Di Weekend NYHETER

I balans på tre hjul

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KROPPSKONTROLL. Uppfinnaren och entreprenören Jonas Eliasson på Me-Movern, som väger ungefär 20 kilo och är patentskyddad på relevanta marknader inklusive Kina.

Foto: Cicci Jonson

Han ville hitta ett nytt sätt att ta sig till jobbet, men insåg efter hand att hans uppfinning snarare var ett träningsredskap än ett transportmedel.
Svenske Jonas Eliasson har skapat den trappcykel som i två omgångar gjort succé på crowdfunding-plattformen Kickstarter.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Han fick idén till sin trehjuling när han pendlade i Stockholm.

”Det tog 15 minuter till tunnelbanan och 15 minuter därifrån. Sedan tog själva resan bara fem minuter. Jag ville hitta ett sätt som gjorde att jag snabbare kunde komma till och från stationen”, säger Jonas Eliasson.

Att fordonet skulle gå att vika ihop var viktigt.

I flera år existerade det nya färdmedlet bara i hans huvud, något han funderade över när han skulle sova. I slutet av 2010 var han redo att sätta planerna i verket. Han startade sitt företag i Danmark, där han är bosatt sedan 1998. För att sedan komma i gång med produktionen tog han hjälp av crowdfunding-plattformen Kickstarter. Planen var att få in 100 000 dollar, men målet överträffades med råge. Hela 300 000 dollar fick man in.

Den lyckade kampanjen var givetvis viktig för företaget rent finansiellt, men hade även andra fördelar. Uppmärksamheten blev stor och kampanjen skapade även en relation till kunderna. Tack vare återkopplingen förstod Jonas Eliasson och hans medarbetare på allvar att det var ett träningsredskap de hade tagit fram.

FAKTA
Me-Mover
  • Bolaget är fortfaranden i en startfas, men omsättningen nådde under 2015 4,7 miljoner kronor. Resultatet efter finansiella poster landade på minus 400 000 kronor. Totalt arbetar nio personer på företaget.
  • Vid sidan av Kickstarterkampanjerna har företaget fått in pengar från halvstatliga investerare.
  • Jonas Eliasson arbetade tidigare som arkitekt, men slutade rita hus och har sedan dess arbetat som uppfinnare och entreprenör. Startade 2001 med en pekskärmsteknologi som i dag används i större skärmar till spel och underhållning, konceptet är övertaget av Flatfrog laboratories i Lund.
VISA MER

Nästa produkt skulle därför komma att få en ännu tydligare träningsinriktning. Än så länge har cirka 1 000 trappcyklar sålts och levererats. Kunderna finns tack vare Kickstarter över hela världen.

”Det var en mardröm logistiskt sett, speciellt efter det första projektet då vi sålde utan begränsning – både till Vladivostok, Sydafrika och Nya Zeeland. Fram till i dag har vi mest sålt till Hongkong, USA och Schweiz”.

Framöver kommer man dock att fokusera mer på Skandinavien. Omsvängningen till motion och hälsa är därför av högsta vikt. I cykelälskande Danmark fungerar det inte alls att marknadsföra ett konkurrerande transportmedel.

”Nu när vi kör den här motionsinriktningen är läget helt annorlunda.”

Rent juridiskt är Me-Movern visserligen en cykel, men man står upp i stället för att sitta ned. Man trampar heller inte framåt som på en cykel, utan lyfter i stället en fot i taget och låter kroppsvikten sköta resten. Svänger gör man genom att luta sig, vilket påminner lite om skidåkning.

”När man kör på den här använder man hela kroppen, det har vi undersökt i medicinska tester. Speciellt den del som kallas kroppsstammen – ben, rumpa och core”, säger uppfinnaren Jonas Eliasson och gestikulerar mot bålen.

Själva träningskonceptet har till stor del utvecklats i Schweiz, där en tidigare spinning- och triathloninstruktör nu håller klasser med det rullande träningsredskapet. 

Ett annat närliggande område där Jonas Eliasson tror att produkten kan vara gångbar är inom rehabilitering. Belastningen är låg samtidigt som man kommer åt mängder med viktiga småmuskler bara genom att hålla balansen.

Landsting och sjukgymnaster är tänkbara kunder. Redan nu används den av löpare på olika nivåer, bland annat som ett rehabiliteringsredskap.

Det åkdon som Di testar tillhör faktiskt Wilson Kipketer, som tävlat i den absoluta löpartoppen för både Danmark och Kenya. Han hade tidigare världsrekordet på 800 meter utomhus och har tagit flera VM-guld.

”På Me-Movern står man på ett ben hela tiden och då tränar man kryssbalansen och alla småmuskler runt om ryggraden och lederna”, säger Jonas Eliasson.

Bland konkurrenterna finns bland annat Elliptigo och Run4 som också skapat produkter där användaren står upp och trampar.

”Att sitta ned är en dräpare på alla sätt. Det är helt onaturligt för kroppen som är gjord för att stå och arbeta med sin balans”, säger Jonas Eliasson.

”Tanken är att skapa flexibilitet, man ska alltid ha möjligheten att välja att träna. Man behöver inte träna en timme i sträck inne på ett gym. Det viktiga är att man under en minut får upp pulsen och gör det ett par gånger om dagen. Det ger extrem hälsoeffekt.”