Di Weekend NYHETER

Hotelltest: Wanås slott kan konsten

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Wanås slott är en imponerande anläggning. I längan till vänster ligger hotellet, i längan till höger är det restaurang och i fonden, bakom en stängd grind, syns slottet. Bortom slottet breder den berömda skulpturparken ut sig.

Lars Jansson

I över 30 år har det ­visats konst på Wanås slott i norra Skåne, mest känt för sin skulptur­park. Sedan förra året finns också ett hotell med elva rum och en restaurang i två längor som tidigare var stall.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det första som möter hotellgästen är ­”regentlängden”, en stenläggning på ­golvet i hotellets entré som listar alla slottsherrar. Kronologin börjar omkring 1440 med slottets första kända ägare, Eskil Aagesen. Efter ett par steg når man årtalet 1801 och den första ägaren i den ätt som sedan dess äger Wanås slott: Wachtmeister.

När vi står vid stenläggningens slut och ­blickar bakåt kan vi räkna till 23 stenar med ingraverade namn. Vid våra fötter står det Baltzar Wachtmeister gm Kristina Skoog 2014-. Det är alltså de nuvarande ägarna och åttonde generationen Wachtmeister på Wanås. Paret bor på slottet får vi veta, som därför är omgärdat med skyltar som det står ”privat” på.

Mottagandet är hjärtligt. Den trevliga hotellvärdinnan hälsar välkommen genom att skaka hand och presentera sig med namn. Hon eskorterar oss till vårt rum, där det ligger armband framme som ger oss fritt tillträde till skulpturparken och en karta. Vi får rådet att bege oss till konsthallen vars personal kan svara på frågor och ­märka ut en lämplig rutt. Vi förstår snabbt att det här kommer att ta sin tid, lämnar därför väskorna ouppackade och ger oss av.

Förtrollande promenad

Skulpturparken drivs av den fristående ideella ­stiftelsen Wanås Utställningar. Vid en entré till parken står Yoko Onos Wish Trees For Wanås, 14 äppelträd fulla med handskrivna lappar som besökare fyllt med sina önskningar. Vi läser några humoristiskt formulerade önskningar och stegar sedan muntert i väg med kartan i handen, där ­några höjdpunkter som inte får missas ringats in av den hjälpsamma personalen.

Det är en förtrollande skogspromenad som ­väntar. I parken finns ett 70-tal verk av kända och aktade konstnärer, både inhemska och inter­nationella. Det är en spektakulär upplevelse, alldeles oavsett vilka kunskaper man har om några av de mest avantgardistiska konstverken. Men vi är inte på Wanås för att recensera konst utan ett hotell med tillhörande restaurang.

Intrycket är att det inte sparats på vare sig pengar eller möda. I hotellängans ena kortände finns ett sällskapsrum som inretts med designmöbler och med vissa antika inslag. Det är stilfullt och inbjudande men utomhus skiner solen från en klarblå himmel, så det blir inte av att vi tillbringar någon nämnvärd tid där.

FAKTA
Wanås Restaurant Hotell, Knisslinge

Totalbetyg: 21 poäng

Miljö: 5 poäng

Avkoppling: 4 poäng

Mat: 4 poäng

Service: 5 poäng

Prisvärt: 3 poäng

Pris: Dubbelrum från 3 300 kronor.

Antal rum: 11.

Adress: Wanås, Knisslinge.

Telefon: 044-253 1582.

Webbplats: wanasrh.se.

VISA MER

Skulle vädret inte vara fullt så gynnsamt finns exklusiva regnrockar från Stutterheim och gummi­stövlar från Hunter till låns så det räcker åt alla hotellgäster.

Ambitiös meny

Hotellkorridoren är utsmyckad med konst. Vårt rum är riktigt stort, har vita väggar med grå­målade lister som bryter av mot det mörka trägolvet. De yttre stenväggarna har en imponerande tjocklek och således djupa fönsternischer. Fönsterluckor i trä garanterar effektiv mörkläggning. Däremot mäktar inte luftkonditioneringen riktigt med den svenska högsommaren.

Hotelltest: Kändiskocken sätter guldkant på helgresan

Vid middagstid vandrar vi tvärs över gårds­ planen till motsatt länga. Vad vi förstår är alla kvällens matgäster också hotellgäster. Vi hamnar i samspråk med ett par från USA som rest hit för att uppleva den kända skulpturparken.

I matsalen finns en stor öppen spis, som säkert kommer till pass under bistrare årstider. Det är ett stort rum i lokalens ena kortände med ljus­insläpp från tre håll, högt i tak och med synliga takbjälkar.

Fyrarättersmenyn är ambitiös, men lever inte riktigt upp till de förväntningar som skapas när vi läser den. Den inledande rödingen är tjusigt upplagd på en vacker tallrik med bland annat syrliga havtornsbär som tillbehör, men fisken är dessvärre lite smaklös.

Den vegetariska rätten rostade rödbetor med egengjord grillad halloumi, svärtade pumpa­kärnor och färsk timjan känns däremot både spännande och modern.

Måltidens huvudnummer är hängmörad biff från den egna gården. Wanås Gods är nämligen ett aktivt lantbruk. Vi serveras två rejäla biffar som är på gränsen till råa. Inte oss emot, men det kan vara utmanande för andra gäster, och vi fick ­aldrig någon fråga om önskad stekgrad. En palsternackspuré ger rätten sötma. Picklade skivor av palsternacka är ytterligare ett passande tillbehör.

Hotelltest: Bästa boendet i byen För lite till frukost

Frukosten är för de flesta en av hotellvistelsens höjdpunkter, särskilt om man har gott om tid och kan frossa i sådant som man inte äter hemma till vardags. I det perspektivet är frukostbuffén lite av en besvikelse. Utbudet är helt enkelt inte tillräckligt generöst. Men det är en randanmärkning och lätt att åtgärda.

När vi checkar ut efter en kort men lyckad vistelse är det till tonerna av jazztrumpetaren Chet Bakers sång. Det är också konst, stor konst.