Hoppa till innehållet

”Investor var en tidig investerare”

Di Weekend ställde sex frågor till Duncan Clark, författaren bakom boken ”Alibaba – huset som Jack Ma byggde”, som besöker Stockholm 29 november.

Duncan Clark.
Duncan Clark.

Hur kommer det sig att du skrev en bok om e-handelssajten Alibaba?
”Boken tar upp det som jag ser som den största drivkraften i Kinas förändring: internet och tillväxten i privat sektor. Båda delarna har uppstått för att underlätta för medelklassen. I ekonomiska termer är internet en större källa till förändring i Kina än någonstans i västvärlden.”

Varför bör svenskar läsa boken?
”För att bättre förstå den kinesiska konsumentmarknaden. Alibabas sajt Tmall är en allt viktigare plattform för utländska varumärken. Under ’Singles Day’, den 11 november uppgick försäljningen till 17,8 miljarder US-dollar (över 170 miljarder kronor) – på en enda dag, varav en avsevärd andel kommer från europeiska och skandinaviska företag. Det ökade antalet kinesiska turister för med sig vanor som Alipay när de betalar för varor och tjänster i Sverige. Dessutom var Investor en tidig investerare i bolaget.”

På vad vis är berättelsen om Jack Ma unik?
”Boken gör honom till ett mänskligt ansikte för Kinas transformation. Historien är otrolig, från att ha varit en fattig och outbildad person i en av Kinas många provinsstäder, till att bygga ett av världens mest värdefulla företag. Jack hade svårt för matte, kom nätt och jämnt in på universitetet efter flera försök och inledde sin karriär som engelsklärare. Det är en ovanlig bakgrund bland entreprenörer i ny teknik. Google-grundarna gick på Stanford, Amazongrundaren Jeff Bezos på Princeton och Facebooks Mark Suckerberg på Harvard.”

Hur kan Alibaba vara noterat i New York när det är förbjudet för utlänningar att äga kinesiska internetbolag?
”Ironiskt nog har alla ledande ’kinesiska’ internetföretag förlitat sig på västerländsk finansiering, inklusive börsnoteringar utomlands, för att bli så stora som de är i dag. Ska man vara noga kan utlänningar köpa aktier i kinesiska internetföretag som är noterade i New York, Hongkong och liknande. Men västerländska internetföretag som försökt ta sig in på den kinesiska marknaden har mött olika hinder, inklusive den kinesiska brandväggen, som har hållit borta bolag som Facebook, Twitter och Youtube och begränsat Googles storlek.”

Vilken insyn har utländska aktieägare i Alibaba?
”Precis som Google och Facebook har Alibaba en stark kultur av grundare och företagsledare som själva är nyckeln till att driva företaget och forma dess framtid. Som aktieägare satsar du i princip dina pengar på dem, men naturligtvis publicerar dessa företag också kvartalsrapporter.”

Fotnot: Boken ”Alibaba – huset som Jack Ma byggde” gavs ut i våras, har översatts till över 15 språk, är storfavorit i Indien och finns med på Financial Times/McKinsey’s lista över årets bästa affärsböcker, men författaren vill inte uppge hur många böcker som hittills har sålts.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera