Di Weekend NYHETER

Hyllad hylla 70 år

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

DRIFTIG DUO. Pär Josefsson och Peter Erlandsson tog över driften av Stringhyllan 2005. ”Någon har sagt att String är den enda möbeln som förenar arbetarklass med överklass, och som passar lika bra på Södermalm som på Östermalm. Det ligger något i det”, säger Pär Josefsson.

Hanna Franzén

När designklassikern Stringhyllan fyller 70 år är det ett välmående födelsedagsbarn som korkar upp champagnen. Nettomarginalen ligger på 19 procent och bolaget växer så det knakar. Nu lanseras det första hyllsystemet som tar klivet ut i trädgården.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det är inte alla som vet att Stringhyllan var världens första platta paket och att förlagsjätten Bonnier bidrog till att den såg dagens ljus.

Arkitekterna Nils och Kajsa Strinning ritade den första Stringhyllan 1949. Systemet, som består av hyllplan som hängs över pulverlackerade metalltrådsgavlar, kan utökas och modifieras efter behov.

Paret Strinning skickade in hyllan till en tävling som utlystes av bokklubben Bonniers Folkbibliotek, som sökte en monteringsbar hylla som gick att skicka med posten eftersom allt fler börjat läsa.

”Därmed kom Stringhyllan med det första platta paketet, före Ikea”, säger Pär Josefsson, delägare och ordförande i String Furniture.

Stringhyllan gjorde succé på Milanotriennalen och designmässan H55 i Helsingborg och försäljningen tog fart. Bonnier behövde starta en möbelfabrik och hyllan var en storsäljare under 1950- och 60-talen.

FAKTA
String Furniture (2018)

Omsättning: 238 Mkr.

Resultat efter finansnetto: 45 Mkr.

Anställda: 29.

Återförsäljare: 950 i 56 länder.

Ägande: Peter Erlandsson och Pär Josefsson äger 92 procent. Resten ägs av Jonas Wetterlöf, vd, och Mats Nilsson, vice vd och finanschef.

VISA MER

Men sedan sjönk populariteten och 1972 lades tillverkningen ned i Sverige. Under 1990-talet gjordes försök att återlansera varumärket, men det fungerade inte.

När Pär Josefsson och Peter Erlandsson började intressera sig för bolaget 2004 hade den sista tillverkaren, Åfors Möbelfabrik, just gått i konkurs.

”Via konkursförvaltaren kom vi i kontakt med Nils Strinning, som vi köpte tillverknings- och försäljningsrättigheterna av 2005. Han blev väldigt glad när han såg våra 3D-modeller av hur vi tänkte att String skulle se ut i en modern miljö”, säger Peter Erlandsson, delägare och styrelseledamot i bolaget.

De två delägarna träffades på Lunds universitet, där Pär Josefsson läste till civilingenjör och Peter Erlandsson till civilekonom. Tillsammans har de drivit internetkonsultföretaget Multimedia Productions, som såldes till Icon Medialab år 2000.

”Man kan inte säga att vi hade någon gedigen möbelbakgrund när vi tog över String, med undantag för att jag hade jobbat på Dux i 1,5 år. Annars har jag mest jobbat i finansbranschen och Pär har jobbat med it. Men vi är båda väldigt intresserade av design och möbler, så av rent intresse kunde vi rätt mycket om branschen innan vi började”, säger Peter Erlandsson.

Det första ägarduon gjorde var att ta fram en helvit version av hyllsystemet, som blev en fullträff. Nils Strinning ritade också en ny mindre hylla, String Pocket, som i dag är bolagets mest sålda produkt i antal enheter räknat.

De startar Stockholms nya konstutmanare

”Vi såg ett varumärke som låg i träda, där det fanns potential. Peter började fara runt och besöka återförsäljare. De hade inte våra produkter framme, det var bara att börja från början. Det fanns också en färg som hette Ikeasilver nr 4, en grå nyans, som vi var snabba med att ta bort”, säger Pär Josefsson.

Omsättningen fördubblades till 800 000 kronor det första året och duon vågade ta steget in i Danmark och Norge.

”Vi har aldrig varit rädda för att expandera. Vi bestämde tidigt att vi inte skulle splittra oss på bord och stolar och allt möjligt, utan fokusera på att försiktigt utveckla systemet och expandera geografiskt i stället. I dag står utlandet för 54 procent av vår försäljning och omsättningen växer med runt 20 procent om året”, säger Peter Erlandsson.

Nästa steg blev att köpa varumärket av familjen Strinning. Det fanns en dom från 1962 som slog fast att Stringhyllan var brukskonst, vilket innebär att verket är skyddat i 70 år efter upphovsmannens död.

”Men lagstiftningen hade ändrats sedan 1962, så vi tog kontakt med Svensk Forms Opinionsnämnd som är sakkunnig åt domstolarna i de här frågorna i Sverige. De fastställde att Stringhyllan är brukskonst, vilket betyder att ingen konkurrent kan ta namnet String eller sälja möbler som ser ut som String”, säger Pär Josefsson.

Ägarna är också noga med att ha i princip all tillverkning i Sverige, varav det mesta sker i Småland.

”Det gör att vi kan minimera lager och få leveranser flera gånger i veckan. Det är mycket tryggare än att producera utomlands. Om det skulle uppstå några problem känner vi både ägare och chefer hos leverantörerna, så vi kan lösa det på en gång”, säger Peter Erlandsson.

Konstnestorn om skuggorna från historien

Inför 70-årsdagen kommer det nya utomhussystemet String Outdoor, som är gjort av galvaniserad plåt för att stå emot väta och rost. Dessutom lanseras nya färger för både String Pocket och det stora hyllsystemet för inomhusbruk.

”Senare i vår kommer också ett diskställ i rostfritt stål som har formgivits av inredningsarkitekten och designern Mats Theselius. Det blir hans tolkning av Nils Strinnings ursprungliga diskställ, som han konstruerade före Stringhyllan”, säger Peter Erlandsson.

Vad tycker ni om att det finns ett underplagg som heter string?

”Det är många som skojar om det. Vi vet inte vem av oss som var först, men vi tror att det var hyllan. Vi har inte forskat så mycket i det”, säger Pär Josefsson.

”Vi brukar skämta och säga att vi är killarna som har String.”