo för att kamma tillbaka frillan. Bra mycket mer inspirerande än sjukvårdsköer och ekonomi.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera