Di Weekend NYHETER

Kännarnas galleri

FÄRGRIKT. Linn Fernström är en av konstnärerna vars verk ställs ut på Galleri Arnstedt i Östra Karup.

Foto: Pontus Höök

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Galleri Arnstedt utanför Båstad är affärsfolkets favoritgalleri i Sommarsverige.
I dag tisdag, lagom till tennisveckan, öppnar galleristen Britt Arnstedts årliga sommarutställning där etablerade konstnärer samsas med lovande nykomlingar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”I år visas nya verk av Linn Fernström. Det finns även konst av bland andra Markus Copper, Ditte Ejlerskov och Johan Furåker”, säger Britt Arnstedt.

Markus Copper är skulptör från Finland. Danskan Ditte Ejlerskov belyser begrepp som paradis, semester och människors längtan. Hon har tidigare gjort verk med anknytning till ikoner som Rihanna och Beyoncé och sålt slut på utställningar i Stockholm medan maken Johan Furåker är nyare på konstscenen.

Galleriet ligger bredvid kyrkan i byn Östra Karup, intill E6:an, där Skåne övergår i Halland.

Det var här som stjärnkonstnärer som Bjarne Melgaard, Linn Fernström och Nathalie Djurberg debuterade, långt innan de slog igenom med höga priser och hyllade recensioner.

Det är också här som Sveriges konstintresserade flockas om somrarna. Liksom utställningarna blandar konstformer och etablerade med nykomlingar, består besökarna av alltifrån studenter till börs-vd:ar och kapitalstarka konstsamlare. Runt 200 besökare om dagen kan det bli.

”Det bor väldigt mycket folk i Skåne och Halland om somrarna. Människor med hektiska vardagsliv som i vanliga fall inte hinner besöka gallerier. Här är det opretentiöst, och många kan gå runt i trädgården eller prata bort en stund på bänken när de är lediga”, förklarar Britt Arnstedt populariteten.

FAKTA
Britt Arnstedt

Ålder: 66 år.

Familj: Maken Peter Frie, döttrarna Nico Frie och Elle Frie.

Bor: Båstad.

Bakgrund: Låg- och mellanstadielärare, därefter Montessorilärare på högstadiet. Startade galleriet i Båstad 1997 med konstnären Eva Kullgren 1997. Äger och driver Arnstedt galleri i Östra Karup AB sedan 2000, med en årsomsättning på omkring 3 Mkr.

VISA MER

Själv är hon lågstadielärarinnan som mitt i livet sadlade om till gallerist.

1997 började hon och konstnären Eva Kullgren arbeta för att skapa ett galleri. Året därpå byggdes byns gamla kvarnbyggnad om till utställningshall och sedan dess har galleriet öppnat varje säsong med verk från elever från Konsthögskolan i Malmö, följt av olika utställningar fram till slutet av september.

Kamp om konsten

Somliga besökare har gjort sitt livs affär genom att köpa tidiga verk i Östra Karup.

”Det har hänt att folk kommit tillbaka och tackat för att deras köp i galleriet möjliggjort insatsen till en bostad i Stockholm”, säger Britt Arnstedt.

Hur kommer det sig att du i 40-årsåldern hoppade av lärarjobbet för att bli gallerist på heltid?

”Jag har levt nästan 50 år med en konstnär, Peter Frie, och tycker att det här är jätteroligt. Även tempot passar mig bra, lugnare vinterhalvår och full fart med ett fyrtiotal konstnärer varje sommar. Jag är dessutom god vän med Gertrud Sandqvist, rektorn på Konsthögskolan i Malmö, en fantastisk skola. Som gallerist är jag den första som får lära eleverna om moms och liknande.”

Galleriet har även en pedagogisk aktivitet, däribland visning för kommunens skolelever och konstskola för barn mellan 6 och 14 år.

Marie-Louise Ekman, Helene Billgren, Dan Wolgers, Rolf Hanson, Olav Christopher Jenssen, Nina Roos, Jarl Ingvarsson och Rita Lundqvist är konstnärer som passerat revy de gångna snart 20 åren. Bland de dyraste verken finns Ernst Billgrens Ett rådjurs reflektion för cirka 400 000 kronor och Olav Westphalens skulptur Tiger för drygt 300 000 kronor.

En uppvisning i inramning

”Tiger låg i Central Park i New York innan den hamnade hos mig och såldes till Linköpings sjukhusentré.”

Dottern Elle Frie, 35, driver AnnaElle Gallery i Stockholm, medan dottern Nico Frie, 47, gått i moderns fotspår och undervisar i tyska på gymnasiet.

Vilken är galleriets mest udda händelse hittills?

”Det är nog när prästen höll en predikan med hänvisning till Marie-Louise Ekmans utställning 2000. Hon hade satt fast en liten Jesusfigur i plast, hängandes på korset, på en gatusten och satt Barbiedockor på hans fötter. Prästen tog verket som exempel på Jesus mänsklighet.”