Di Weekend NYHETER

Hotellen blev årets krogvinnare

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EFTERLÄNGTAT PRIS. Stureplansgruppens nyöppnade Bank hotells restaurang Bonnie’s är Årets affärskrog – ett pris som ägarna siktat på i många år. Köksmästare Janne Holopainen och vd och huvudägare Vimal Kovac håller i plaketten.

Joey Abrait

Vinnarna av Årets affärskrog och Årets resmål 2018 är båda hotell – men av helt olika slag. Affärskrogen är Bonnie’s som ligger i Stureplansgruppens nya Bank Hotel på Arsenalsgatan i centrala Stockholm. Resmålet är Talldungens Gårdshotell som ligger i Brösarp på Österlen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Det här är som att vinna Oscar i restaurangbranschen”, utbrister Vimal Kovac, huvudägare och vd för Stureplansgruppen.

Tyngdpunkten i koncernens verksamhet har skiftat från nattklubbar till restauranger för att nu skifta mot hotell. Men trots att Stureplansgruppen funnits i över 20 år och trots att gruppen äger över 20 restauranger är det alltså först nu som Vimal Kovac kan triumfera med utmärkelsen Årets affärskrog.

”Vi har haft som mål i många år att någon gång vinna det här priset och vi är väldigt glada att vi gjort det med just Bank Hotel”, säger han.

Den korta Arsenalsgatan har under det senaste året fått två nya restauranger. Mitt emot Bank Hotel ligger nämligen Bistro Arsenalen. Det betyder att det nu finns tre restauranger som framför allt under lunchtid har många affärsmän som gäster. Den tredje är förstås trotjänaren Wedholms Fisk. 

Bonnie’s har fått namn av det romantiserade gangsterparet Bonnie och Clyde som rånade banker i USA under 1930-talet. På Bank Hotel hade de inte haft något att hämta, det är som på de flesta håll i servicenäringen kontantfritt. 

Gastronomiskt hör Bonnie’s hemma på den här sidan Atlanten. Köksmästare Janne Holopainen beskriver inriktningen som ”kustnära mat i Europa”.

FAKTA
Årets affärskrog:

”I den gamla bankhallen förenas klassisk lyx med gangsterromantik. Här samlas gräddan av svenskt näringsliv för att krossa spargrisar i guld och choklad. Di Weekends utmärkelse Årets affärskrog 2018 går till Bonnie’s i Bank Hotel.”

VISA MER
FAKTA
Årets resmål:

”Här förenas naturviner och sydländskt inspirerade maträtter i en lantlig idyll bland böljande kullar i ett förtrollande landskap. Di Weekends utmärkelse Årets resmål 2018 går till Talldungens Gårdshotell i Brösarp.” på Österlen.”

VISA MER

”Min filosof är att det ska smaka mycket av allt, att det inte ska vara finstämt. Ett exempel är piggvaren som vi steker på ben och smaksätter med en currysås, en massa brynt smör, blomkål och kantareller. Det känns väldigt internationellt.”

Med hotell som dubbla vinnare på årets prisgala kan man konstatera att hotellrestaurangen är tillbaka på allvar. Det är inte länge sedan uteätare i allmänhet ratade hotellrestauranger, nu går det knappast att öppna ett hotell utan att investera i en högklassig restaurang. 

Det märks också på mottagarna av restaurangpriset Årets affärskrog. Priset instiftades 1983, men det dröjde till 2005 innan det gick till en restaurang som låg i ett hotell. Därefter har hotellrestauranger förekommit regelbundet bland pristagarna. 

Talldungens Gårdshotell, lantligt beläget på Österlen, är i det mesta motsatsen till det traditionellt lyxiga Bank Hotel. Om Bank räknar sig som boutiquehotell och ”bara” har 115 rum så är det ändå mycket jämfört med Talldungens 18. 

På Talldungen består lyxen av enskildhet, en rofylld och avkopplande atmosfär. I matsalen serveras naturviner i glasen och mat som förvisso i hög utsträckning är tillagad på lokala råvaror, men som hämtar inspiration från länderna kring Medelhavet. 

Kulturellt är det här Fritiof Nilsson Piratens marker snarare än Bonnie och Clydes. Författaren ligger begravd bara fem minuter från gårdshotellet vid Ravlunda kyrka. 

Österlen är också en trakt som gastronomiskt tillhör de främsta i landet. 

”Några har ju visat att det går att bedriva fine dining på vischan. Vi vill driva en informellare krog på landet som pulserar med folk, ett ställe där alla är bekväma och känner sig välkomna i en hemmalik miljö, och det går det också.” säger David Levung Höök, som driver Talldungen tillsammans med sin fru Emma Höök.

Det var 2011 som de flyttade från Uppland till Skåne och tog över Talldungen som då var ett vandrarhem. Därefter har de utvecklat sitt hotell och med restaurang så pass att Talldungen till och med omnämndes i New York Times när tidningen listade Skåne som ett av ”52 places to go 2016”.

När Di Weekend besökte Talldungen i somras blev betyget 24 av 25 möjliga poäng i helgmagasinets hotelltest.

”Att ni på Di Weekend lyfter oss så här visar för andra att det faktiskt är möjligt att förverkliga sina drömmar fastän man inte ligger i stadsmiljö”, säger Emma Höök. 

Fotnot: Längre intervjuer med vinnarna av Årets affärskrog och Årets resmål finns att läsa i kommande numret av Di Weekend.