Hoppa till innehållet

Hösten tillhör gallerierna

Konkurrensen om köparen av svensk samtidskonst är alltjämt stentuff.
Det skriver Karin Grundberg Wolodarski, reporter på Di, i en krönika.

Nya Galleri Bohman-Knäpper lyfter fram verk av bland andra Martin Wickström, Marie-Louise Ekman och Peter Frie.
Nya Galleri Bohman-Knäpper lyfter fram verk av bland andra Martin Wickström, Marie-Louise Ekman och Peter Frie.Foto: Foto: Per Erik Adamsson

Med hösten vaknar konsthandlarna och gallerierna åter. De har alla stått i startgroparna efter det långa sommaruppehållet och så boom. Plötsligt är de alla i gång.

En konsthandlargallerist var tidigt ute med fotografen Jacob Felländer och hans bergmotiv. En annan internationellt orienterad handlare värmde upp med en Baselitzdonation till Moderna museet och passade samtidigt på att marknadsföra sin oktoberutställning med den amerikanska skulptören Louise Nevelson.

Många gallerier öppnar som geografiska kollektiv samtidigt som de alla vill särskilja sig. I slutet av augusti öppnade exempelvis lokalerna runt Hudiksvallsgatan och stoltserade med namn som Ebba Matz och Carin Ellberg. I onsdags slog sedan klustret runt Konstakademin upp sina portar. De lockade sina gäster med drinkar och underhållning i Konstakademins stora glastäckta ljusgård ”Nikehallen”. Konstnärer som Johan Scott och Maria Nordin var då på allas läppar. Och så snurrar det på fram till jul.

Stockholm må vara en av Europas snabbast växande städer, konkurrensen om köparen av svensk samtidskonst är alltjämt stentuff. Och situationen har inte blivit bättre av att de stora auktionshusens samtida auktioner krympt på sistone. Inte sällan faller värdet av ett svenskt samtida verk som en sten när det når auktionshuset. När andrahandsmarknaden haltar söker sig den förmögna konstpubliken till säkrare kort.

Och vilka är det? Jo, utländska giganter och de få svenska etablerade konstnärer som slår internationellt.

Även den passionerade samlaren önskar sig en värdestegring. Strategin är givetvis rationell, men farlig för den svenska konstscenen.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera