Di Weekend NYHETER

Hotellet blir showroom

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Lars Jansson

Ateljé Lyktan slopade årets internationella möbelmässor. I stället har åtta hotellrum på anrika Åhus Gästis förvandlats till permanenta showroom – i samarbete med ytterligare ett tjugotal designföretag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En våning upp byter den ljusa, klassiska inredningen på Åhus Gästgivaregård karaktär. I taket längs en mörk korridor, kallad The Hideaway, hänger olika designlampor från ateljé Lyktan på rad. I den avskilda vindsvåningen ligger åtta hotellrum intill varandra, nyrenoverade och djärvt designade till showrooms.

”När våra kunder bor i de här rummen får de verkligen leva tillsammans med produkterna, i stället för att bara titta på dem. Det skapar ett otroligt intresse för inredningen”, säger Thomas Holm, varumärkesansvarig på ateljé Lyktan.

Den klassiska lamptillverkaren, som sedan 1936 funnits i Åhus, har varje år deltagit på internationella möbelmässor i bland annat Milano och Stockholm.

”I Milano 2017 hyrde vi ett centralt boutiquehotell och bytte ut belysningen i fyra av rummen. Det var öppet i fem dagar, sedan plockades allt ner igen. 2018 var planen att göra samma sak i London. Då tänkte vi: varför gör vi inte det här året om hemma i Åhus istället?”

Therese och Anders Nilsson, som tog över som nya ägare av Åhus Gästis 2013, fick frågan – och nappade direkt. Inredningsarkitekten Lena Nyholm, som bland annat gör inredningen till TV4:s ”Så mycket bättre”, fick uppdraget och tidigt i våras stod de åtta rummen klara.

”I början fanns ett orosmoment att modern design och alla starka färger skulle ta död på själen i Gästis. Men tvärtom har Gästis fått ett nytt liv”, säger Therese Nilsson.

FAKTA
Åhus Gästgivaregård

Ägare: Therese och Anders Nilsson, som tidigare drev Tomarp Gårdshotell.

Antal bäddar: 70 bäddar (enkel- och dubbelrum), fem konferenslokaler.

Omsättning 2018: 17,2 Mkr.

Resultat efter finansnetto: 2,1 Mkr. Lyktan

Ateljé Lyktan utvecklar, tillverkar och marknadsför belysningsarmaturer för ute- och inomhusbruk.

Företaget grundades 1934 och har sitt säte i skånska Åhus.

Omsättning: Cirka 250 Mkr.

Sedan 1974 är företaget en del av Fagerhults-koncernen, med en omsättning på över 5 miljarder kronor.

VISA MER

Projektet intresserade tidigt fler kollegor i designbranschen, flera av dem lokala, och nu bidrar sammanlagt 22 företag med produkter, möbler och inredningsdetaljer i hotellrummen. Många av företagen placerar sina övernattande kunder här, och ateljé Lyktan har en stående bokning på samtliga rum två dagar i månaden.

”Målet är att få hit internationella hotellkedjor, arkitekter, ljusdesigners och konsulter, samtidigt som vi också bjuder hit vår egen personal. Det är svårt att mäta ett konkret resultat av en mässa. Men här kan vi verkligen visa vilka vi är och var vi kommer ifrån, och förmedla Lyktans historia och själ”, säger Thomas Holm, och menar att även övriga Åhus blir som ett slags showroom för företaget.

Ideell handbollsturnering blev framgångsrikt familjeföretag

”Gatlyktorna Stockholm och Benini hänger längs Skeppsbron och Köpmannagatan och på det tidigare bankhusets fasad sitter en armatur från 1940-talet, designad av ateljé Lyktans grundare Hans Bergström. Så nu har jag blivit något av en reseledare också”, säger han.

Åhus Gästgivaregård, med rötter från tidigt 1700-tal, kan därmed också kalla sig för ett designhotell. Sedan krögarparet tog över verksamheten för drygt fem år sedan har omsättningen ökat från 9 Mkr till över 17 Mkr, och den senaste satsningen innebär ytterligare ett uppsving.

”När vi tog över här mådde fastigheten inte bra. Vi har renoverat från grunden och framför allt gjort Gästis tillgängligt för ortsborna igen. Vi kunde också ta med oss ett stort kontaktnät från vår tidigare verksamhet på Tomarp Gårdshotell och i dag har vi många olika ben att stå på året om. Allt från restaurang och hotell till konferens och bröllop”, säger Andreas Nilsson.

”Och nu har ryktet om designrummen spridit sig. Rummen får ju bokas av alla när de är lediga, och har blivit otroligt populära”, säger Therese Nilsson.

Renoveringen av rummen har bekostats av ateljé Lyktan tillsammans med Gästis och övriga partner, och själva inredningen ägs av leverantörerna i fyra år. Men samarbetet ser inte ut att stanna där.

Klarna-grundares stiftelse öppnar hubb i Rwanda

”Vi funderar på att skapa fler rum, kanske också ett konferensrum och en matsal. Det här ersätter inte våra mässor framöver, utan blir ett komplement. Vi vill att fler ska komma till oss och vandra i Lyktan-land”, säger Thomas Holm.

En tanke som välkomnas av krögarparet.

”Det här är ett häftigt projekt som höjer även vår kvalitet och gästernas upplevelse hos oss”, säger Therese Nilsson. ”Dessutom är det väldigt roligt när stora aktörer vill jobba med oss små.”