Hoppa till innehållet

Ig Nobel prisar udda forskare

Varje år delas tio alternativa, betydligt mer humoristiska Nobelpris än originalet ut under en ceremoni på anrika Harvard i Boston.
På årets Ig Nobel-gala togs bland annat ekonomipriset hem av forskare som studerat spelmissbruk med hjälp av krokodiler.

LIKA SOM BÄR. Forskarparet Matteo Martini och Ilaria Bufalari prisades för att bevisat att tvillingar själva har svårt att skilja på varandra.
LIKA SOM BÄR. Forskarparet Matteo Martini och Ilaria Bufalari prisades för att bevisat att tvillingar själva har svårt att skilja på varandra.Foto: TT

Nobelpriset är troligtvis ett av de mest ärofyllda pris man kan tilldelas. Galan, som varje år hålls i Stockholm, lockar till sig de allra främsta inom sitt område. I slutet av förra veckan delades också Nobelpris ut – men i en liten annorlunda tappning. Ig Nobel-priset är en parodiversion av Nobelpriset och delas ut varje höst för vetenskapliga gärningar som ”först får folk att skratta och sedan får dem att tänka efter”.

Prisceremonin hålls sedan en tid tillbaka på Harvarduniversitet i Boston. Till skillnad från vinnarna av det riktiga Nobelpriset, som får 8 miljoner kronor som i prispengar, tar Ig Nobel-mottagarna bara hem äran, om man nu kan kalla det för det.

I år uppmärksammades bland annat forskning om huruvida katter består av både fast och flytande form och om kontakt med en levande krokodil påverkar en persons villighet att ta risker.

Totalt delas priser ut i tio olika kategorier – alltifrån fredspris till ett ekonomiskt pris. Men till skillnad från det officiella Nobelpriset så tenderar motiveringarna till vilka som faktiskt får priserna att vara aningen mer långsökta. Fredspriset tilldelades exempelvis sex forskare som i en banbrytande undersökning försökte ta reda på om man kan behandla sömnapné genom att spela didgeridoo. Forskarna kom fram till att det kan ha en positiv
inverkan men inte på grund av blåsinstrumentet i sig utan snarare för att man genom att blåsa mycket kan ha lättare att andas.

Priset i ekonomi tilldelades australiensiska Nancy Greer och Matthew Rockloff vid Central Queensland University för sitt experiment som innefattade 103 försökspersoner, levande krokodiler och simulerade spelautomater.

De ville ta reda på om spelmissbrukare var mer benägna att ta risker efter att ha hållit i en levande krokodil. Studien visar också att spelmissbrukare faktiskt lade högre insatser än andra efter sitt möte med krokodilen. Förklaringen? Spelmissbrukarna förväxlade exalteringen av att hålla i ett farligt djur med att de hade tur med själva spelandet, om man ska tro forskarna.

Priserna delas ut av tidigare Nobelprisvinnare och de som vinner får 60 sekunder på sig att kortfattat förklara sina studier. Likt det klassiska Nobelpriset får vinnarna också chansen att ge ett längre föredrag om sina vetenskapliga rön. Detta föredrag sker varje år på anrika Massachusetts Institute of Technology, MIT.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera