Hoppa till innehållet

Jubileumsfest fylld av favoriter

På fredag startar den 40:e upplagan av Göteborg Film Festival. Invigningen blir den största i festivalens historia.

VÄRLDSPREMIÄR. Filmen om konstnären Tom of Finland inleder Göteborg Film Festival.
VÄRLDSPREMIÄR. Filmen om konstnären Tom of Finland inleder Göteborg Film Festival.

”Vi inviger festivalen, inte bara på Sveriges finaste biograf, Draken i Göteborg, utan även på 40 platser runt om i hela regionen”, säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

Det innebär att fler än någonsin har möjlighet att ta del av invigningsfilmen, som i år är ”Tom of Finland”. Det är filmens världspremiär. Kulturminister Alice Bah Kuhnkes invigningstal kommer även att strömmas till alla salonger.

”Dagen efter firar vi genom att ha releasefest för boken om Göteborg Film Festival, som heter ’Draken och demonerna’, som har skrivits lagom till 40-årsjubileet”, säger Jonas Holmberg vidare.

Det är filmkritikern Jon Asp som har fått i uppdrag att skriva boken, som skildrar hur festivalen har gått från ett entusiastinitiativ på studentkåren till den internationellt erkända filmfestival den är i dag.

Ett annat tydligt tecken på att det är jubileum är en retrospektiv, där alla tidigare konstnärliga ledare fått välja ut sina favoritfilmer genom åren.

Jonas Holmberg, som länge har arbetat med att välja ut filmer till festivalen, ser ungefär 300 filmer om året.

Vilka filmer får man absolut inte missa i år?

”Gillar man skräckfilmer får man inte missa franska ’Raw’ om en vegetarian som blir kannibal. Sedan uppmärksammar vi samisk film i år. ’Sameblod’ är en av filmerna i vår tävling, men också en av de viktigaste i vårt samefokus.”

”Sedan borde man se till exempel ’Son of Joseph’ som vi visar i Domkyrkan. Vi har även ett fokus på religionens roll i samtiden och det gör vi i samarbete med bland annat Interreligiösa rådet. Därför visar vi en film i Domkyrkan, en i Göteborgs moské och en i Göteborgs synagoga”, säger Jonas Holmberg.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera