Hoppa till innehållet

Höstens hetaste böcker

Det blir en het bokhöst. Närmast väntar litteraturfestival i Stockholm, därefter årets höjdpunkt, bokmässan i Göteborg, samt långa listor med böcker som förlagen hoppas ska bli höstens storsäljare.

Foto: Illustration: Anna Byström

Deckarfantasterna har knappt hunnit hämta andan efter årets Crimetime på Gotland förrän Norstedts drar i gång en helt ny litteraturfestival i Stockholm. I lördags öppnade förlaget för möten mellan läsare och författare på innergården till det klassiska förlagshuset på Riddarholmen, med namn som Johannes Anyuru, Brita Zackari och Moa Herngren. Första året släpps bara 200 biljetter, men ambitionen är högre:

”Målet är att göra hela Riddarholmen till ett stort Way Out West för litteratur”, säger kommunikationschefen Olle Lidbom.

Den 28 september–1 oktober är det så dags för bokmässan i Göteborg, i år med huvudtemat bildning. Efter förra årets rabalder kring att låta högerextrema Nya Tider hyra monter på mässan har flera förlag och hundratals författare, debattörer och akademiledamöter valt att bojkotta mässan och i stället delta i sidoarrangemang. Vd Maria Källsson är dock lugn:

”Bokmässan har ett starkt program och lika många programpunkter som andra år – seminarieprogrammet är proppfullt och utställningshallarna är fullbokade så vi upplever samma stora intresse. Göteborg som litterär stad kommer att påverkas positivt med fler scener och fler litterära möten under denna helg, vilket jag ser mycket positivt på”, säger hon.

Vilken programpunkt ser du själv mest fram emot?

”Jag måste få säga tre. Irländskan och underbarnet Sally Rooney, Guldpalmsvinnaren och Göteborgssonen Ruben Östlund och Brita och Kalle Zackari om sin träningsbok.”

Det är en diger bokflod som ska ut i bokhandlarna under hösten. En av höstens givna försäljningssuccéer väntas bli Colson Whiteheads ”Den underjordiska järnvägen”, som nu ges ut på svenska av Albert Bonniers Förlag. Den har hyllats av en enig kritikerkår, fått flera fina priser, toppat New York Times bestsellerlista och blivit Årets bok på Amazon. Författaren själv kommer till Sverige i slutet av augusti i samband med bokens svenska utgivning.

”Den underjordiska järnvägen” handlar om slavflickan Cora som bestämmer sig för att fly norrut från den amerikanska södern där hon vuxit upp. Boken ska också bli tv-serie, regisserad av Barry Jenkins, som låg bakom Oscarsbelönade filmen ”Moonlight”.

En annan som konkurrerar om förstaplatsen på försäljningslistorna är David Lagercrantz, som i september släpper ”Mannen som sökte sin egen skugga”, del fem i Norstedts Millenniumserie, och där nytt ljus kastas över Lisbeth Salanders barndom och de övergrepp hon utsattes för.

Norstedts följer också upp succén med pseudonymen Elena Ferrantes fyra böcker om väninnorna i Neapel. ”Dagar av ensamhet” av samma författare är en kortroman och del ett i en trilogi, och utkommer i september.

En udda debut gör den norske snickaren Ole Thorstensen. Efter 25 år i yrket ger han ut ”En snickares dagbok”, som utspelar sig under arbetet med en vind, från första kundkontakt tills vinden är inflyttningsklar. Boken är delvis ett debattinlägg om hantverkares status i samhället, men också berättelsen om arbetsglädje.

”Jag ser det som en roman om en vind i Oslo och personen som bygger den, men förlaget är inte helt säkert på vilken genre det är, de kallar det en fackbok”, har Ole Thorstensen sagt i tidningen Byggmesteren.

Boken utkommer i oktober på Albert Bonniers Förlag.

I boken ”Döstädning” tar konstnären Margareta Magnusson med läsaren på en resa i att rensa bland de prylar man samlat på sig under livet, dels för att sortera det värdefulla från skräpet, men också för att inte lämna en alltför stor börda till de efterlevande, och för insikten att vi faktiskt klarar oss med betydligt mindre än vi tror. Skrämmande och kanske inspirerande läsning för de som lever efter ”bra att ha”-devisen.

Även journalisten och bloggaren Malin Wollin skriver om döden, men ur perspektivet relationen mellan en farmor och ett barnbarn. ”Farmor dör” utkommer på Piratförlaget i september.

Hälsa och psykologi fortsätter att vara en lukrativ boknisch. Natur & Kultur satsar stort på skrivande psykologer och psykiatriker, bland annat Anna Kåver och Åsa Nilsonne, som utkommer med varsin ny bok, ”Oro” respektive ”Processen”.

Nära relationer utforskas i ”Kärlekens koreografi” av parterapeuterna Allan Linnér och Anders Nyman; Sara Ingvarsson vänder på begreppen i ”Lägg ned ledarskapet” och Åsa Kruse ger ut ”Att sätta gränser för sig själv och andra”, för att nämna några.

Högaktuell är forskaren Emma Frans bok ”Larmrapporten”, som utkommer i oktober på Volante förlag. Med undertiteln ”Att skilja vetenskap från trams” är den en guide för att sålla bort alternativa fakta i nyhetsflödet. Och på samma tema, fast om kost, släpper läkaren Frida Duell boken ”Mat, myt, vetenskap” på Norstedts.

Näringslivet representeras också i höstens bokflod. Hans Sjögren, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, ger ut boken ”Familjedynastier – Så blev Sverige rikt” på Volante förlag. Boken skildrar hur flera stora svenska affärsfamiljer, däribland Stenbeck, Bonnier, Wallenberg, Persson, Ax:son Johnson och Kamprad, vuxit fram i samspel med samhället och bidragit till den svenska modellen.

Anders Ström ger i samma veva ut boken ”Sveriges mäktigaste familjer” på Lind & Co, 15 berättelser om miljardärerna som utgör gräddan av svenskt näringsliv.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Snart dags för årsstämma – fem tips för att säkra ekonomin i din BRF

Elin Rydbäck är Riksbyggens specialist på ekonomisk förvaltning.
Elin Rydbäck är Riksbyggens specialist på ekonomisk förvaltning.

Höjda räntor och stigande energipriser har slagit brett mot ekonomin. Även många bostadsrättsföreningar genomgår just nu ett stålbad. Men enligt Elin Rydbäck, Riksbyggens specialist på ekonomisk förvaltning, finns det flera sätt att ta kontroll över föreningens ekonomi under 2024.

– Det är verkligen inte för sent att börja nu – tvärtom, säger hon.

EXTERN LÄNK: Så kan Riksbyggen underlätta ekonomin i er BRF. 

Att sitta i en BRF-styrelse har varit mer utmanande än vanligt de senaste åren. Räntorna har stigit, elpriserna har varit volatila och de generella kostnadsökningarna har märkts på alltifrån städavtalet till hissjouren. Dessutom kanske lokalhyresgästerna har haft problem med att betala en hyra som föreningen egentligen skulle behöva höja.

– Ingen har nog missat att det varit extra tufft för många av Sveriges bostadsrättsföreningar. Och även om inflationen nu är på väg ner så innebär det inte att kostnaderna sjunker, bara att de inte stiger lika snabbt, säger Elin Rydbäck.

Hög tid att börja nu

Med 2023 i ryggen är det snart dags för årsstämma för Sveriges bostadsrättsföreningar. Enligt SCB har den genomsnittliga utlåningsräntan till svenska bostadsrättsföreningar långt mer än fördubblats på mindre än två år. Och även om räntetoppen kan vara nådd, sitter många föreningar med bundna lån som snart ska omförhandlas – till klart högre nivåer än för några år sedan.

– Kostnaderna kommer med andra ord att fortsätta öka kommande år, särskilt räntekostnaderna om man har lån som ska omförhandlas. För de föreningar som inte redan tagit ett långsiktigt grepp på sin ekonomiska planering så är det hög tid. Men det är verkligen inte för sent, tvärtom är det här arbetet extra värdefullt just nu.

Riksbyggen sköter den ekonomiska förvaltningen åt nästan 3 000 bostadsrättsföreningar i Sverige. Enligt Elin Rydbäck har dessa föreningar i allmänhet stått starka i turbulensen. Och det beror på att man arbetat väldigt långsiktigt med ekonomin.

– En bostadsrättsförening är på många sätt som vilket företag som helst. Föreningen har utgifter och inkomster och måste planera hållbart och långsiktigt. I de föreningar som vi hjälper så gör vi det på flera olika sätt, och kan se att föreningarna har gått in med en stabil ekonomi – ett långsiktigt sparande, god likviditet och fortsatt amortering.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Riksbyggens fastighetsförvaltning. 

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort 

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera