Di Weekend NYHETER

Kärlek över gränser sätts på hårda prov

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Folkets bio

Den 20 september har det dokumentära kärleksdramat ”Josefin och Florin” biopremiär. Filmen handlar om en relation mellan en 38-årig singelmamma från Halland och en 22-årig tiggare från Rumänien. ”Vi vill ge de människor som kommer hit och tigger ett ansikte”, säger Ellen Fiske, en av filmens två regissörer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Fyra svenska kommuner har infört förbud eller begränsningar av tiggeri. Dessa är Eskilstuna, Vellinge, Sölvesborg och Katrineholm, och enligt en sammanställning som Sveriges Radio har gjort har ytterligare tio kommuner liknande planer.

Enligt Ellen Fiske, som har gjort filmen tillsammans med Joanna Karlberg, är filmen inte ett inlägg i debatten för eller mot tiggeri utan syftet är att visa att tiggarna är människor av kött och blod som har samma behov och drömmar som alla andra.

”Vi vill ge de här människorna ett ansikte och visa vilka problem de kämpar med, eftersom vi tycker att tiggeridebatten är så svartvit. Den kunde vara mer mänsklig.”

38-åriga Josefin Karlsson lär känna 22-åriga Florin Serban när han sitter och tigger utanför en mataffär. Åtta månader senare är de gifta och de flyttar ihop i den lilla byn Oskarström.

Hotellsystrarna intar huvudstaden

Paret möts av både fördomar och förutfattade meningar och relationen sätts på prov då Florin Serbas familj sätter press på honom.

”Släkten hemma i Rumänien förväntar sig att han ska kunna skicka hem pengar till dem bara för att han har fått ett svenskt personnummer och gift sig med en svensk fru, men så enkelt är det inte. Josefin Karlsson har sex barn från ett tidigare förhållande, varav ett är handikappat och hon lever på vårdbidrag. Florin Serba får bara lite ströjobb och en praktik på en bondgård, så de lever på existensminimum”, säger Ellen Fiske.

De båda regissörerna har följt paret i nästan tre år.

Artisteliten hyllar Josefin Nilsson

Via Folkets Bio får filmen en bred premiär över hela landet den 20 september. I samband med visningarna kommer Amnesty International att bjuda in till samtal om tiggarnas situation. Amnesty International driver kampanjen ”Också människa”, som syftar till att bidra till att svenska myndigheter lever upp till sina rättsliga åtaganden gentemot utsatta EU-medborgare.

”Med tanke på att ämnet är så aktuellt är vi väldigt spända på att se hur filmen kommer att tas emot”, säger Ellen Fiske.