Di Weekend NYHETER

Josef Frank firas

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I samband med hyllningsutställningen plockas möbler och mönster fram ur arkivet som inte har producerats på länge. Bland annat ska ett runt bord, en stol och en bänk från Franks katalog produceras igen.

Inredningsföretaget Svenskt Tenn firar med en specialutställning att det är 85 år sedan Josef Frank, en av Sveriges största ikoner inom formgiving, kom hit från Österrike. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Josef Frank lämnade Österrike 1933 tillsammans med Anna Frank, på grund av antisemitiska rörelser. Året efter startade han samarbetet med Estrid Ericson, grundaren av Svenskt Tenn. 

”Vi tycker att det är viktig att uppmärksamma att Josef Frank kom till Sverige. Han blev en av Sveriges främsta formgivare”, säger Thommy Bindefeld, marknadschef på Svenskt Tenn. 

Josef Frank kom hit med en helt ny stil som har genomsyrat och påverkat svensk formgivning sedan dess. Han har blivit en viktig del av svensk formhistoria. 

”Hans mönster och möbler har blivit ikoniska. Han hade en tidlös estetik som har gjort att vi kan producera hans alster än i dag”, säger Thommy Bindefeld. 

Svenskt Tenn ska hålla en hyllningsutställning för att hedra Josef Frank som pågår från fredag 21 september fram till november. Det kommer att plockas fram möbler och mönster ur arkivet som inte har producerats på länge. 

Bland annat ska ett runt bord, en stol och en bänk från Franks katalog produceras igen. Mönstret Baranquilla produceras också igen, men den här gången med svart botten. 

Initiativtagare till firandet är den tidigare vd:n för företaget Ann Wall, som tog över efter grundaren Estrid Ericson. Med sitt nytänkande moderniserade hon företaget och behöll det på kartan. 

”Vi vilar på en historik grund med uppdraget att långsiktigt föra arvet efter Estrid Ericson och Josef Frank vidare. Så det betyder otroligt mycket för oss att lyfta fram både Josef Frank och Ann Wall i firandet”, säger Maria Veerasamy, vd för Svenskt Tenn.