Di Weekend NYHETER

»I tv-branschen finns en ängslighet«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Producenten Frida Hallberg.

Foto: Ola Kjelbye

Sex frågor till producenten Frida Hallberg, som tillsammans med regissören Emiliano Goessens är initiativtagare till Manusfabriken, där manusförfattare i Göteborg stöttar varandra.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hur fick ni manusförfattare som Åsa Lantz och Niclas Ekström intresserade av att samarbeta?
”Att vara manusförfattare är ett ganska ensamt yrke. Det är sällan man träffas för att utbyta erfarenheter och än mindre släpper in andra författare i skrivprocessen. Det vill vi bryta genom en rörelse som bygger på feedback från författare till författare. Redan vid vårt första möte med författarna märkte vi en stor vilja att samarbeta.”

Vad hoppas ni att projektet ska leda till?
”Målet är att vi ska få fram fler professionellt verksamma manusförfattare från regionen och att de ska nå ut på nationell och internationell nivå.”

Göteborg och Västsverige satsar stort på filmindustrin. Har det redan burit frukt?
”Göteborg är en filmstad i och med att många filmer och serier spelas in i regionen. Men de flesta producenter, regissörer, manusförfattare och andra konstnärliga funktioner kommer från utanför regionen. Det som oroar oss är att kunskapen inte stannar här. Därför är Manusfabriken viktig.”

Skriver göteborgare annorlunda än stockholmare?
”Jag tror inte det, men Göteborg har en egen kultur och historia som är viktig att bevara. Göteborg har en tradition med samhällsskildrande författare som Carin Mannheimer och Peter Birro, men vad som är typiskt för Göteborg i dag är svårt att säga.”

Vad krävs för att en serie ska bli en succé?
”En bra historia med starka karaktärer som ligger rätt i samtiden. Men ingen kan veta vad som blir en succé, utan det krävs mod för att få fram något nyskapande. Jag upplever att det finns en ängslighet i branschen som gör att man ofta satsar på de säkra korten.”

Hur ger man bra feedback på en halvfärdig text?
”Redan från första manussidan kan man diskutera en mängd saker, som karaktärer, struktur, dialog, marknad och publik. Vi tror på fler diskussioner mellan kolleger i oberoende ställning, inte bara mellan författare och producent eller författare och tv-kanal. Ju mer feedback, desto bättre blir resultatet.”