Di Weekend NYHETER

Inredningsföretag ställer ut på Bukowskis

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I veckan möts antikt och sprillans nytt i en udda kombo på Bukowskis. Bakom utställningen står hajpade inredningsföretaget Magniberg – och bakom deras möbler står en flink 82-åring till snickare med Svenskt Tenn som största kund.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Furusoffan i XXL dominerar rummet fullständigt. Inte bara för att den tar fysisk plats. Lika iögonfallande är den i färg och form, pastellrosa och med skarpa, räta vinklar, där den står i auktionshuset Bukowskis utställningslokal. Men så småningom ska den få sällskap av bland annat puffiga fåtöljer, antika lampor och verk av Isaac Grünewald. Även de danska fotokonstnärerna Josefine Seifert och Casper Sejersen får plats, när avskalat ska bli ombonat, i ett möte mellan ny och antik design.

”Vi vill skapa som en hemmiljö, som känns personlig och inspirerande. Visa hur modernt och klassiskt kan lyfta varandra”, säger Bengt Thornefors, grundare av Magniberg som står bakom den imposanta soffan och som kurerar utställningen. 

Tillsammans med sambon Nina Norgren, som i grunden är florist och grafisk formgivare, startade han företaget för tre år sedan. Det började med att göra hemtextil som lakan och gardiner och har på kort tid, främst via digital närvaro, lyckats etablera sig i internationella design- och inredningskretsar. I fjol utsågs deras sängklädeskollektion ”Nude” till årets textil av magasinet Elle Decoration, och idag säljs deras produkter bland annat i exklusiva butiker som Barney’s i New York och Dover Street Market i Tokyo och London. Nu visar de för första gången sina textilier och möbler i större skala i Sverige - men väljer en otippad miljö att göra det i.

”Det här är ett oväntat möte för de flesta – utom oss. Vi har många liknande värderingar när det kommer till hållbarhet, proveniens och att arbeta med emotionella värden”, säger Sara Bourke, pr- och varumärkschef på Bukowskis. 

När samtida textilskulpturer hamnar bredvid verk av ikoniska konstnärer som Carl Larsson eller Bruno Liljefors. Eller när Axel Einar Hjorths mäktiga furuskåp får stå intill Magnibergs färglada träpallar har båda något att tjäna på det, menar hon och Bengt Thornefors håller med: 

”När vi har skapat vårt universum har vi tittat mycket på formgivare som Hjorth och Sven Markelius, som representerar ett designarv, allmoge och modernism, och gjort vår egen tolkning av allmoge på 2010-talsvis.” 

Att hans föräldrar var flitiga auktionskunder bäddade för hans design- och konstintresse, och med tiden fann han sin plats i modebranschen. Först på Acne i nio år, och sedan på det franska lyxmodehuset Saint Laurent, dit han rekryterades av den dåvarande chefsdesignern Hedi Slimane. 

”På intervjun var jag inte så inställd på att få jobbet, eftersom jag redan hade idén om Magniberg. Men det visade sig att Hedi var intresserad av inredning, och tyckte att det var inspirerande att vi inte bor i Stockholm, utan Nyköping. Där någonstans när han frågade hur mina golv, som är i trä, såg ut, klickade det.” 

Exklusivt boende: Rum för avkoppling

På Saint Laurent blev han kvar som konsult i tre och ett halvt år, men hade under tiden börjat bygga företaget vid sidan av. Produkterna ville de göra i Sverige.

”Vi letade omkring Nyköping där det finns en tradition med NK:s verkstäder, och fann den vägen Åke som direkt frågade: varför vill ni göra det här, när ni kan göra det billigt i Polen? Men det är just det, vi tycker det är ledsamt att svenskt hantverk håller på att dö och vill bidra till att det bevaras.”

Från sin verkstad i Vrena har Åke Larsson haft örnkoll på utvecklingen. Han började som snickare vid 14-årsålder och är vid 82 år fortfarande i snickeriet dagligen. Största kund är i dag Svenskt Tenn, där all tillverkning av företagets trämöbler skett sedan 1956. Bland annat har Åke Larssons flinka fingrar tillverkat flera av de berömde floraskåp, designade av Josef Frank, som i dag kan klubbas på auktioner för uppåt 700 000 kronor.

”Jag kan nog flera av Josef Franks möbler bättre än vad han själv kunde”, säger Åke Larsson.

På telefon berättar han att någon pension är det inte tal om. Det är för skojigt med nya projekt, som Magniberg. 

Ny svensk design intar Parispalatset

”Deras möbler ser spartanska ut och inte så vänliga att sitta på, men de köps av folk över hela världen, nu senast i Tokyo.” 

En pall tar Magniberg 6 000 kronor för och en fåtölj kostar 16 000 kronor. Och själv har Bengt Thornefors med åren blivit auktionskund, där hemmet allt mer börjar likna utställningen, berättar han. 

”Sedan har vi två små barn och man måste kunna bo i sitt hem, så den här utställningen är nog mer en dröm om hur vi skulle vilja ha det.”