Di Weekend NYHETER

Hotellchef på ny nivå

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VÅGAR STEGET. Pernilla Gravenfors, vd för det omskrivna hotellet Copperhill Mountain Lodge i Åre, lämnar sitt uppdrag för att stället blir vd för och delägare i konkurrenten Holiday Club.

Håkan Wike  

Pernilla Gravenfors är hotell­direktören som lyckades vända Copperhill i Åre från förlust till vinst.
I april blir hon vd för och del­ägare i ett hotell som är dubbelt så stort, men som har gått från vinst till förlust: Holiday Club.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det var under 00-talets byggboom som Åre fick två nya spektakulära hotell. Holiday Club öppnade 2004, i god tid till Alpina VM 2007. Copperhill Mountain Lodge öppnade vintern 2008, men fick stänga för rekonstruktion bara ett halvår senare.
När vintern anlände 2009 hade den norske hotellkungen Petter Stordalen köpt det krisdrabbade hotellet och tillsatt Pernilla Gravenfors som vd.

Efter sex år går hon bokstavligt talat från toppen till botten, från Copperhill på Förberget 727 meter över havet till Holiday Club vid Åresjöns strand 372 meter över havet. Det är dessutom en flytt från ett lyxhotell till ett familje­hotell. Att säga exakt hur mycket dyrare det är att bo på Copperhill är inte lätt eftersom hotellpriser varierar så mycket, men Pernilla Gravenfors protesterar inte mot antagandet att det är minst dubbelt så dyrt.
”Under vissa veckor är det väldigt stor skillnad”, säger hon.
”Jag skojade med Petter Stordalen när jag sa upp mig och sa: ’Petter, nu ska jag ned till konkurrenten här och fixa till det så det blir riktigt, riktigt bra så att du kan höja dina priser ytterligare här på Copper­hill. Jag ska göra dig en tjänst så att  ditt hotell blir ännu mer lönsamt’”, berättar hon och skrattar gott.

Första året Copperhill var i drift med Petter Stordalen som ägare, 2010, blev förlusten 14,5 miljoner kronor. Därefter har resultatet förbättrats år för år tills det 2014 blev en vinst på 1,8 Mkr före skatt.
”Bokslutet för 2015 är inte fastställt ännu, men resultatet blir bättre än året före”, säger Pernilla Gravenfors.
Det är en vändning som inte har
passerat obemärkt. Strax före jul fick Holiday Club nygamla ägare när tidigare vd:n Mats Svensson och finländska Holiday Club Resorts köpte tillbaka hotellet från Stefan Karlsson, hotell­ägare i Östersund, som tillsammans med Ingemar Jonsson hade ägt det sedan 2011. Det första Mats Svensson gjorde var att ringa Pernilla Gravenfors och erbjuda henne att bli vd – och del­ägare. Hon var inte svårövertalad, säger Mats Svensson.
”Dels känner vi varandra sedan lång tid tillbaka, dels kunde jag erbjuda henne delägarskap. Jag har all respekt för Nordic Choice Hotels, men man blir inte delägare där. Det är nästa steg i utvecklingen för en sådan som Pernilla.”

Den nya ägarkonstellationen består av Holiday Club Resorts i Finland med 51 procent, Mats Svensson äger 41,5 procent och Pernilla Gravenfors 7,5 procent.
Copperhill Mountain Lodge har
112 rum och omsätter 70 miljoner kronor, enligt bokslutet för 2014. Holiday Club har 250 rum och omsatte samma år dubbelt så mycket, 138 Mkr. Men resultatet har utvecklats åt fel håll. Både 2011 och 2013 gick Holiday Club med miljonförlust. Det resultat som på sista raden uppgick till minus 5,5 Mkr 2013 vändes till något bättre än ett nollresultat 2014.
Pernilla Gravenfors förklarar kräftgången för hotellet:
”Jag kan egentligen inte svara på det, men jag tror att det handlar om att de inte har förnyat konceptet på många år. Sedan har ju vi på Copperhill tuffat till oss och tagit marknadsandelar.”
Pernilla Gravenfors tillträder sitt nya vd-jobb på Holiday Club den 18 april.
”Jag går från någonting som blomstrar till något som kommer att vara en ganska stor utmaning.”

Men det är inget nytt för Pernilla Graven­fors.
”När jag började på Copperhill var det många som sa: ’Lycka till med det där självmordsuppdraget’. Men det är det inte så många som säger nu.”
Till skillnad mot Copperhill och andra hotell i Åre stänger inte Holiday Club när snön smälter.
”Holiday Club är faktiskt det första hotellet i Åre som började ha öppet året runt. Det är lite av motorn i byn”, säger dess tillträdande vd.
”Åre behöver Holiday Club. På Copper­hill säger vi att vi är föräldravänliga, vi säger inte att vi är barnvänliga. Men Holiday Club ska ju vara barnvänligt. Där ska man kunna bo med småbarn och känna att man är välkommen och att det finns aktiviteter som gör att både barnen och föräldrarna har det bra. Jag kan inte se varför det inte skulle gå att ordna.”

FAKTA
Pernilla Gravenfors

Ålder: 41 år.
Bor: Åre (Tegefjäll).
Familj: Maken Niclas Gravenfors, två söner, Filip och Noel, 8 och 11 år.
Bakgrund: Anställdes 1994 som 20-åring av Mats Svensson, då på Selma Lagerlöf Hotell och Spa i Sunne där hon är uppvuxen. Hagabadet i Göteborg, Loka Brunn Hotell och Spa, Varbergs Kurort, Aspenäs i Lerum. Sedan 2009 vd för Copperhill Mountain Lodge.
Aktull: Tillträder den 18 april som vd för Holiday Club i Åre.

VISA MER