Hoppa till innehållet

Kännarnas galleri

Galleri Arnstedt utanför Båstad är affärsfolkets favoritgalleri i Sommarsverige.
I dag tisdag, lagom till tennisveckan, öppnar galleristen Britt Arnstedts årliga sommarutställning där etablerade konstnärer samsas med lovande nykomlingar.

FÄRGRIKT. Linn Fernström är en av konstnärerna vars verk ställs ut på Galleri Arnstedt i Östra Karup.
FÄRGRIKT. Linn Fernström är en av konstnärerna vars verk ställs ut på Galleri Arnstedt i Östra Karup.Foto: Foto: Pontus Höök
FÄRGRIKT. Linn Fernström är en av konstnärerna vars verk ställs ut på Galleri Arnstedt i Östra Karup.
FÄRGRIKT. Linn Fernström är en av konstnärerna vars verk ställs ut på Galleri Arnstedt i Östra Karup.Foto: Pontus Höök
BADDAGS. Gruppen ”Ska vi ta ett dopp” av Eva Kullgren finns i galleriets skulpturträdgård.Foto: Per Jahnke
LÄNGTAN. Gallerist Britt Arnstedt med ett verk av danska Ditte Ejlerskov.
LÄNGTAN. Gallerist Britt Arnstedt med ett verk av danska Ditte Ejlerskov.Foto: Per Jahnke

”I år visas nya verk av Linn Fernström. Det finns även konst av bland andra Markus Copper, Ditte Ejlerskov och Johan Furåker”, säger Britt Arnstedt.

Markus Copper är skulptör från Finland. Danskan Ditte Ejlerskov belyser begrepp som paradis, semester och människors längtan. Hon har tidigare gjort verk med anknytning till ikoner som Rihanna och Beyoncé och sålt slut på utställningar i Stockholm medan maken Johan Furåker är nyare på konstscenen.

Galleriet ligger bredvid kyrkan i byn Östra Karup, intill E6:an, där Skåne övergår i Halland.

Det var här som stjärnkonstnärer som Bjarne Melgaard, Linn Fernström och Nathalie Djurberg debuterade, långt innan de slog igenom med höga priser och hyllade recensioner.

Det är också här som Sveriges konstintresserade flockas om somrarna. Liksom utställningarna blandar konstformer och etablerade med nykomlingar, består besökarna av alltifrån studenter till börs-vd:ar och kapitalstarka konstsamlare. Runt 200 besökare om dagen kan det bli.

”Det bor väldigt mycket folk i Skåne och Halland om somrarna. Människor med hektiska vardagsliv som i vanliga fall inte hinner besöka gallerier. Här är det opretentiöst, och många kan gå runt i trädgården eller prata bort en stund på bänken när de är lediga”, förklarar Britt Arnstedt populariteten.

Själv är hon lågstadielärarinnan som mitt i livet sadlade om till gallerist.

1997 började hon och konstnären Eva Kullgren arbeta för att skapa ett galleri. Året därpå byggdes byns gamla kvarnbyggnad om till utställningshall och sedan dess har galleriet öppnat varje säsong med verk från elever från Konsthögskolan i Malmö, följt av olika utställningar fram till slutet av september.

Somliga besökare har gjort sitt livs affär genom att köpa tidiga verk i Östra Karup.

”Det har hänt att folk kommit tillbaka och tackat för att deras köp i galleriet möjliggjort insatsen till en bostad i Stockholm”, säger Britt Arnstedt.

Hur kommer det sig att du i 40-årsåldern hoppade av lärarjobbet för att bli gallerist på heltid?

”Jag har levt nästan 50 år med en konstnär, Peter Frie, och tycker att det här är jätteroligt. Även tempot passar mig bra, lugnare vinterhalvår och full fart med ett fyrtiotal konstnärer varje sommar. Jag är dessutom god vän med Gertrud Sandqvist, rektorn på Konsthögskolan i Malmö, en fantastisk skola. Som gallerist är jag den första som får lära eleverna om moms och liknande.”

Galleriet har även en pedagogisk aktivitet, däribland visning för kommunens skolelever och konstskola för barn mellan 6 och 14 år.

Marie-Louise Ekman, Helene Billgren, Dan Wolgers, Rolf Hanson, Olav Christopher Jenssen, Nina Roos, Jarl Ingvarsson och Rita Lundqvist är konstnärer som passerat revy de gångna snart 20 åren. Bland de dyraste verken finns Ernst Billgrens Ett rådjurs reflektion för cirka 400 000 kronor och Olav Westphalens skulptur Tiger för drygt 300 000 kronor.

”Tiger låg i Central Park i New York innan den hamnade hos mig och såldes till Linköpings sjukhusentré.”

Dottern Elle Frie, 35, driver AnnaElle Gallery i Stockholm, medan dottern Nico Frie, 47, gått i moderns fotspår och undervisar i tyska på gymnasiet.

Vilken är galleriets mest udda händelse hittills?

”Det är nog när prästen höll en predikan med hänvisning till Marie-Louise Ekmans utställning 2000. Hon hade satt fast en liten Jesusfigur i plast, hängandes på korset, på en gatusten och satt Barbiedockor på hans fötter. Prästen tog verket som exempel på Jesus mänsklighet.”

Innehåll från LingioAnnons

Språkappen som samarbetar med över 100 kommuner och företag

Medgrundartrion Per-Olov Jernberg, Yashar Moradbakhti och Morten Diesen. Lingio är en språkapp där man kan lära sig yrkessvenska.
Medgrundartrion Per-Olov Jernberg, Yashar Moradbakhti och Morten Diesen. Lingio är en språkapp där man kan lära sig yrkessvenska.

Lingio startade som ett volontärprojekt för att hjälpa nyanlända med det svenska språket. Knappt nio år senare samarbetar Lingio med över 100 kommuner och flera stora företag –vars anställda får lära sig yrkessvenska via ett mobilspel.

När Yashar Moradbakhti och hans medgrundare Morten Diesen och Per-Olov Jernberg fick höra att 80 procent av Sveriges chefer anser att språket är största hindret för att anställa utrikesfödda bestämde de sig för att starta språkappen Lingio. Det började som ett volontärprojekt 2015 i samband med den ökande andelen flyktingar som kom till Sverige. 

– Vi som startade var alla tekniker, och hade jobbat på några av Sveriges största tech- och spelutvecklarföretag, och kände att vi måste hjälpa samhället. Kopplat till integration är språket den största barriären och det var så det började, säger Yashar Moradbakhti.

”Lyckats bygga en produkt som konsumenterna älskar”

Att det ska vara roligt att lära sig språk är något som har symboliserat Lingios satsning. Därför är utbildningsmaterialet utformat som ett mobilspel – och man kan därmed göra delmomenten i kursen när det passar i vardagspusslet.

– Lingio är som ett mobilspel, fast för lärande. Varje del tar fem, tio minuter och klarar man det får man en stjärna och kan gå vidare. Plötsligt är man fast i tre timmar, konstaterar Yashar.

Ett upplägg som verkar uppskattas bland användarna.

– När vi har jämfört med likvärdiga kurser är det tolv gånger fler av Lingios kursdeltagare når sina kursmål. Jag tror att det beror på att vi har lyckats bygga en produkt som konsumenterna älskar att använda. Plus att de lär sig något som är relevant för deras yrke. På ett roligt sätt kan de lära sig något som kan förändra deras liv, säger Yashar.

Jobbar med över 100 kommuner

Lingio erbjuder omfattande kurser i yrkessvenska för 25 olika yrkesroller som säkerställer rätt språkkompetens hos befintliga och nya medarbetare. Företaget samarbetar i dag med över 100 kommuner och företag, och har många kunder inom vården där språkbarriärerna är en ofta återkommande debatt. En undersökning från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) visar att 73 procent av de närstående till personer på äldreboenden upplever att personalen inte förstår vad de säger på grund av bristande språkkunskaper och regeringen utreder språkkrav för anställda inom äldreomsorgen.

– Det är inte bara för individen det är viktigt att lära sig yrkessvenska. För organisationen är det jätteviktigt att veta att deras anställda till exempel förstår dokumentation och kan göra sig förstådda till kollegor, brukare och anhöriga, avslutar Yashar.

 

Läs mer om Lingios utbildningsplattform 

Läs mer om Lingios språkapp för vård och omsorg 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lingio och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera