Di Weekend NYHETER

Jämställdhetskurs för män i karriären

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Pernilla Alexandersson.

Många män saknar verktyg och nätverk för hur man kan skapa ett mer jämställt arbetsliv. Det menar Pernilla Alexandersson, grundare och vd för Add Gender.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Varför borde en man anmäla sig till er ledarskapsutbildning Add men to change, riktad till enbart män i näringslivet?
”För att vässa och utveckla sitt inkluderande chefskap, ledarskap och medarbetarskap, på riktigt. Utbildningen är tänkt för män som inser den affärsmässiga betydelsen av jämställdhet i arbetslivet och inte längre bara vill tycka utan även lägga egen tid och kraft på att göra skillnad på den egna arbetsplatsen. Den här kompetensen blir allt viktigare för den som vill utveckla affärer och nå hållbara resultat genom att leda andra. Det är det som är det nya.”

Hur då menar du?
”Jag grundade Add Gender 2008 och i dag har vi kunder inom skogsindustrin, spelbranschen, medier och konsultföretag. Vår erfarenhet visar att många män saknar verktyg och nätverk för hur man kan skapa ett mer jämställt arbetsliv i praktiken. De behöver tips och idéer om hur man kan rigga och efterleva nya normer, vad man kan fråga om i rekryteringsprocesser, säga på utvecklingssamtal, hur man uttrycker sig i medier i en krissituation och så vidare. Lite som vad dagens nätverk för kvinnliga chefer och styrelseproffs var från början.”

Ledarskapsprogrammet kostar 25 000 kronor per person. Vad får man för pengarna?
”Utbildningen pågår ett år, omfattar fem träffar, tre inspirationsmöten och ett förhoppningsvis allt större nätverk med andra män som också vill göra skillnad. Efterfrågan på den här sortens ledarskap kommer bara att växa, men i dag finns inga sådana nätverk.”

Hur många har anmält sig hittills?
”Vi är uppe i tio personer och hoppas på fler. Vi vill samtidigt hålla grupperna på en nivå, drygt 20 personer, så att alla får utrymme att utvecklas. Första träffarna hålls i slutet av mars i Stockholm respektive Malmö.”

Ni på Add Gender kallar er för ”normingenjörer”. Varför?
”För att vi ser jämställdhetsarbete i arbetslivet som en sakkunskap, som man behöver lära sig och bygga upp – ungefär som hur man bygger långsiktigt hållbara vägar och broar.”