Di Weekend NYHETER

Kända kvinnor ger råd till sina tonårs-jag

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur och författare.

Foto: Jack Mikrut

I den nya antologin ”Saker jag hade velat veta när jag var 15” ger 17 kända kvinnor råd till sina yngre jag. Författarna diskuterar ämnen som prestationsångest, utseende och könsroller.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Idén att ge ut boken uppstod på en middag där samtalet handlade om allt man hade velat veta i tonåren.

”Det är en tuff tid, och alla hade velat kunna gå tillbaka och ge sig själva tips och uppmuntran”, säger Diana Olofsson, som är journalist på SVT.

Tillsammans med Johanna Wester, som arbetar med mänskliga rättigheter på Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, har hon gjort allvar av bokplanerna.

I urvalet av kvinnor har de två redaktörerna velat spegla olika åldrar (fem generationer är representerade) och olika uppväxtförhållanden och bakgrund. De flesta återfinns inom medie- eller kultursektorn.

”Det beror nog på att de som verkar där är intresserade av och vana vid att uttrycka sig”, säger Diana Olofsson.

FAKTA
Saker jag hade velat veta när jag var 15

Medverkande: Suad Ali, Lena Andersson, Pernilla Andersson, Lina Axelsson Kihlblom, Sabina Ddumba, Anna Hedenmo, Lo Kauppi, Mikaela Laurén, Clara ”Underbara Clara” Lidström, Bodil Malmsten, Annika Norlin, Alexandra Pascalidou, Seinabo Sey, Mia Skäringer, Alice Teodorescu, Ebba Witt-Brattström och Seher Yilmaz.

Redaktörer: Johanna Wester och Diana Olofsson.

VISA MER
FAKTA
Utdrag ur boken:

Ebba Witt-Brattström, professor i nordisk litteratur och författare.
”Tro inte ett ögonblick på att killar skulle ha mer sexualitet än vad du har. Det är en seg myt avsedd att få kvinnor att ställa upp när de inte har lust, bara för att det är så ’synd om’ de stackars kåta männen. Egentligen är det förnedrande att se killar som ett slags ’djur’ som inte kan behärska sig när de ser en tjej. De borde själva protestera mot den kränkande beskrivningen! Gör aldrig något sexuellt som du inte vill göra. Det ska inte behöva göra ont att ha sex. Tänk på din kropp som ett tempel, vårda det ömt. Du är bäst!”

Mia Skäringer, skådespelare och författare:
”Jag ropade på kärlek, men lät andra göra lite vad de ville med mig och min kropp, för att jag så gärna ville bli älskad, önskad, vald och sedd. Det ångrar jag verkligen. Det har kostat mig en skev uppfattning om mig själv som jag har fått jobba länge med att reparera. Och jag får lära mig att leva och förhålla mig till såret som denna tid av självskadebeteende orsakade mig. Det finns ju så många sjuka människor som tar chansen att utnyttja en trasig ung tjej. I dag vet jag att jag i slutändan bara har mig själv och jag sörjer att jag kunde låta mig behandlas så illa.”

Alice Teodorescu, chef för Göteborgs-Postens ledarsida:

”Duktigheten – denna superkraft – kan lätt byta skepnad om man hanterar den vårdslöst. Från trygghet till fiende. Duktighetens lojala följeslagare heter Prestationsångest. Den trippar alltid nonchalant ett steg bakom, oavsett hur fort man springer kan man känna dess kalla andedräkt virvla i nacken. Prestationsångesten är duktighetens skugga, dess missunnsamma tvillingsyskon. (...) Prestationsångesten är påminnelsen om att det du åstadkommit inte är perfekt. Som femtonåring trodde jag att allt måste vara perfekt, att allt kan vara det. Men inget är perfekt – det vet jag i dag.”

Seinabo Sey, låtskrivare och sångerska:
”Skrik tills någon hör dig! Det är inte lätt. Hitta styrkan i lugnet. Prata om det. Det är lättare i grupp. Man måste dela upp ansvaret lite så att arbetet inte blir för tungt. Var stolt och glad. () Men man blir ledsen så klart. Ledsen över att tv, tidningar, filmer och så vidare har en så ensidig bild av kvinnor. Det blir man. Jag, min syster och min kusin ... De är också framgångsrika, ändå kan man ofta åka hem och gråta. Det är asjobbigt att få det motståndet man får som ickevit. Det är som att man inte tillhör samhället.”

Lo Kauppi, skådespelare och författare:
”Det bästa är om du kan leva dig igenom de inbillade tjockåren, som egentligen bara handlar om att hullet ska hamna på rätt plats. Att börja med någon matregel är att leka med elden. Utan att du vet ordet av är din hjärna plötsligt ockuperad av ’Ska jag äta? Vad har jag ätit? Är jag tjock nu? Kan jag äta det där? Har jag gått upp i vikt?’ ... och så vidare i all oändlighet, tills du googlar sönder dig på fettsugningar du aldrig kommer ha råd med om du inte blir kriminell.”

VISA MER

”Vi har valt kända personer som vi ser som starka, och som vi själva inspireras av.”

För drygt ett år sedan avled författaren och poeten Bodil Malmsten, som är en av de medverkande.

Söker bästa mannen

”Hon ville gärna delta med sin text, och hennes dotter har även ställt sig positiv till det”, säger Diana Olofsson.

Texterna är personliga och utlämnande, bitvis påminner de om dagboksanteckningar. Ett gemensamt tema är att livet blir bättre sedan, ’det går över’ som skådespelaren och författaren Lo Kauppi skriver.

Andra gemensamma teman i antologin är förhållandet till den egna kroppen och till den inre ”duktiga flickan”.

”Så gott som alla har varit väldigt hårda mot sig själva när det gäller den egna kroppen, och flera vittnar om ätstörningar. Många önskar också att de hade lyssnat mer på sin inre röst i stället för att se på sig själva med omvärldens ögon”, säger Diana Olofsson.

»Jag ansågs vara en infiltratör«

Det är inte lätt att vara ung kille i dag heller. Finns det inte behov av en liknande bok för män?

”Jo absolut, det är minst lika problematiskt att förhålla sig till mansrollen i dag. Det vore roligt om någon ville ta tag i ett liknande projekt för män.”