Di Weekend NYHETER

Ikea visar upp gamla visioner och egna floppar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

1980-TAL. ”The Telematic House” målade upp bilden av tv-skärmar som infiltrerat våra möbler i varje rum.

Ikea Museums nya utställning ”Home Futures” utforskar dåtidens visioner om framtidens hem. Samtidigt tar möbeljätten tillfället i akt att visa upp sina egna misslyckade projekt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ikea Museum i Älmhult i Småland lockar drygt 200 000 besökare varje år, som förutom de permanenta utställningarna om Ingvar Kamprad och Ikeas historia, visar några tillfälliga temautställningar per år. Den nya utställningen ”Home Futures” visar hur vi historiskt har sett på det framtida hemmet. Många av 1900-talets arkitekter och formgivare betraktade hemmet som något av ett experiment. En del visioner är i dag verklighet, andra projekt sjösattes aldrig.

”I utställningen blickar vi tillbaka på de senaste 80 åren och hur pionjärer inom formgivning och arkitektur sett på framtidens hem. Vilka futuristiska lösningar och produkter trodde man skulle bli verklighet? Och vilka av dem har faktiskt realiserats?

”Det är en självklar utställning för Ikea, eftersom vi alltid varit intresserade av hemmet”, säger Anna Sandberg Falk som är kurator på Ikea Museum.

”Home Futures” är ett samarbete med The Design Museum i London, som visat samma utställning under hösten och våren, och fått fin kritik från den brittiska pressen.

Utställningen visar hur vi under efterkrigstiden drömde om ett automatiserat hem med hushållsapparater som skötte sig själva. På 1960-talet började vi drömma om ett uppkopplat liv. I dag har vi självgående dammsugare och gräsklippare, och högtalare som både kan prata och lyssna. Med hjälp av wifi, smarta telefoner och appar har många science fiction-fantasier från 1900-talet blivit verklighet.

Men vad gör det med vårt privatliv, och hur har det påverkar oss människor? Det är några av frågorna som utställningen syftar till att väcka.

”Utställningen visar att våra drömmar om framtiden och framtidens boende egentligen inte har förändrats så mycket under de senaste årtiondena. I stället är det främst vår inställning som har ändrats. I dag är vi snabbare och mer adaptiva, vi tar till oss utveckling omedelbart. Det i sin tur bidrar nog också till att vi samtidigt längtar tillbaka till det fria, enkla livet i samklang med naturen”, säger Anna Sandberg Falk.

Utställningen innehåller flera kända verk som Guframs ikoniska soffa ”Bocca”, inspirerad av Mae Wests läppar, Gaetano Pesces soffa med tillhörande boll och ”Mobiles Buro” som var Hans Holleins vision om det mobila kontoret.

”Idén om det mobila kontoret är en idé han fick på slutet av 1960-talet, som i dag är spot on, även om själva utförandet med en uppblåsbar bubbla inte stämmer”, säger Anna Sandberg Falk.

”The Telematic House”, som visades på möbelmässan Salone del Mobile i Milano på 1980-talet, målade upp bilden av tv-skärmar som infiltrerat våra möbler i varje rum.

”I dag har vi tv-skärmar mer eller mindre överallt. Det intressanta är att det inte går förändrat vårt sätt att inreda. Inredningsmässigt är vi väldigt statiska. Vi är snabba på att ta till oss förändring, men väldigt traditionella i hur vi ser på vårt hem”, säger Anna Sandberg Falk.

Förutom ett gäng utvalda innovationer visas även misslyckade projekt från Ikea. Ett av dem är Ikea a.i.r – en kollektion bestående av uppblåsbara soffor och fåtöljer som blev allt annat än en succé.

”Även om den inte funkade har det ändå lett oss vidare i hur vi kan göra soffor. Inget är förgäves, det finns alltid någonting i misslyckandet som leder arbetet framåt.”

Fotnot. ”Home Futures – Underbara framtid!” visas på Ikea Museum i Älmhult från 25 april till 23 augusti 2019.