Di Weekend NYHETER

Juryn är redo för Årets affärskrog

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jonas Eng

På tisdagskvällen koras Årets affärskrog 2018 samt Årets resmål. Vilka som får Di Weekends utmärkelser offentliggöras vid en prisceremoni på Bobergs Matsal på NK i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I 35 år, sedan 1983, har Dagens industri delat ut Sveriges äldsta restaurangpris, Årets affärskrog. Det var samma år som Di började publicera krogtester varje vecka, då under namnet ”Lunchguiden”.

Årets resmål instiftades så sent som förra året, då priset gick till PM & Vänner i Växjö. PM & Vänner är en av Sveriges mest prisade restauranger med en stjärna i den franska krogguiden Guide Michelin och, sedan 2014, ett högklassigt boutiquehotell. Hotellet belönades genast med 24 av 25 poäng i Di Weekends hotelltest.

I år har Di Weekend intensifierat bevakningen av framför allt restauranger utanför storstadsområdena. Ett tiotal restauranger på orter som Gävle, Kalmar, Nykvarn och Visby har fått besök och recenserats. Betygen har över lag varit höga, ett tecken på att svensk gastronomi håller hög klass och på allvar börjat få spridning i mindre städer.

Till kategorin resmål räknas också hotell som utmärker sig gastronomiskt, som Talldungens Gästgiveri i Brösarp, Wanås Restaurant och Hotel och Villa Strandvägen i anslutning till Ystad Saltsjöbad, alla belägna i Skåne. 

Att resa med gastronomiska upplevelser som mål, övernatta på trivsamma och personliga hotell, gärna i en kulturbygd och i natursköna omgivningar, är något som verkligen ligger i tiden. 

Tisdagskvällens prisutdelning sker inför ett par hundra inbjudna gäster, kockar, krögare och näringslivsprofiler. Bland dessa finns Frida Ronge, som driver fjolårets vinnare: Tak och systerkrogen Unn högst upp på Brunkebergstorg.

FAKTA
Årets affärskrog

2017: Tak/Unn, Stockholm.

2016: Portal, Stockholm.

2015: Bobergs Matsal, Stockholm

2014: Upper House, Göteborg.

2013: Oaxen Krog & Slip, Stockholm.

2012: Gastrologik, Stockholm.

2011: Sjömagasinet, Göteborg.

2010: Råkultur, Stockholm.

2009: PM & Vänner, Växjö.

2008: Zink Grill, Stockholm.

2007: Mathias Dahlgren, Stockholm.

2006: F12 - Fredsgatan 12, Stockholm.

2005: Park Aveny Café, Göteborg.

2004: Guldkanten, Uppsala.

2003: Lux, Stockholm.

2002: Operakällaren, Stockholm.

2001: Niklas, Helsingborg.

2000: Fond, Göteborg.

1999: Pontus in the Green House, Stockholm.

1998: Trädgår’n, Göteborg.

1997: Årstiderna i Kockska Huset, Malmö.

1996: Norrlands Bar & Grill, Stockholm.

1995: Bröderna Dahlbom, Göteborg.

1994: Eriks Gondolen, Stockholm.

1993: Mårten Trotzig, Stockholm.

1992: Ulla Winbladh, Stockholm.

1991: (ingen utdelning).

1990: Coq Blanc, Stockholm.

1989: Brasserie & Bar Felix, Stockholm

1988: Leungs, Stockholm.

1987: Eriks i Gamla Stan, Stockholm.

1986: Vau-de-Ville, Stockholm.

1985: La Grenouille (nuvarande Grodan), Stockholm.

1984: Paul & Norbert, Stockholm.

1983: Johanna, Göteborg.

VISA MER

”Det var enormt smickrande och har betytt så mycket att få priset Årets affärskrog. Direkt efter prisutdelningen såg vi en enorm ökning av bokningarna. Och det har hållit i sig. Det har varit ett fantastiskt år”, säger Frida Ronge.

Tak är den stora restaurangen ovanpå hotellen At Six och Hobo. Unn stod för det exklusiva, åtta gäster som under en helkväll fick äta en lång meny, och verkade som gastronomisk spjutspets, som motiveringen löd. Det var också Unn som fick de högsta poängen i Di Weekends krogtest: 22 av 25 möjliga poäng. Ändå har konceptet gjorts om, menyn har kortats, priset har sänkts och i stället för en sittning per kväll får man nu rum med två. 

”Vi nådde inte riktigt rätt målgrupp, det var för dyrt och exkluderande. Det blir inte alltid som man tänkt sig”, säger Frida Ronge.

Nu är det alltså åtgärdat, men konkurrensen inom det segment som Tak och Unn verkar inom hårdnar. Det öppnar restauranger med asiatisk inriktning på löpande band. Bara i Stockholm är följande nya namn: Asian Post Office, Ichi, Mr Voon, Tako och Videgård. 

Mest besvär har Tako vållat genom sitt namn som lett till upprepade förväxlingar.

”Det kommer gäster som insisterar på att de bokat bord hos oss, så plockar de fram bokningen och så visar det sig att de har bord på Tako och inte på Tak”, suckar Frida Ronge.

Det är bara en bokstav som skiljer, men Tako ligger i en källare vid Stureplan medan Tak ligger högst upp på ett tak vid Brunkebergstorg.

För tredje året i rad hålls prisutdelningen på Bobergs Matsal i varuhuset NK, ritad av den berömde arkitekten Ferdinand Boberg. Restaurangen drivs av Björn Frantzén, som tidigare i år skrev restauranghistoria när hans självbetitlade restaurang Frantzén blev den första i Sverige med tre stjärnor i Guide Michelin. I Di Weekend blev betyget maximala 25 poäng.

Årets affärskrog handlar emellertid inte om att kora Sveriges bästa restaurang. Vinnaren måste så klart ha höga poäng i Di Weekends krogtest, men stor vikt läggs vid faktorer som tillgänglighet, social miljö och det som brukar kallas ambiance. Inte minst ska det vara en restaurangupplevelse som känns relevant och ligger i tiden. 

Vilken restaurang som bäst erbjuder en sådan upplevelse i år avslöjas alltså på tisdag kväll. Intervjuer med vinnaren av Årets affärskrog och Årets resmål går att läsa i kommande fredags Di Weekend.